Moog

Jobbe i studio

Låten, EP-en eller albumet ditt er ferdig skrevet og innøvd. Nå er det på tide å spille inn!

Enten du jobber alene med musikken på en laptop eller skal besøke et større studio for å spille inn med flere musikere og produsenter, kan du få en god innføring i studioinnspillingens verden her.

Av Kristian Stockhaus

Sist oppdatert: 12. september, 2023

Intro

Et musikkstudio kommer i alle former: Det kan bestå av en laptop og et par hodetelefoner, eller det kan minne om et palass fylt til randen av verdifullt musikkutstyr.

Alle studioer har sin egen sound basert på hvilke mikrofoner og instrumenter som blir brukt. Akustikk i innspillingsrom og hvilke produsenter som er på jobb er også viktige faktorer for hvordan en ferdig låt eller et album vil høres ut.

Denne guiden er utarbeidet av Kristian Stockhaus, musiker, produsent og DJ, bosatt i Bergen. Siden 2001 har han vært aktiv med flere band og prosjekter, inkludert Lekende Lett, Ungdomskulen og soloprosjektet Stockhaus.

Kristian Stockhaus jobber i Musikkontoret Brak. Foto: Øystein Grutle Haara

Kristian Stockhaus jobber i Musikkontoret Brak.
Foto: Øystein Grutle Haara

Roller og oppgaver i studio

Teknologiens fremmarsj, med billige datamaskiner, brukervennlige musikkprogrammer og programtillegg (plugins), har gjort det mulig for alle å spille inn sine egne låter. Resultatet blir sjelden like bra uten hjelp fra en produsent, som samler alle løse tråder og skaper en helhetlig, solid og vellydende låt.

Noen ganger kan det også være aktuelt å jobbe med en lydtekniker.

Kostnader ved studioinnspilling

Prisen for studiotid varierer mye ut ifra hvilke behov du har. Utgifter som noen ganger er inkludert i en pakkeløsning er:

Budsjettering og tilskuddsordninger

Når du har oversikt over alle utgiftspostene for innspilling, miksing, mastering osv. må du sette opp et budsjett. Vær realistisk når du setter opp budsjettet ditt og ta heller i litt ekstra når du fører opp de forskjellige kostnadene. Husk å føre opp mat og drikke hvis det skal inngå i budsjettet.

Uforutsette utgifter kan oppstå underveis, så det er bra å ha en liten buffer i bakhånd. Hvis du skal spille inn i en annen by, kan du spare mye penger på å bestille flybilletter og hotell lang tid i forveien.

Det finnes gode tilskuddsordninger for innspilling av musikk, men søknadene må sendes inn i god tid før du faktisk skal inn i studio.

Innspillingsmetoder

Her skal vi ta for oss fire ofte brukte innspillingsmetoder.

Studiolingo

Hva kaller en de tingene som skjer i studio?

Dette er noen vanlige ord og begrep du vil møte på - og forklaringer på disse.

Gi oss tilbakemelding!

Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!

hei@musikkontoret.no

Forbehold

Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.

I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.