Daniela Reyes om låtskriving og produksjon:

— Jeg ville ha lyder som utfordrer, som gir uttrykket litt dybde

Av Sigurd Lamark

| 22. mars, 2022
I samarbeid med

Norsk viseforum

For å få den roen hun ønsket spilte Daniela inn store deler av albumet sitt på familiehytta på Brønnøya. Hun sto selv for produksjonen, med hjelp av tekniker Andrea Horstad. Foto: Sigurd Fandango

For å få den roen hun ønsket spilte Daniela inn store deler av albumet sitt på familiehytta på Brønnøya. Hun sto selv for produksjonen, med hjelp av tekniker Andrea Horstad.
Foto: Sigurd Fandango

Daniela Reyes slapp sitt debutalbum, «Engangsdager», høsten 2021.

Albumet fikk god mottakelse og Reyes ble blant annet tildelt Norsk viseforums artiststipend i kjølvannet av utgivelsen. Grunnlaget for «Engangsdager» ble spilt inn med gitar og vokal på familiehytta.

De ti sporene utviklet seg siden gradvis.

— Jeg visste at jeg ikke var så glad i å være i studio, så for å få til den roen jeg ønsket, tenkte jeg det var best å starte på et av de stedene jeg chiller mest. Vi hadde masse utstyr, så det ble noen tralleturer, forteller hun om hytteopptakene som ble gjort på den bilfrie øya i april 2020.

Skjevt og upolert

Den påfølgende sommeren fikk Daniela med seg en gruppe musikere i Propeller Studio, og spilte inn trommer, bass og gitar.

Videre har det blitt forsket, lagt på, klippet og limt mellom stryk, blås, ambiente lyder og støy.

— Det er mange som spiller på plata, og lager forskjellige lydbilder, og jeg synger superstille. Jeg ville ha lyder som utfordrer, som gir uttrykket litt dybde. Det er skjevt og upolert, det er sånn jeg vil ha det.

I tillegg til flere av Danielas medstudenter og lærerne Ole Morten Vågan (bass) og Eyolf Dale (flygel) fra musikkhøgskolen, var det velkjente navn som bidro på albumet. Blant annet Hans Hulbækmo (Broen og Atomic) på trommer og Nils Petter Molvær, jazzpionér og familievenn, på trompet.

Tekst og viser

Daniela forteller om en rolig låtskrivingsprosess.

— Ofte sitter jeg og chiller’n i sofaen med gitar. Og så har jeg en tekstbok hvor jeg noterer idéer, som gjerne baserer seg på noen tilfredsstillende formuleringer, artig språk, liksom. Usikker musiker, for eksempel.

Reyes har tre tips hun vil dele med andre låtskrivere:

  • Hvis du har en tydelig kjerne, dyrk den. Ikke prøv å dekk det til eller lag for mye ekstra
  • Hør gjennom de tusen iPhone-opptakene du har tatt
  • Ha litt forskjellig startpunkt. Jeg har for eksempel skrevet veldig mye på gitar i det siste, så da vil jeg bytte til trekkspill i en periode

Du kan lese en lenger versjon av dette intervjuet i magasinet Viser.

Norsk viseforum

Norsk viseforum er en medlems- og interesseorganisasjon for låtskrivere, viseartister og viseklubber i Norge.

Besøk Norsk viseforum