Grønn Festival og Grønn Arrangør
Et gratis miljømerke som guider festivaler og arrangører i Norge til å ta bedre valg for klimaet. Får du tildelt merket, har du tatt et godt første steg på veien.
Om merket
For å få merket må du gå gjennom instruksen, ressursene og til slutt kunne sjekke av boksene i sjekklisten vår. Dette setter et minstekrav for hva en kan forvente av festivaler og helårsarrangører i dag. Herfra håper vi du vil bli inspirert til å ta enda flere gode valg for klimaet, og at veien videre vil oppleves mindre overveldende.
- Instruksen beskriver hvilke tiltak som må gjøres for å komme i mål med sjekklisten.
- Ressurser inneholder verktøy, tips og råd om hvordan du kan gjennomføre sjekklisten.
- Sjekklisten er siste steg for å motta merket. Denne finner du nederst på siden.
Instruks
-
- Arrangementet skal driftes på energi fra fastnett. Om arrangementet går på dieselaggregat skal det byttes til fastnett som hovedstrømkilde for arrangementet.
- Må du ha aggregat i backup? Bruk biodrivstoff. Unngå biodrivstoff laget på PFAD, soya og palmeolje da disse råstoffene bidrar til avskoging. Bruk aller helst avansert biodrivstoff.
-
- Det skal legges til rette for at publikum kan reise kollektivt, sykle eller gå til festivalen. Kartlegg kollektivtilbudet og vurder om tilbudet er tilstrekkelig. Sett opp ekstra ruter i samarbeid med transportselskap ved behov.
- Informer om hvordan man reiser kollektivt til festivalen på nettside og i sosiale medier. Gi også informasjon om arrangementet til kollektivtransportselskapene tilknyttet din region, slik at de er oppdaterte og kan legge til rette for høyt trykk.
- Legg til rette for sykkelparkering.
- Legg til rette for samkjøring.
- Interntransport skal så langt det lar seg gjøre gjennomføres ved bruk av nullutslippskjøretøy (el-biler, sykkel, el-sykkel og el-varesykkel). Dette gjelder også for lokaltransport under avvikling.
- Ved avtale om leiebil skal man be om å bruke el-biler.
- Insentiver artister og samarbeidspartnere til å reise miljøbesparende ved å tilby miljøhonorar.
-
- Arrangementet skal velge miljøsertifiserte leverandører der det er mulig. Tenk deg om ved alle innkjøp. Er dette et produkt vi trenger? Er dette et miljøvennlig produkt?
- Kjøp varer med lang levetid og sett opp et oversiktlig, ryddig og organisert lager. Slik kan utstyr og varer gjenbrukes, istedenfor å kjøpe nytt hver gang.
- Gratisprodukter skal minimeres, da dette stort sett blir lagt igjen som søppel. Be heller sponsorer og samarbeidspartnere om å tilby alternative aktiviteter for å synliggjøre seg.
-
- Mindre kjøtt: alle matleverandører skal tilby minst ett fullverdig vegetaralternativ på menyen. Gi beskjed i god tid og be leverandørene melde menyen tilbake til deg slik at du vet at de tar kravet på alvor.
- Dialog: alle matleverandører skal oppfordres til å levere økologiske og klimavennlige menyer. Husk at dette skal gjelde for matlevering til hele festivalområdet, også til artister og frivillige, tilknyttede scener/venues, festivalrestauranter og andre tilknyttede serveringssteder.
- Plastfri matservering: mat skal serveres enten i gjenbruksløsninger eller i komposterbart materiale.
- Glass: drikkevarer skal serveres i gjenbruksløsninger (dette inkluderer også panteordninger). Husk å informere tilknyttede serveringssteder om dette.
-
- Arrangementet skal kildesortere i minst 3 fraksjoner.
- Analyser reisen til avfallet ditt:
Hva slags type avfall blir produsert i hvert område? Hvilke fraksjoner er mest nyttig å sortere i? - Sjekk hvordan renovasjonsselskapet vil ha avfallet levert.
- Plasser avfallsdunker der avfallet oppstår. For eksempel bør det i områder der det kjøpes og konsumeres mat, være nok antall dunker til matavfall.
- Merk avfallsdunkene tydelig med skilt og bruk gjerne fargekoder. Sett opp nok mannskap til å tømme dunkene ofte. Hvis dunkene er fulle, vil folk kaste avfallet i feil dunk.
- Informer frivillige, ansatte og andre engasjerte om sortering.
Fyll ut sjekklisten eller ta kontakt med din regionkontakt
Instruksen viser hvilke tiltak som skal gjøres for å komme i mål med sertifiseringen. Trenger du tips og råd? Gå videre til ressurser eller ta kontakt med din lokale prosjektleder. Kontaktinformasjon finnes nederst på siden.
Ressurser
-
Biodrivstoff
- Biodrivstoff. Dette er et omstridt tema - på den ene siden vil biodrivstoff redusere klimautslippet ditt, men på den andre siden kan bruk av biodrivstoff føre til avskoging og en vridning av hvordan vi bruker landbruksjord som ellers ville produsert mat. I tillegg er det vanskelig å få tak i 100 % biodrivstoff i mindre kvantum og selv om motorer som håndterer vanlig diesel også vil håndtere 100 % biodiesel (HVO), er ikke standarden godkjent.
- Biodiesel. Det som oftest kalles biodiesel i dag er vanlig diesel som er iblandet en prosent med biodrivstoff. Diesel med 7 % biodiesel kan du kjøpe på bensinstasjonen og kan brukes i alle dieselmotorer. Dette bør være et minstekrav om du skal ha dieselaggregat på ditt arrangement.
- Avansert biodiesel. Drivstoffet skal være produsert av bærekraftige råstoff, ha visse krav til karbondioksidreduksjon, og ikke bidra til direkte eller indirekte endring av landbruk. Som regel er avansert biodiesel framstilt av brukt frityrolje eller slakteavfall.
- HVO - Hydrogenert vegetabilsk olje. For å slippe ut minst mulig klimagass kan HVO produseres fra slakteavfall og andre «ikke-spisende» råvarer. Da er det mulig å oppnå en reduksjon av klimagasser på bortimot 90% sammenlignet med vanlig diesel. I motsatt skala finner vi HVO basert på rester av palmeolje. Pass derfor på at du vet hvor dieselen din kommer fra.
- 100 % HVO kan brukes i konvensjonelle dieselmotorer som er godkjent for HVO. Produktet er i sin kjemiske oppbygging nesten identisk med fossil diesel, men siden gjeldende dieselstandard ikke er helt oppfylt, kreves det godkjenning fra motorprodusenten.
- Spør etter drivstoff med høyere andel biodiesel og/eller HVO. Spør også etter prosentandel av avansert biodiesel. Spør din aggregatleverandør om du kan få bruke 100 % HVO på dieselmotoren.
Litt om strømsparing
- Behovet for elektrisitet i samfunnet vil øke i stor grad fremover. For å holde det lave nivået på ikke-fornybar strømtilførsel anbefales det at vi alle bruker mindre energi. Festivaler bør derfor analysere strømbruken på festivalen og finne ut hvor en kan spare strøm.
Tips og triks
- Bruk ledlys på scene
- Bytt til sparepærer
- Be artister om å levere enklere og mindre energikrevende produksjoner
- Har du bygninger? Sjekk isolasjon, lekkasje i vinduer, sett inn varmepumpe m.m.
-
Tips og triks
- Ha sykler tilgjengelig for frivillige og ansatte.
- Samarbeid med andre arrangement når du må fly inn artister langveisfra. Snakk med bookingagenter om turnéplanlegging.
- Book flere lokale artister, konferansierer, crew og andre samarbeidspartnere. Dette stimulerer også den lokale kulturøkonomien ✨
Samkjøring
- Lag en facebookgruppe dedikert til samkjøring til festivalen.
-
Innkjøp, mat, servering og avfall henger nøye sammen. I hvilke fraksjoner man kan levere avfall til renovasjon, bør bestemme hvordan du skal servere mat og drikke, og hvilke varer du skal kjøpe inn.
Tips og triks
- Før du kjøper, spør deg selv: Trenger vi dette? Kan vi leie? Kan vi kjøpe brukt? Kan vi bruke dette over flere år? Kan det gjenvinnes?
- Spør leverandørene om du kan få returordning for varer som ikke blir brukt.
- Velg varer med emballasje som er enkel å resirkulere.
Tips om merchandise
- Kjøp inn varer i god kvalitet, som kan gjenbrukes i mange år.
- Velg produsenter som tar klima og menneskerett på alvor.
- Velg trykkeri som kan trykke motiv/logo uten å bruke giftige kjemikalier.
- Lag tidsnøytrale produkter. Da er det er større sjanse for at plaggene blir brukt i lenger tid. Bruk samme frivilligt-skjorte hvert år og oppfordre frivillige om å ta med egne t-skjorter. Lagre usolgte/ubrukte t-skjorter til salg/bruk neste år.
- Kommuniser til kunden at produktet hen kjøper er etisk.
-
Litt om matservering
- Ved å servere mat på komposterbart fat med komposterbart bestikk og servietter, kan serveringsutstyret gå rett i matavfallet sammen med restene. På denne måten henger innkjøp, servering og avfallshåndtering sammen.
- Har du tilgang til kjøkken, oppvaskmaskin og mulighet til å lagre serveringsutstyret, er dette selvsagt et enda bedre alternativ.
- Server mat fra gode, lokale leverandører - sjekk ut Rekoringen.
- Avtal returordninger for ubrukte varer enten til leverandør eller til mottakere lokalt.
- Vær nøye med bestilling av varer slik at du unngår å sitte igjen med mat som må kastes.
Tips og triks
- Foreslå en klimavennlig meny for leverandøren. Husk at en kortere meny gir mindre svinn.
- Flere og flere i publikum har vegetarisk og vegansk diett. Møt også dette publikummet med gode matalternativ.
- Kommuniser til publikum at du serverer en klimavennlig meny.
- Vis gjerne på menyen hvor mye utslipp hver rett produserer - da vil flere velge de klimavennlige rettene.
-
Tips og triks
- Husk at søppel henger nøye sammen med innkjøp og at du kan redusere søppelet ditt ved å redusere innkjøp.
- Går du over til gjenbruksglass og kopper, nekter sponsorer å dele ut gratisprodukter og serverer alt i komposterbart materiale, er restavfallet ditt på publikumsområdet kun avfall som publikum tar med seg inn på området selv.
- Husk at litt sortering er bedre enn ingen sortering, så begynn smått, bygg opp et system som fungerer og utvid etterhvert.
- Sneipekasser med avstemning kan brukes til å få folk til å kaste sneip og snus på riktig plass.
- Det er dyrt å levere usortert avfall. Sorter søppel og spar både penger og miljø. Plast og papp leveres til og med gratis de fleste steder.
- Bruk Too Good To Go for å minske matsvinnet.
- Hør med lokale foreninger og organisasjoner om de kan bruke overskuddsvarer.
Litt om sorteringsfraksjoner
- Det er viktig å analysere søppelet i forkant. Hva er det folk kaster på de forskjellige plassene på festivalen?
Del området inn i soner og tilpass søppelstasjoner til det søppelet som blir produsert der og til hvordan renovasjonsselskapet mottar søppelet.
For eksempel slik:
Publikumsområdet
Dersom alt søppelet du produserer ut mot publikum er komposterbart materiale, kan du klare deg med én fraksjon. Dette gjelder også for søppel på toalett hvis du bruker komposterbart tørkepapir.Internområde backstage
Vurder om backstageområdet kan ha samme løsning som publikumsområdet. I såfall trenger du kanskje bare dunk til komposterbart avfall og en dunk til pant. Serverer du du artister etter egen hospitality rider, vil det også være nødvendig å sette opp søppelbøtter for ren plastemballasje, papp/papir/kartong og restavfall.
Internområde produksjon
Internområder som kontor, akkreditering, billettbod, mottak for frivillige, beredskapsrom og lignende, bør ha en avfallsstasjon der man kan kaste søppel i minst tre fraksjoner ut ifra hvilket type avfall man produserer.
Opprigg og nedrigg
Under opprigg og nedrigg av festivalen er det viktig å ha en plan for hvor man skal gjøre av byggemateriale. Trevirke, elektrisk avfall, hardplast, glass og metall, farlig avfall, gjerdeduk m.m. bør kunne kildesorteres.
Disse har mottatt merket
Festivaler:
-
Alta, 13.-15. august 2026
-
Bergen, 29.-31. august 2025
-
Bergen, 11.-15. mars 2026
-
Tromsø, 17.-18. juli 2026
-
Askøy, 15.-16. august 2025
-
Mosjøen, 15.-16. august 2025
-
Harstad, 21.-28. juni 2025
-
Berger, 19. september-19. oktober
-
Sandefjord, 1.-4. juli 2026
-
Tromsø, 14.-15. august 2026
-
Bergen, 26.-27. september 2025
-
Geilo, 28.-29. august 2026
-
Drammen, 21.-26. april 2026
-
Nordfjordeid, 17.-18. juli 2026
-
Horten, 12.-15. august 2026
-
Sandefjord, 3.-12 juli 2026
-
Notodden, 30. juli-02. august 2026
-
Tromsø, 27.-29. august
-
Gáivuotna, 8.-12. juli 2026
-
Brønnøysund, 15.-18. juli 2026
-
Kautokeino, 28. mars-6. april 2026
-
Henningsvær, 26.-29. juli 2026
-
Træna, 08.-11. juli 2026
-
Sogndal, 12.-22. mars 2026
-
Bergen, 12.-15. mars 2025
Arrangører:
-
Henningsvær
-
Honningsvåg
Sjekkliste
Kontakt
Simon Nenseter Nome
Prosjektleder - Grønn Festival, grønn arrangør i nord
Bodø