Pen

Hvordan organiserer vi oss som band?

Behov og løsninger.

Skal du drive som selvstendig næringsdrivende, eller organisere deg sammen med resten av bandet?

Hvilke alternativ finnes, og er det å ha sitt eget AS så stort og flott som det høres ut?

Av Ivar Bjørnson

I samarbeid med

GramArt

Sist oppdatert: 04. juni, 2024

Intro

For eksempelets og enkelhetens skyld sier vi at dere er fire personer i bandet, og alle bidrar likt og skal ha likt ut igjen. Vi ser at det er behov for å kunne motta penger, samt betale regninger.

Slik jeg ser det, vil det ikke være en løsning at bare et av bandets medlemmer blir selvstendig næringsdrivende. Alle er like mye del av en virksomhet som har krysset over fra hobby til næringsdrift, og dermed er alle medlemmene å regne som næringsdrivende. Dette blir den enkleste formen for organisering: En «virtuell» organisasjon med flere selvstendig næringsdrivende.

Denne guiden er utarbeidet av Ivar Bjørnson, gitarist og låtskriver i metalbandet Enslaved. Han har også vært ansvarlig for økonomien i bandet - og er glad i tall!

Artikkelforfatter Ivar Bjørnson er gitarist og låtskriver i metalbandet Enslaved. Han har gjennom årenes løp opparbeidet seg et godt grep om bandøkonomi, regnskapshåndtering og innsending av ulike skjemaer. I tillegg til å være rockestjerne er han styreleder i GramArt. Foto: Christian Misje

Artikkelforfatter Ivar Bjørnson er gitarist og låtskriver i metalbandet Enslaved. Han har gjennom årenes løp opparbeidet seg et godt grep om bandøkonomi, regnskapshåndtering og innsending av ulike skjemaer. I tillegg til å være rockestjerne er han styreleder i GramArt.
Foto: Christian Misje

GramArt

GramArt er en interesseorganisasjon for artister, musikere og studioprodusenter innen populærmusikken. De er Norges eldste og mest erfarne artistorganisasjon og gir deg hjelp til hele karrieren; relevante medlemsfordeler, rådgivning, et stort nettverk og sosiale sammenkomster. Med et tydelig oppdrag for en begrenset kunstnergruppe, har de dessuten stor innflytelse på artistøkonomien gjennom forhandlingsutvalg og politisk påvirkning.

Besøk GramArt

Registrering av ENK

Selve registreringen som selvstendig næringsdrivende er temmelig enkel: Du suser innom Brønnøysundregistrene. Både der og rundt omkring ellers finnes det god veiledning for utfylling av skjema.

Selve registreringen av enkeltpersonforetak koster 2 499 kroner.

Det er i det hele tatt få til ingen grunner til å la være å registrere seg når det er næringsdrift i emning. Legges bandet ned og gitaren selges er det minst like enkelt å legge enkeltpersonforetaket.

Praktisk opplegg

Om det går på rundgang å fakturere eller om det tilfaller en av dere, bestemmer dere selv, men logistisk sett er en fast utsender en god idé. Det samme gjelder betaling av innkommende fakturaer.

Avregn per måned, etter hver konsert eller hvordan det nå synes å være hensiktsmessig.

Husk at det også stilles krav til bruk av fakturaprogram. Hjemmesnekrede fakturaer fra Word og Excel er ikke tillatt – dette blant annet for å forhindre juks med fakturanumre.

Tips

Om en i bandet blir sittende i 10 til 15 timer i måneden med fakturering og regnskap, anbefaler jeg sterkt å se på en løsning for å kompensere vedkommende: En mindre andel av øvingslokalebetalingen, en ekstra prosent av honorarene, eller god gammel timebetaling. En løsning er selvsagt å sette ut dette til ekstern regnskapsfører, men utviklingen på prising av disse tjenestene sammenlignet med inntektsutviklingen for musikere er kanskje ikke helt i «sync» - så for små og mellomstore musikkvirksomheter kan det være mye å hente på å ha denne kompetansen i egne rekker.

Andre selskapsformer enn ENK?

Her skal vi se på noen alternative selskapsformer.

AS for musikere?

Mange spør om det er best å starte et AS. Det er klart at et AS har mange fordeler i forhold til både enkeltpersonforetak og selskap med delt ansvar.

Vi kan som avslutning av selskapssammenligningen se på noen hovedpunkter for musikere, hvor AS-et skiller seg ut:

Oppsummering

Oppsummert vil jeg si at før dere nærmer dere et par millioner i omsetning, og ikke trenger ta ut alt fortløpende, er ikke AS å anbefale.

Hvis ikke det å strømlinjeforme driften, tvinge seg selv inn i rammer og få skatt trukket forløpende er verdt mer enn besparelsene ved å slippe regnskapsfører/revisor, arbeidsgiveravgift og så videre.

Gi oss tilbakemelding!

Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!

hei@musikkontoret.no

Forbehold

Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.

I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.