Fra ENK til AS:

— Det har vært en myte om at AS er kjempevanskelig og veldig dyrt

Av Tord Litleskare

| 21. mars, 2022
Håkon Holmås, Sigri Hovde og Kristoffer Jonsson er lydteknikere og gründere med selskapet Bergen Ento. Siden de tre gikk sammen og startet AS har de blant annet bygget sitt eget verksted. Foto: Kristoffer Jonsson / Runar Gåsterud

Håkon Holmås, Sigri Hovde og Kristoffer Jonsson er lydteknikere og gründere med selskapet Bergen Ento. Siden de tre gikk sammen og startet AS har de blant annet bygget sitt eget verksted.
Foto: Kristoffer Jonsson / Runar Gåsterud

Tre lydteknikere i Bergen med hvert sitt enkeltpersonforetak (ENK) stiftet aksjeselskap (AS) sammen kun dager før koronapandemien traff landet. Trygghet og ansvarsfordeling var viktige faktorer i avgjørelsen, forteller de.

Sigri Hovde, Kristoffer Jonsson og Håkon Holmås driver selskapet Bergen Ento. Til sammen har de tre teknikerne lang erfaring fra ulike oppdrag på byens mange spillesteder, fra Kvarteret til Grieghallen.

I 2020 opprettet de tre sitt første AS sammen.

— Vi var tre ENK som ville ha sikkerheten med å være et AS, men som også så fordeler med å dele på ansvaret, sier Sigri Hovde til Musikkontoret.

Hun forteller om researchen de gjorde i forkant, alle rundene på Google og Excel-ark med ulike regnestykker: Hva koster det å være ENK? Hva koster det å være AS? Og hva burde det egentlig koste med ENK om du skal gjøre det ordentlig? Om du skal bli pensjonist på et tidspunkt - hva må du gjøre da?

De satt med flere slike spørsmål, ifølge henne.

De tre teknikerne fikk sin start i bransjen i den såkalte «Kraftetaten» som styrer lyd og lys på studentstedet Kvarteret. Her er Sigri Hovde på jobb i Teglverket i 2011.  Foto: Oda Elisabeth Tjønneland

De tre teknikerne fikk sin start i bransjen i den såkalte «Kraftetaten» som styrer lyd og lys på studentstedet Kvarteret. Her er Sigri Hovde på jobb i Teglverket i 2011.
Foto: Oda Elisabeth Tjønneland

En terskel

I årene før pandemien var det en del skepsis til å ta overgangen fra ENK til AS i omgangskretsen til de tre teknikerne.

— Gjennomgangstonen, da vi snakket med andre, var ofte at «alle har ENK», at det «ikke er vanlig å ha AS», at det «lønner seg ikke», at det er «dyrt med pensjon og feriepenger». Det har vært en myte om at AS er kjempevanskelig og veldig dyrt. Det var en terskel å gå over, forteller Hovde.

Likevel fikk de svar på mange spørsmål - og knuste en del myter - blant annet gjennom å hente inn det de kunne av vennetjenester og gode råd.

— Vi fant blant annet ut at det var omtrent 15.000 kroner dyrere å være et AS enn et ENK dersom vi tjente én million i året. Nå tjener vi ikke én million hver i året, men selv da ville det være en utrolig billig forsikring for å få være med i folketrygden og få all den sikkerheten man får ved å være et AS, sier hun.

Ifølge Jonsson var foranledningen til sammenslåingen og overgangen fra ENK til AS at de tre teknikerne ønsket å leie kontorlokaler sammen. Han ønsket å ha et sted hvor han kunne jobbe med administrative ting og ha utstyret sitt stående slik at han i større grad kunne skille jobb og privatliv. Foto: Kristoffer Jonsson

Ifølge Jonsson var foranledningen til sammenslåingen og overgangen fra ENK til AS at de tre teknikerne ønsket å leie kontorlokaler sammen. Han ønsket å ha et sted hvor han kunne jobbe med administrative ting og ha utstyret sitt stående slik at han i større grad kunne skille jobb og privatliv.
Foto: Kristoffer Jonsson

Nye investeringer og muligheter

Selv om de tre hadde snakket om å starte AS i flere år, ble aksjeselskapet Bergen Ento først stiftet 29. februar 2020 - få dager før koronapandemien traff landet med full kraft og nedstengingen var et faktum.

— Da tenkte vi at vi ikke hadde noe sikkerhet i det hele tatt. Vi var «fucket»! Vi måtte gjøre noe mer med dette AS-et. Vi måtte gjøre investeringer slik at vi blant annet kunne ta på oss å jobbe med streamingkonserter, forteller Kristoffer Jonsson.

Ifølge de tre ble pandemien et sterkt insentiv for å organisere selskapet bedre, tillegg til å investere i utstyr og verksted. Det ga selskapet nye kunder og muligheter.

De har blant annet installert nytt lydsystem på Bergen Kjøtt og samarbeidet med fotograf og videograf Jarle Hovda Moe om strømmekonserter med band som Ocean of Lotion, Vulture Industries og Shaman Elephant den første tiden i nedstengingen.

I perioden etter nedstengingen samarbeidet Bergen Ento med fotograf og videograf Jarle Hovda Moe rundt en rekke strømmekonserter i byen. Her fra konserten Ocean of Lotion gjorde i svømmehallen ADO Arena i mai 2020.  Foto: Kristoffer Jonsson

I perioden etter nedstengingen samarbeidet Bergen Ento med fotograf og videograf Jarle Hovda Moe rundt en rekke strømmekonserter i byen. Her fra konserten Ocean of Lotion gjorde i svømmehallen ADO Arena i mai 2020.
Foto: Kristoffer Jonsson

Møter større forståelse

Sigri Hovde ser flere fordeler etter at de tre tok overgangen fra ENK til AS. Hun mener en blir tatt mer seriøst om en driver aksjeselskap.

— Folk har mer forståelse for at vi må ta betalt for ting, at vi har utgifter ved å drive et AS. ENK kan kanskje bli oppfattet litt useriøst, hvis man kan si det. Det er en litt sånn hobby-måte å gjøre ting på. Dersom 100% av inntekten din går gjennom et ENK så stiller du ikke veldig sterkt for å få lån i banken og sånn.

Selv om det krever litt mer administrasjon og hjelp fra regnskapsfører, har det også blitt enklere med lønn og feriepenger. Jonsson forteller at han ikke har mottatt feriepenger på mange år, men beskriver en helt annen trygghet i et AS:

— Nå kan vi tenke at vi har så og så mange festivaljobber på plass denne sommeren, så da kan jeg faktisk ta ferie og vite at jeg har feriepenger som kommer inn.

Kristoffer Jonsson fra Bergen Ento på jobb under forestillingen «Sløserikommisjonen» på Drammen teater i 2021. Foto: Håkon Holmås

Kristoffer Jonsson fra Bergen Ento på jobb under forestillingen «Sløserikommisjonen» på Drammen teater i 2021.
Foto: Håkon Holmås

Finn folk du stoler på - og lag aksjonæravtale

De er enige om at spesielt to ting er viktig å ha på plass når du skal starte aksjeselskap med flere involverte

— Du må virkelig finne folk du stoler på, noen du kan diskutere med uten at dere blir uvenner etterpå. Det er også veldig viktig med en god aksjonæravtale. Den bør si noe om visjonen for selskapet, hvordan dere skal gjøre ting og hva dere er enige om. Skriv det ned i tilfelle det blir uenighet senere, sier Hovde.

Jonsson legger til:

— Dersom det blir krangel og noen forlater selskapet må det ikke være én aksjonær som sitter og kan hustle fordeler uten å legge ned tiden, spesielt i oppbyggingsfasen. Det var en viktig klausul i aksjonæravtalen vår: «Dersom en av medgründerne ikke lenger er aktiv i selskapet, skal denne selge aksjene til øvrige medgründere til aksjens pålydende».

Håkon Holmås, Sigri Hovde og Kristoffer Jonsson er lydteknikere og gründere med selskapet Bergen Ento. Foto: Runar Gåsterud

Håkon Holmås, Sigri Hovde og Kristoffer Jonsson er lydteknikere og gründere med selskapet Bergen Ento.
Foto: Runar Gåsterud