Post it

Klimavennlig turné: Hva kan jeg gjøre som artist?

Det er ikke alt man kan kontrollere – særlig som artist på turné. Det er likevel en del enkle grep man kan ta!

Hvordan kan artistkarrieren bli mer bærekraftig?

Denne guiden gir tips om hva du kan be arrangører og spillesteder om å gjøre, og hva du selv kan gjøre for å gjennomføre mer klimavennlige konserter og turneer.

Av Daniel Alsvik

Sist oppdatert: 22. september, 2023

Intro

I dag finnes det mye informasjon om hva som bør gjøres for å dempe musikkbransjens miljøavtrykk, men det kan være lett for både aktører og artister å føle at de ikke har gjennomslagskraft i prosjekter med mange samarbeidspartnere. Mange har også flere jobber på samme tid, og kan oppleve at de ikke har kapasitet nok til å gjøre de endringene som kreves.

Her kommer noen forslag til hvordan du som artist kan gjøre neste turné mer bærekraftig, og hvilke grep du kan be arrangør om å ta.

Guiden er utarbeidet av Daniel Alsvik, som har arrangert konserter og vært aktiv som gitarist, pianist og vokalist siden 2014. Nå jobber han med miljøbevisst musikk i det nystartede selskapet Green Stream.

Daniel Alsvik er musiker og gründer, med bachelor i music business. Han har vært praktikant hos Musikkontoret Brak våren 2022. Foto: Øystein Haara

Daniel Alsvik er musiker og gründer, med bachelor i music business. Han har vært praktikant hos Musikkontoret Brak våren 2022.
Foto: Øystein Haara

Les mer om fokusområdene

Hvordan du legger opp transport, strøm, innkjøp, mat og avfallshåndtering i en turnésammenheng påvirker miljøavtrykket ditt.

Merch er også et område som kan ha mye å si.

Dette kan du som artist gjøre

Som artist kan du selv være bevisst over eget innkjøp og forbruk på turné, og være obs på kildesortering. Mat med mindre kjøtt avgir mindre miljøavtrykk, og hvis du finner kortreist mat - for eksempel mat fra lokale leverandører - reduserer det matens miljøavtrykk betydelig.

Unngå innhold i teknisk rider og hospitality rider som kan være overflødig. Ridere er også en mulighet til å stille tydelige krav til arrangørene, og er et område med god forskning fra samarbeidsprosjektet The Green Rider med Fortum og Stig Brenner.

Transportmessig kan du forsøke å unngå flyreiser, prioritere kollektivtransport og oppfordre fansen til å gå, sykle eller ta tog/buss til konsert.

Det finnes flere kreative løsninger for å redusere miljøavtrykket i forbindelse med merch-produksjon og -salg, men første steg vil være å finne en etisk og bærekraftsfokusert leverandør som D2 eller Ethical Tee. Du kan også be fansen ta med egne klær som man printer på under konserten, som ifølge Fortum kan redusere nesten hele utslippet tilknyttet merch. Noen leverandører tilbyr å gjøre dette selv.

Dette kan du be arrangørene om å gjøre

Grønt Veikart oppfordrer kunst- og kulturutøvere til å stille grønne krav til spillesteder og samarbeidspartnere for å videreføre bærekraftig utvikling i kultursektoren.

Strøm, innkjøp og avfall knyttet til spillestedene eller festivalene er typiske områder som artisten selv har lite kontroll over, men som man kan snakke med spillestedene om.

Vi har tatt utgangspunkt i Grøn Festivals instrukser, og laget en oversikt over forslag til hva du kan be arrangører, spillesteder og turné-partnere om å ta ansvar for.

Energi

Spør arrangørene om strømmen kommer fra fastnett eller aggregat. Fastnett er som nevnt mye mer miljøvennlig, og dersom en må ha aggregat finnes det muligheter for å bruke biodrivstoff.

Redusering av unødig energiforbruk er også lurt å tenke på, men er noe spillestedene må ta ansvar for selv. Samtidig kan du på din konsert:

  • be arrangørene og teamet ditt om å skru av lys i rom som ikke brukes
  • be vaktene om å lukke dører for å opprettholde temperatur
  • be teknikerne om å (om mulig) skru av utstyr som ikke brukes mellom lydsjekk og konsert

Transport

Be arrangørene gjøre det enkelt for publikum å reise kollektivt, sykle eller gå til spillestedene. Dette kan gjøres med tilretteleggelse for sykkelparkering, samkjøring og annet som en kan lese mer om i Grøn Festival sine instrukser. Du kan også be om at disse mulighetene kommer tydelig frem i arrangørenes og spillestedets promoteringskanaler.

Du kan også oppfordre arrangørenes interntransport til å så langt det er mulig gjennomføres med kjøretøy som har mindre eller ingen utslipp – i det minste unngå flyreiser og kjøretøy med fossilt drivstoff.

Innkjøp

Du kan be arrangørene redusere bruk av plastikk, og innkjøp som generelt sett er ikke-resirkulerbare eller lite gjenbrukbare.

Avfall

Be om tydelig oppmerkede kildesorteringsposter med minst tre typer avfall, og be dem redusere innkjøp av engangsbrukbare midler.

Mat og servering

Dersom det serveres mat, kan du be om minst ett fullverdig vegetaralternativ på menyen. Oppfordre gjerne også til plastfri servering: Mat som ikke trenger emballasje eller som kommer i gjenbruksløsninger/komposterbart materiale.

Av plastikkglass til servering av drikke finnes det både gjenbruks- og resirkuleringsløsninger (les mer om noen av disse her) som du kan be arrangørene om ta i bruk.

Merch

Hør med spillestedene om en merch-stand med mulighet for å printe på fansens selvbrakte klær.

Anbefalt lesing

Gi oss tilbakemelding!

Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!

hei@musikkontoret.no

Forbehold

Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.

I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.