
5 min lesetid
Slik lager du en bærekraftig turné med mindre arrangører
Hvordan får du en turné til å gå opp økonomisk, logistisk og kunstnerisk når du jobber med mindre arrangører?
Av Nyaling Saidy Kiil og Tord Litleskare i samarbeid med NKA, FolkOrg og Norsk Jazzforum
Sist oppdatert:
Her får du tips om hvordan du kan bygge gode turnéruter, samarbeide tett med lokale aktører og sikre at både du og arrangørene får en vellykket konsertopplevelse.
Med god planlegging kan du skape en turné som både er bærekraftig og gir deg nye muligheter som artist.
Finn de rette arrangørene
Det første steget i planleggingen av en vellykket turné er å identifisere arrangører som passer til din musikkstil og målgruppe.
Et lurt sted å starte er medlemsoversikten til Norske Kulturarrangører (NKA). Her ligger en oppdatert oversikt på alle deres medlemmer som det kan være nyttig å ta en titt på når man planlegger en turné. Denne kan sorteres etter fylke for å lettere kunne legge opp til en rute i en bestemt region.
FolkOrg, organisasjonen for folkemusikk og folkedans, har et nettverk av lokallag og medlemsorganisasjoner som arrangerer konserter og festivaler innen folkemusikk og folkedans. Selv om de ikke har en spesifikk database tilgjengelig på nettsiden, kan det være nyttig å kontakte dem direkte for informasjon om aktuelle arrangører innen din sjanger.
Du finner kontaktinformasjon på deres nettside.
Planlegg en smart rute
Det er ikke bare å booke konserter tilfeldig og håpe at det går bra. En god turnérute må være praktisk, økonomisk og gjennomførbar.
Artister som samarbeider med flere arrangører i planleggingsfasen kan ofte legge opp til en mer strømlinjeformet turné. Jobber man strategisk med lokale arrangører i denne fasen kan det bety mindre reising mellom hver konsert og bedre flyt i produksjonen.
-
Det er viktig å legge opp til turnéen med en bevissthet rundt reiseruten. På den måten kan man unngå unødvendige kostnader og reisetid. Her kan avstand mellom spillestedene være en viktig faktor. En god strategi kan for eksempel være å spille flere konserter i samme region før du beveger deg videre til et nytt område.
Undersøk hvilke muligheter som finnes for kollektive reisemåter der hvor det er mulig. Tog, buss, samkjøring og lignende kan både redusere transportutgifter og avtrykk.
-
Mindre arrangører har ofte mest besøk på fredager og lørdager, men dette betyr ikke at ukedager er utelukket. Noen steder har lite kulturtilbud i ukedagene og kan trekke et stort publikum dersom du kommer med noe unikt.
Vær åpen for dialog om hvilke dager som fungerer best på hvert sted.
-
Sjekk om det skjer noe annet i området samtidig med turnéen din.
Det kan være lurt å unngå datoer der store festivaler eller arrangementer trekker bort publikum, men noen ganger kan det være en fordel å koble seg på eksisterende festivaler eller temakvelder.
Bygg en god relasjon til arrangørene
Mindre arrangører jobber ofte med mye hjerte og sjel. De kjenner sitt publikum godt, og en god dialog med dem kan gjøre hele forskjellen for konserten din.
Vær tidlig ute med planlegging, og vær fleksibel. Mange små arrangører har ikke store budsjetter, men de kan gi deg en dedikert og lydhør scene. Ofte kan det også være aktuelt å koble konserten din med workshops eller artistmøter.
Dette gir en merverdi for både deg og arrangøren.
Under kan du se kartet over norske jazzklubber og festivaler som Norsk Jazzforum har satt opp i Google.
Markedsføring: Bruk lokale krefter
Ingen vil spille for tomme saler. Heldigvis har lokale arrangører ofte en god kontaktflate til sitt publikum – men du må hjelpe til!
Enkelte små scener har egne kanaler, men de har kanskje ikke ressurser til store kampanjer. Da er det viktig at du som artist deler arrangementet i dine kanaler og aktivt engasjerer deg i markedsføringen.
Vær åpen for nye muligheter
Noen av de mest minneverdige konsertene skjer på steder du kanskje aldri ville vurdert. En liten bygdefestival kan bli et høydepunkt, en intimkonsert på et bibliotek kan bli kveldens store overraskelse. Små scener betyr ofte et engasjert publikum!
Ved å være fleksibel og samarbeide tett med lokale arrangører, kan du ikke bare få en velorganisert turné – du kan også skape helt unike musikkopplevelser.
Vil du vite mer? Sjekk ut ressurser fra FolkOrg, Norsk Jazzforum og NKA!
Gi oss tilbakemelding!
Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!
hei@musikkontoret.no
Forbehold
Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.
I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.
Relatert innhold

Fire kvinner, ett selskap og mange hatter – slik bygger Bigboy sin egen vei i musikkbransjen

Slik får du underleverandørene med på laget – en guide for festivalarrangører
Et godt festivalområde starter med god planlegging.
