Bærekraftig turné:

— Jeg prøver å bevise for meg sjøl, men også for andre musikere, at det er mulig, uten at det nødvendigvis blir dyrere

Av Monica Johansen

| 13. juni, 2022
I samarbeid med

Norsk viseforum

Pål Moddi Knutsen har byttet ut flyreiser med tog og elbil på sine siste turnéer.  Foto: Jørgen Nordby

Pål Moddi Knutsen har byttet ut flyreiser med tog og elbil på sine siste turnéer.
Foto: Jørgen Nordby

Pål Moddi Knutsen sier han alltid har forsøkt å leve så bærekraftig som mulig og at den store skammen hans alltid har vært reisevirksomheten.

For fire år siden bestemte han seg for at han ikke skulle sette opp flere turnéer med fly, men heller tilpasse seg andre muligheter.

— Det første jeg gjorde var å dra på europaturné gjennom syv land, og jeg bestemte meg for å reise med tog. Jeg ga beskjed til de agentene jeg jobber med at det skulle være maks fire timers togreise mellom hver konsert, og dermed la vi opp turnéruta etter hva som var praktisk mulig å gjennomføre, forteller han.

Med kravet om fire timers togreise, måtte en del byer og konsertscener han tidligere hadde besøkt utgå.

Økonomisk innertier

Økonomisk viste det seg å være helt innertier. For selv om honorarene ikke var så høye som før, siden han valgte konsertsteder fra «nest øverste hylle», så var reiseutgiftene tilnærma null - han reiste nemlig på interrailbillett!

Ikke bare var det behagelig, ikke bare var det bra for miljøet, men det var også økonomisk lønnsomt.

— Og når vi kommer til det økologiske i det, så regna jeg meg fram til at tre uker på turné med tog, tilsvarer kun tre prosent av utslippene til en flytur tur/retur Frankfurt. Da kan du turnére ganske lenge med god samvittighet!

Maxresdefault

Moddi er aktuell med albumet «Bråtebrann». Dette er musikkvideoen til låta «Ei ny tid», regissert av Jørgen Nordby.
Video: YouTube

Valgte elbil i Norge

Samvittigheten har tynget Moddi gjennom alle årene med reising. Alle utslippene på hver eneste flytur, alt han så inderlig misliker - han var nødt til å begynne å tenke annerledes.

Da han i år skulle turnere med albumet «Bråtebrann» innså han imidlertidig at togturné ikke var et fullgodt alternativ i Norge.

— Det er ikke like lett å turnére med tog i Norge, så da bestemte jeg meg for å kjøre elbil. Igjen var vi mer opptatt av at konsertene var innenfor kjørbar rekkevidde og at jeg fikk besøkt litt av hele Norge, enn av å besøke de feiteste festivalene og spillestedene. Vi satt opp konserter i Arendal og på Ogna, på steder jeg ikke har vært, mens vi hoppa over mange klassiske steder som Bodø og Stavanger. Man kan ikke forvente å være på to forskjellige kanter av landet, med tolv timers mellomrom, når man kjører elbil.

Håper du at du kan påvirke andre artister til å tenke mer bærekraftig når de reiser?

— Det er heldigvis allerede mange som gjør det! Man ser det kanskje særlig hos arrangørene, at de prøver å legge opp til bærekraftig transport. Jeg får en del kontrakter som har som klausul at dersom det er mulig å reise kollektivt, så skal man det. Det synes jeg er helt nydelig! Jeg prøver å bevise for meg sjøl, men også for andre musikere, at det er mulig, uten at det nødvendigvis blir dyrere. Jeg håper inderlig at om fem år så er det mer vanlig for artister å ta toget, eller iallefall vurdere noe annet enn den evinnelige flyturen.

Og samvittigheten da? Hvordan står det til med den etter fem turnéer med tog og elbil? Han tenker seg om før ansiktet sprekker opp i et stort smil.

— Nå har jeg gjort mitt aller ytterste for å gjøre så bærekraftige turnéer som mulig innenfor de rammene jeg har, så ja, den er endelig god!

Du kan lese en langversjon av dette intervjuet i magasinet Viser.

Norsk viseforum

Norsk viseforum er en medlems- og interesseorganisasjon for låtskrivere, viseartister og viseklubber i Norge.

Besøk Norsk viseforum