Siv Jakobsen booket sin egen turné:

— Jeg er veldig for at en skal lære seg å gjøre ting selv. Det er en trygghet i det

Av Tord Litleskare

| 01. juni, 2022
Siv Jakobsen på scenen under by:Larm i 2016. Foto: Tord Litleskare

Siv Jakobsen på scenen under by:Larm i 2016.
Foto: Tord Litleskare

Da albumet «A Temporary Soothing» ble utsatt og den planlagte turnéen ble avlyst, bestemte Siv Jakobsen seg for å ta et uvanlig grep i annerledesåret 2020.

Hun ønsket å vise frem det nye materialet, til tross for at mesteparten av planene hun hadde for året hadde blitt lagt på is grunnet pandemien.

Resultatet ble en kaféturné gjennom landet.

— Det viktigste for meg ble å få vist frem den musikken, reise rundt i Norge og gjøre noe positivt, både for meg selv og for andre, i en vanskelig tid, sier hun til Musikkontoret halvannet år senere.

Erfaren

Den 32 år gamle Asker-artisten har turnert mye i årene før pandemien traff verden. Hun har representasjon internasjonalt gjennom britiske Runway, som også har norske navn som Highasakite og Pom Poko i stallen. I fjor signerte hun i tillegg med Polar Artist for det norske markedet.

Turnéen hun gjennomførte i 2020 booket hun imidlertid selv, etter avtale med Matt Hanner i Runway. Både grunnet språkforskjellen og turnéens natur.

— Det hadde ikke vært noe problem for den daværende agenten min å booke konserter for meg hvis jeg ville spille konsert på et vanlig spillested i for eksempel Oslo, men dette var noe annerledes. Noe smalt. Da var det rett og slett mye enklere at jeg gjorde dette selv.

Siv turné2

Plakat for Siv Jakobsens kaféturné i 2020.
Foto: Jørgen Nordby (fotograf) og Glenn Kennedy (design)

Tidkrevende arbeid

Arbeidet med booking tok Jakobsen selv, mens hun fikk hjelp av sin turnémanager Fraser Urie til alt som handlet om reiserute og logistikk.

Hun forteller at det ligger ekstremt mye arbeid bak en slik turné.

— Det tar utrolig mye tid. Det er mye å forholde seg til, mange løse tråder. Først skal en finne et sted som vil at du skal komme, så skal en finne ut hvilken dag som passer. Så skal det passe med hvor en er dagen før og dagen etter. En kan ikke reise i blinde rundt i Norge. Det blir dyrt og veldig slitsomt.

En kan ikke reise i blinde rundt i Norge. Det blir dyrt og veldig slitsomt.
Siv Jakobsen

I ettertid ser hun at hun hadde en god porsjon flaks: Akkurat i tidsperioden hun var ute på veien var det mulig å gjennomføre spillejobbene i henhold til de gjeldende reglene.

— Jeg hadde en liten lomme hvor det var åpent nok og det føltes trygt og greit ovenfor alle å reise rundt og gjøre det. Og så måtte vi avslutte én konsert for tidlig, for da var det ikke greit lenger. Da føltes det ikke trygt for oss eller publikum.

Skjermbilde 2021 09 20 kl 10 01 51

Siv Jakobsen delte en videodagbok fra turnéen på sin egen YouTube-kanal.
Video: Siv Jakobsen

Viktige erfaringer

På spørsmål om hun foretrekker å booke egne konserter eller trives best med et bookingselskap i ryggen, svarer hun:

— Akkurat nå er jeg på et sted i karrieren hvor det beste for meg er å jobbe med profesjonelle bookingagenter. Men jeg er også veldig glad for den erfaringen jeg har med å gjøre det selv.

Hun forteller om hvordan egne erfaringer og kompetansen til å gjøre ting selv, både når det kommer til booking og andre aspekter ved artistkarrieren, har gitt henne en tyngde i diskusjoner som kan dukke opp.

— En kan lettere ta tak i ting dersom en ikke føler at det blir gjort ordentlig. En kan lettere se det og forklare det. Jeg er veldig for at en skal lære seg å gjøre ting selv. Det er en trygghet i det. Dersom jeg mister hele apparatet mitt i morgen, så er jo det kjempekjedelig og jeg blir lei meg. Samtidig vet jeg at jeg kan klare meg selv.

— Det gir meg en trygghet å vite at jeg faktisk kan gjøre det selv - hvis jeg vil og hvis jeg må, avslutter hun.

0 B8 A3239

— Jeg er veldig for at en skal lære seg å gjøre ting selv. Det er en trygghet i det, sier Siv Jakobsen til Musikkontoret.
Foto: Tord Litleskare