Spilte inn musikk til ny «Ringenes herre»-serie:

— Det er tilfeldig, men samtidig er det ikke alle som kunne gjort det her

Av Tord Litleskare

| 14. desember, 2022
I samarbeid med

FolkOrg

Olav Luksengård Mjelva fra Røros begynte å spille fele da han var seks år. Før pandemien var han mye på turné. De siste årene har han blant annet spilt inn musikk til Amazon Primes nye «Ringenes herre»-serie og Marvel-serien «Loki» fra studioet sitt på Os utenfor Røros. Foto: Aron Mattson

Olav Luksengård Mjelva fra Røros begynte å spille fele da han var seks år. Før pandemien var han mye på turné. De siste årene har han blant annet spilt inn musikk til Amazon Primes nye «Ringenes herre»-serie og Marvel-serien «Loki» fra studioet sitt på Os utenfor Røros.
Foto: Aron Mattson

Hvordan ser veien fra folkemusikkutdanning på Rauland og Ole Bull Akademiet til å spille inn musikk til tidenes dyreste serie ut? Vi har tatt en prat med Olav L. Mjelva.

Mjelva plukket opp felen allerede som seks-åring. Siden 2010 har han jobbet 100 % frilans og turnert mye.

Han er medgrunnlegger av kvintetten SVER og trioen The Nordic Fiddlers Bloc og jobber sammen med den svenske nøkkelharpespilleren Erik Rydvall i duoen Rydvall/Mjelva. I høst slapp de to, i samarbeid med den engelske fiolinisten Max Baillie, sitt første album under navnet Lodestar Trio.

Likevel er det nok Mjelvas musikalske bidrag i Marvels «Loki»-serie og Amazon Primes påkostede «The Lord of the Rings: The Rings of Power» som har gitt ham mest oppmerksomhet den siste tiden.

Mye tilfeldigheter

Når det kommer til musikken til sistnevnte serie, er det mange tilfeldigheter som har spilt inn, ifølge Mjelva.

Bear McCreary, som har skrevet musikken til serien, er blant de største komponistene i Hollywood. Han er interessert i masse ulike lydbilder og spiller litt dreielire selv. I utgangspunktet var det Rydvall som fikk spørsmål om å være med i et helt annet prosjekt, som han ville ha med Mjelva på også.

Til slutt endte de to opp i serien med hardingfele og nøkkelharpe.

— Lydbildet vi har sammen er ganske i tiden, med «Vikings», «Loki» og «The Lord of the Rings: The Rings of Power». Det er mange som bruker litt lignende lydbilde for tiden. Med eldre folkeinstrumenter, forteller Mjelva.

Bilde fra serien «The Lord of the Rings: The Rings of Power», hvor Olav L. Mjelva har spilt inn musikk. Foto: Ben Rothstein / Amazon Prime

Bilde fra serien «The Lord of the Rings: The Rings of Power», hvor Olav L. Mjelva har spilt inn musikk.
Foto: Ben Rothstein / Amazon Prime

Må kunne noter

Selv om han beskriver oppdraget som «noe man bare kan drømme om», og snakker om tilfeldigheter, er det flere elementer som må på plass:

— Det er tilfeldig, men samtidig er det ikke alle som kunne gjort det her. For det første må man jo kunne spille litt - og jeg er en av veldig få turnerende hardingfelemusikere. Man må også kunne noter. Mange kan spille, men de kan ikke noter. Og for det tredje; i en slik situasjon må man kunne spille inn og lage skikkelig kvalitetsopptak selv, man må i hvert fall ha god kunnskap om innspilling. Den kombinasjonen har jeg vært heldig med.

Mjelva synes det er utfordrende å skulle gi konkrete råd til unge komponister eller musikere som ønsker denne type oppdrag eller synkroniseringer, men deler tre tips avslutningsvis.

Tre tips fra Olav Luksengård Mjelva:

FolkOrg

FolkOrg er en organisasjon som arbeider for å styrke folkemusikken og folkedansen i Norge. Lag, utøvere og arrangører kan bli medlem i FolkOrg.

Besøk FolkOrg