Saks

Hvordan lander jeg en synk-avtale?

Ønsker du at musikken din skal bli brukt i filmer, serier, spill eller reklamer?

Synkronisering (sammenstilling av musikk og bilde) kan bidra til nye inntektsstrømmer for deg som låtskriver, komponist og produsent eller dersom du forvalter musikk på vegne av andre opphavere.

Her er noen tips til hvordan du kan forholde deg til synkronisering som opphaver.

Av Ingrid Ytre-Arne og Stine Osmo Lieng

I samarbeid med

Musikkforleggerne

Sist oppdatert: 25. september, 2023

Intro

Flere og flere får nå øynene opp for mulighetene som ligger i synkronisering av musikk til spill, film, serier eller reklame.

Enten du får en forespørsel direkte eller via ditt musikkforlag, plateselskap eller management, fra produksjonsselskaper, music supervisors eller regissører, så er det viktig å være klar over hvilke rettigheter du har i din musikk og ikke takke ja før du er sikker på at du får betalt det du skal for bruken av den.

Dersom du har alle rettighetene selv, kan du potensielt inngå en avtale direkte med produksjonsselskapet. Dersom det er flere rettighetshavere i musikken som er forespurt til synkronisering må synken klareres av alle involverte parter. Det kan være andre låtskrivere, musikkforlag eller plateselskap som alle må godkjenne en eventuell synkroniseringsavtale.

Musikkforleggerne

Musikkforleggerne er en interesseorganisasjon som jobber for å styrke norske musikkforlag sine forutsetninger politisk, økonomisk og lovmessig i norsk og internasjonal musikkbransje. Musikkforleggernes medlemmer er norske musikkforlag. Musikkforlag er eksperter på rettigheter innen musikk og hjelper opphavere å tjene penger på musikken sin, enten det er gjennom synkronisering eller annen bruk.

Besøk Musikkforleggerne

Publishing

Dersom du ønsker hjelp til å få musikken din plassert i ulike produksjoner, kan du inngå en musikkforlagsavtale (publishing) med et musikkforlag (publishing company). Du kan enten inngå avtale for et verk eller flere verk, eller all din musikk.

Dersom du ikke har en avtale med et musikkforlag bør du få en advokat til å gå gjennom kontrakten din.

Dette må du ha på plass i forkant

Hvordan få musikken din synkronisert?

Om du selv ønsker å pitche din musikk til synkronisering kan et godt utgangspunkt være å selv gjøre deg opp en mening om hvilken type produksjon eller hvilken type produksjonsselskaper musikken kunne passe til. Finn ut hvem som er musikkonsulent eller music supervisor for serien eller filmen og send vedkommende en e-post.

Se samtidig etter nyttige mellomledd (for eksempel selskap som jobber med å pitche musikk til serier) som kan anbefale verkene dine til vedkommende som tar avgjørelsene rundt musikk for en produksjon.

Disse mellomleddene vet ofte nøyaktig hva musikkonsulenten er ute etter, og hvis din låt passer kan den bli pitchet inn.

Slik tar du kontakt

Når du kontakter noen er det viktig at du tilrettelegger henvendelsen mest mulig for mottakeren.

Se følgende punkter for hva du bør huske på.

Avtaleinngåelse

Ved inngåelse av avtaler må du være helt sikker på at ingen andre har en del av opphavsretten før du signerer. Krav som kommer fra involverte opphavere i etterkant kan koste deg dyrt økonomisk og med tanke på tillit og samarbeid i fremtiden.

Enten det var en venn som var med deg å skrive låten eller du har hentet inspirasjon fra noen andre sin musikk, enten direkte eller indirekte, vil det bli oppdaget den dagen du begynner å tjene penger på låten og da er det viktig å ha dette på plass.

Alle som har bidratt til verket har rettigheter i den, uavhengig om det er tekst, melodi, beats eller produksjon. Hvor stor prosent av verket de forskjellige medvirkende skal ha avhenger av hvordan låten blir lagd og avklares mellom de involverte. Dette bør avklares så tidlig som mulig etter at den er skrevet.

Hvis det er ulike opphavere bak teksten og melodien til en låt vil begge ha rettighetene til halvparten av låten. Selv om det kun er en instrumentalversjon som brukes må det godkjennes av begge opphaverne, som da også deler på inntektene.

Tips

Du kan gi manageren din en fullmakt til å godkjenne eller avslå synk-henvendelser. Eventuelt kan én person i bandet ha hovedansvar for dette og så blir dere på forhånd enige om hva slags tilbud og henvendelser som er aktuelle for dere. Avklares dette på forhånd vil klareringsprosessen gå raskere og det vil være større sjanse for at deres låt blir brukt.

Gi oss tilbakemelding!

Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!

hei@musikkontoret.no

Forbehold

Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.

I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.