Tambourine

Mental trening

Hvorfor er mental trening viktig for en musiker?

Hvilke ubevisste mentale prosesser påvirker vår trivsel og prestasjon i det daglige? Og hvordan kan vi bli mer bevisst på egne svakheter og styrker?

Musikere lever av ekstreme prestasjoner. På samme tid står de i et arbeidsliv som i høy grad er preget av konkurranse, usikkerhet og komplekse mentale utfordringer.

Av Philip Dammen

I samarbeid med

Creo

Sist oppdatert: 15. november, 2023

Intro

I samarbeid med Philip Dammen har Creo opprettet egne ressurssider for deg som vil lære mer om praktiseringen av mental trening. Philip Dammen er Dr. Philos emeritus ved Norges Musikkhøyskole, og har arbeidet med prestasjonsforberedelser og psykisk oppbygging av musikere, dansere og skuespillere i flere tiår.

I denne guiden gir vi deg en smakebit på hvordan mental trening kan bidra til økt trivsel, forbedret prestasjon og en bedre mental hverdag for deg som musiker.

Philip Dammen er Dr. Philos emeritus ved Norges Musikkhøyskole, og har arbeidet med prestasjonsforberedelser og psykisk oppbygging av musikere, dansere og skuespillere i flere tiår. Foto: Runhild Heggem

Philip Dammen er Dr. Philos emeritus ved Norges Musikkhøyskole, og har arbeidet med prestasjonsforberedelser og psykisk oppbygging av musikere, dansere og skuespillere i flere tiår.
Foto: Runhild Heggem

Creo - Forbundet for kunst og kultur

Creo er landets største kunstnerorganisasjon og arbeider for å sikre sine medlemmer bedre lønns, - og arbeidsvilkår. Som medlem i Creo får du informasjon, veiledning og bistand i spørsmål om dine arbeidsforhold. De tilbyr også juridisk rådgivning, søknad- og kontraktshjelp, fri inkassotjeneste, kurs og konferanser – i tillegg til en rekke medlemsfordeler.

Besøk Creo

Hvorfor er mental trening viktig?

Mental trening kan være helt avgjørende når du ønsker å bli virkelig god på noe, og når du skal mestre situasjoner som er forbundet med intenst press. Mental trening handler om å bli oppmerksom på egne svakheter og styrker – og å være i stand til å utnytte sine mentale og fysiske ressurser maksimalt.

Mental trening er også en sentral faktor om du ønsker å reagere med motivasjon og energi fremfor å bli sint eller lei deg ved feil, nederlag eller ved konflikt. Mental trening er spesielt viktig for deg som musiker fordi det kan hjelpe deg med å håndtere stress, øke fokus og konsentrasjon, bygge selvtillit, forbedre ytelse og trivsel, og håndtere utfordrende situasjoner.

Å ha en sunn mental tilstand er avgjørende for å kunne uttrykke seg kunstnerisk og prestere på sitt beste.

Den daglige mentale treningen

Den viktigste mentale treningen for en musiker er det mentale arbeidet som skjer ubevisst fra dag til dag og fra uke til uke. Denne formen for mental trening er også den man har minst kontroll på. Den kan føre til et maksimalt godt resultat når det gjelder ytelse og trivsel, men også til nederlag, manglende kontroll og oppgitthet.

Det er derfor ekstra viktig at du er oppmerksom på og kan korrigere den indre samtalen om den fører til ubehag eller til lavere selvtillit.

De daglige ubevisste mentale prosessene følger ofte et mønster og gjentas systematisk på samme måte over lang tid. De pågår hele livet og påvirker ofte psyken på samme måte til det bedre eller verre. Det skumle ved den daglige mentale treningen er nettopp at den skjer ubevisst og utenfor kontroll. Gjennom den daglige og ubevisste mentale treningen kan man utvikle harmoni, velvære og dyktighet – men også angst, ubehag, mismot, følelse av nederlag, dårlig selvtillit, og tvil på at man duger.

Vær obs. Ta kontroll. Legg merke til hvordan du snakker med andre og legg merke til din indre samtale.

[LES OGSÅ: MENTAL FORBEREDELSE TIL ØVING - SPART TID OG ØKT KVALITET]

Metoder for mental trening

Det finnes mange ulike metoder innen mental trening. Du må selv finne metoden som er riktig for deg.

Til slutt

Grunnlaget for all ytelse og velvære, og for å forebygge og å redusere sykdom og skader er: God ernæring, god fysikk, gode relasjoner og en god mental helse.

Ta grep. Ikke gi deg hvis det er her det skorter. Det er viktig å legge inn arbeidet om du ønsker å vokse mentalt. Egeninnsatsen er avgjørende, men få gjerne hjelp. Det finnes utallige bøker, og råd på nett. Ha høye ambisjoner, men still små krav til deg selv – krav du lett kan sjekke av – slik at du enkelt når dine egne forventninger.

Mange setter kravene så høye at de sjelden når dem. Eller de øker forventningene til seg selv jo flinkere de blir – med den følge at de aldri møter dem. Dette er dårlig butikk og en oppskrift for dårlig for selvtillit.

Mental trening er en kontinuerlig prosess. Det kan ta tid å utvikle de nødvendige ferdighetene, og virkningen kommer gradvis. Vær tålmodig med deg selv og søk hjelp fra fagfolk om nødvendig. Masse lykke til med din mentale trening og din kunstneriske reise!

Vil du lese mer om hvordan du kan praktisere mental trening? Besøk Creos ressurssider.

Gi oss tilbakemelding!

Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!

hei@musikkontoret.no

Forbehold

Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.

I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.