Mental trening:

Mental forberedelse til øving – spart tid og økt kvalitet

Av Philip Dammen

| 06. desember, 2023
I samarbeid med

Creo

Det er mange refleksjoner man kan gjøre seg for å stille mentalt forberedt til øving. Foto: Jens Thekkeveettil / Unsplash

Det er mange refleksjoner man kan gjøre seg for å stille mentalt forberedt til øving.
Foto: Jens Thekkeveettil / Unsplash

For musikere kan mental trening innebære at man i detalj gjennomgår hva man gjør og hvordan man reagerer når man spiller eller opptrer.

Det kan også innebære at man er forberedt på og forestiller seg at man kan mestre alle de utfordringene som kan dukke opp. Mange utøvere går rett på det å øve, alene eller med instruktør og dirigent uten å forberede seg mentalt til selve møtet.

Resultatet er at man ikke bruker sine mentale ressurser maksimalt for å yte maksimalt.

Refleksjoner

Du kan spare et omfattende antall øvingstimer når du tenker igjennom:

  • hvor du står
  • hva du ønsker å oppnå eller å mestre
  • hva som er viktig å være oppmerksom på
  • hva kvalitet innebærer
  • hvilke utfordring du står overfor og hvordan de kan løses
  • hvordan du kan være så konsentrert som du ønsker
  • når det er nødvendig med en liten pause
  • om du bør være oppmerksom på mulige skader og hvordan du kan unngå dem
  • hva som skjer mentalt og fysisk når alt går som det skal uten hindringer

Denne type refleksjoner forbereder hjernen din mentalt på hva som skal skje og også musklene dine, noe som øker muligheten for at det du ønsker vil skjer automatisk, og uten at du bruker mye kraft for å få det til.

Du må samarbeide med hjernen og hjelpe hjernen til hjelpe deg til å lære akkurat det du trenger å lære med de kvalitetene som du ønsker å formidle.

Kan skje på automatikk

Det mentale forarbeidet trenger ikke å være mer enn noen minutter daglig. Etter et par ganger skjer disse refleksjonene nesten automatisk.

På samme måte bør du etter en øving, en prøve, et møte eller en forestilling reflektere litt over hvordan det fungerte, hva som kunne bli enda bedre, hvor du bør korrigere din prestasjon og hvilke følelser som du i større grad ønsker å ha kontakt med.

I tillegg kan du forestille deg at du neste gang tenker og reagerer akkurat slik du ønsker.

Creo - Forbundet for kunst og kultur

Creo er landets største kunstnerorganisasjon og arbeider for å sikre sine medlemmer bedre lønns, - og arbeidsvilkår. Som medlem i Creo får du informasjon, veiledning og bistand i spørsmål om dine arbeidsforhold. De tilbyr også juridisk rådgivning, søknad- og kontraktshjelp, fri inkassotjeneste, kurs og konferanser – i tillegg til en rekke medlemsfordeler.

Besøk Creo