Figet

Hvordan nå barn og unge med kultur-arrangementer

Barn og unge er et engasjert publikum, som trenger bevisste tilpasninger både i kunstnerisk innhold og markedsføring.

Hvordan sikrer vi at de får kunst- og kulturopplevelser som treffer dem – både innholdsmessig og økonomisk?

I denne guiden får du innsikt i hvordan erfarne arrangører jobber for å skape gode og tilgjengelige kulturtilbud for barn og unge.

Av Monica Storjordet, Mari Haugen og Johanne Aurora Løvli Hidle

Sist oppdatert: 04. mars, 2025

Intro

For å lykkes med kulturarrangementer for barn og unge må man forstå deres behov, preferanser og hvordan de opplever kunst og kultur.

Monica Storjordet i Asker kulturhus og Mari Haugen og Johanne Aurora Løvli Hidle i Kloden teater har lang erfaring med å programmere og markedsføre arrangementer for barn og unge. En viktig del av arbeidet deres er å sikre at kultur også er tilgjengelig for familier med dårlig råd. Her deler de sine erfaringer, utfordringer og beste tips.

Monica Storjordet er ansvarlig for barnekonsertene som arrangeres på Asker kulturhus. Foto: Asker kulturhus

Monica Storjordet er ansvarlig for barnekonsertene som arrangeres på Asker kulturhus.
Foto: Asker kulturhus

Ansatte KTS 01186

Mari Haugen jobber som produsent ved Kloden teater.
Foto: Kloden teater

Ansatte KTS 01180

Johanne Aurora Løvli Hidle jobber som kommunikasjonsansvarlig ved Kloden teater.
Foto: Kloden teater

Hvordan markedsføre arrangementene?

I Norge er det strenge regler for markedsføring rettet mot barn. Det betyr at kulturarrangører først og fremst må nå foreldre eller beslutningstakere ved skoler og barnehager. Hvordan man formidler et arrangement, hvor man deler informasjon og hvordan man skaper synlighet, er avgjørende for å få barn og unge til å delta.

Foreldre er de viktigste beslutningstakerne for yngre barn, så markedsføringen må være rettet mot dem. Nyhetsbrev fungerer ofte bedre enn sosiale medier, og plakater på strategiske steder kan være effektive.

Hva fungerer for målgruppen barn og unge?

Barn og unge er ikke en homogen gruppe. Det som fungerer for en 3-åring, fungerer sjelden for en 15-åring. Alder, modenhet og interesseområder spiller en stor rolle, og det er viktig å være bevisst på hvem arrangementet er for.

Kunstnerisk kvalitet er avgjørende, men like viktig er det at formidlingen treffer riktig. En god balanse mellom engasjement og kvalitet sikrer at barna får en best mulig opplevelse.

I tillegg må man være bevisst på hvordan informasjonen om arrangementet presenteres og hvordan man kan skape best mulig opplevelse for både barn og deres foresatte.

Dette promobildet av duoen Klangbein, bestående av Ole Jørn Myklebust og Morten Barrikmo, er et godt eksempel på hvordan du kan få et bilde av «to gubber» til å bli interessant for målgruppen. Man kan lett se at dette er en leken duo, som har forstått hvem de spiller for og hvordan de skal vekke deres interesse, mener Monica Storjordet. Foto/illustrasjon : Nybelin Studio og Kine Yvonne Kjær

Dette promobildet av duoen Klangbein, bestående av Ole Jørn Myklebust og Morten Barrikmo, er et godt eksempel på hvordan du kan få et bilde av «to gubber» til å bli interessant for målgruppen. Man kan lett se at dette er en leken duo, som har forstått hvem de spiller for og hvordan de skal vekke deres interesse, mener Monica Storjordet.
Foto/illustrasjon : Nybelin Studio og Kine Yvonne Kjær

Fra konsertforestillingen «Papillon» i Asker kulturhus, med Sarah Camille, Sidiki Camara og Jørn Erik Ahlsen Alkanger. Et godt eksempel på en konsert som er laget spesielt for målgruppen fra 3-8 år. Den varierer sømløst mellom det helt stille og det mer bombastiske og barna blir sugd inn i deres univers fra første stund. Denne konserten er også en nydelig opplevelse for barnas voksne ledsagere. Foto: Monica Storjordet

Fra konsertforestillingen «Papillon» i Asker kulturhus, med Sarah Camille, Sidiki Camara og Jørn Erik Ahlsen Alkanger. Et godt eksempel på en konsert som er laget spesielt for målgruppen fra 3-8 år. Den varierer sømløst mellom det helt stille og det mer bombastiske og barna blir sugd inn i deres univers fra første stund. Denne konserten er også en nydelig opplevelse for barnas voksne ledsagere.
Foto: Monica Storjordet

HG25a

«Himstregimser og andre duppeditter» er en forestilling for barn mellom 3-6 år, co-produsert av Kloden teater og Bærum kulturhus. Koreograf Ida Cathrin Utvik har fordypet seg i scenekunst rettet mot barn og scenograf Lærke Bang Barfod skaper et fantasifullt og inspirerende univers. Utøverne er godt trent i samspillet mellom det som skjer på scenen og barna. Produksjonen ble utviklet med flere testgrupper i målgruppen som så produksjonen underveis i prosessen. Den har kvalitet i alle ledd og skaper en magisk kunstopplevelse for barna, ifølge Mari Haugen.
Video: Tania Maria Musina

Tilgjengelighet og inkludering

En god publikumsopplevelse starter med trygghet og tilgjengelighet. Arenaer må tilpasses ulike behov, og ansatte bør være trent i publikumsvertsskap.

Visuelle guider kan hjelpe barn med spesielle behov, for eksempel barn med autisme, med å forberede seg på besøket.

Her er tre tips for å gjøre et arrangement mer tilgjengelig:

Kultur for alle

Det hjelper ikke med fantastiske forestillinger hvis billettene er for dyre for mange familier. Både Kloden teater og Asker kulturhus jobber for at kultur skal være for alle – uansett økonomisk situasjon.

På Kloden har de innført et billetteringssystem inspirert av Stuttgart, der noen betaler mer for at andre kan gå gratis. Det kalles Robin Hood- og Peter Pan-billetter.

Dette er plakaten Asker kulturhus deler på helsestasjoner, biblioteker og innbyggertorg våren 2025. Det er egne QR-koder for å hente ut gratisbilletter til arrangementene.  Foto: Asker kulturhus

Dette er plakaten Asker kulturhus deler på helsestasjoner, biblioteker og innbyggertorg våren 2025. Det er egne QR-koder for å hente ut gratisbilletter til arrangementene.
Foto: Asker kulturhus

Det bør generelt oppfordres til å gjøre mange arrangementer for barn og unge gratis.

Tiltakene på Kloden teater med Robin Hood-billetter og Peter Pan-billetter og ved Asker kulturhus, hvor omtrent 1/3 av alt som skjer for barn og unge er gratis for alle, er gode eksempler til etterfølgelse. Asker kulturhus arrangerer også, i samarbeid med DKS, rundt 80 gratis konserter i året for barn i alderen 3-6 år fordi vi synes det er viktig å stimulere barnas interesse for musikk og kultur av høy kvalitet fra tidlig alder. Barna er et svært viktig publikum. Ved å ta dem på alvor bygger vi også morgendagens publikum.

I tillegg bør vi som kulturarrangører, på lik linje med idretten, jobbe målrettet for inkludering og mot utenforskap.

Til slutt vil vi understreke at vi selvfølgelig anbefaler å programmere konserter eller forestillinger med høy kunstnerisk kvalitet. Satser man på kvalitet er det ofte lettere å markedsføre og få publikum til å komme tilbake ved senere arrangementer.

Gi oss tilbakemelding!

Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!

hei@musikkontoret.no

Forbehold

Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.

I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.