
Hvordan nå barn og unge med kultur-arrangementer
Barn og unge er et engasjert publikum, som trenger bevisste tilpasninger både i kunstnerisk innhold og markedsføring.
Hvordan sikrer vi at de får kunst- og kulturopplevelser som treffer dem – både innholdsmessig og økonomisk?
I denne guiden får du innsikt i hvordan erfarne arrangører jobber for å skape gode og tilgjengelige kulturtilbud for barn og unge.
Av Monica Storjordet, Mari Haugen og Johanne Aurora Løvli Hidle
— Sist oppdatert:Intro
For å lykkes med kulturarrangementer for barn og unge må man forstå deres behov, preferanser og hvordan de opplever kunst og kultur.
Monica Storjordet i Asker kulturhus og Mari Haugen og Johanne Aurora Løvli Hidle i Kloden teater har lang erfaring med å programmere og markedsføre arrangementer for barn og unge. En viktig del av arbeidet deres er å sikre at kultur også er tilgjengelig for familier med dårlig råd. Her deler de sine erfaringer, utfordringer og beste tips.

Monica Storjordet er ansvarlig for barnekonsertene som arrangeres på Asker kulturhus.
Foto: Asker kulturhus
Mari Haugen jobber som produsent ved Kloden teater.
Foto: Kloden teater
Johanne Aurora Løvli Hidle jobber som kommunikasjonsansvarlig ved Kloden teater.
Foto: Kloden teater
Hvordan markedsføre arrangementene?
I Norge er det strenge regler for markedsføring rettet mot barn. Det betyr at kulturarrangører først og fremst må nå foreldre eller beslutningstakere ved skoler og barnehager. Hvordan man formidler et arrangement, hvor man deler informasjon og hvordan man skaper synlighet, er avgjørende for å få barn og unge til å delta.
Foreldre er de viktigste beslutningstakerne for yngre barn, så markedsføringen må være rettet mot dem. Nyhetsbrev fungerer ofte bedre enn sosiale medier, og plakater på strategiske steder kan være effektive.
-
- Foreldre: Nyhetsbrev og sosiale medier som for eksempel Instagram og Facebook
- Barneskolealder: Fysiske plakater og samarbeid med skoler
- Ungdom: TikTok, Instagram og samarbeid med ungdomsgrupper
-
Som arrangør kan du oppfordre utøvere til å lage korte videoer eller bilder som kan deles i sosiale medier. Slik kan du også bruke utøvernes eksisterende følgere til å spre informasjon om et arrangement.
Tagging og samarbeid med arrangøren gjør at budskapet når bredere ut.
-
Mange i musikkbransjen kan med fordel bli bedre på å lage promomateriell som snakker til målgruppen.
Vi anbefaler følgende:
- Bruk bilder av barn og unge som faktisk deltar på arrangementene (husk at alle bilder av barn må godkjennes av foresatte og gjerne av barna selv).
- Unngå statiske bilder av voksne artister med instrumenter – vis heller samspillet med publikum.
- Fargerike, lekne og tydelige design fungerer bedre enn nøytrale plakater med for mye tekst.
Hva fungerer for målgruppen barn og unge?
Barn og unge er ikke en homogen gruppe. Det som fungerer for en 3-åring, fungerer sjelden for en 15-åring. Alder, modenhet og interesseområder spiller en stor rolle, og det er viktig å være bevisst på hvem arrangementet er for.
Kunstnerisk kvalitet er avgjørende, men like viktig er det at formidlingen treffer riktig. En god balanse mellom engasjement og kvalitet sikrer at barna får en best mulig opplevelse.
I tillegg må man være bevisst på hvordan informasjonen om arrangementet presenteres og hvordan man kan skape best mulig opplevelse for både barn og deres foresatte.

Dette promobildet av duoen Klangbein, bestående av Ole Jørn Myklebust og Morten Barrikmo, er et godt eksempel på hvordan du kan få et bilde av «to gubber» til å bli interessant for målgruppen. Man kan lett se at dette er en leken duo, som har forstått hvem de spiller for og hvordan de skal vekke deres interesse, mener Monica Storjordet.
Foto/illustrasjon : Nybelin Studio og Kine Yvonne Kjær

Fra konsertforestillingen «Papillon» i Asker kulturhus, med Sarah Camille, Sidiki Camara og Jørn Erik Ahlsen Alkanger. Et godt eksempel på en konsert som er laget spesielt for målgruppen fra 3-8 år. Den varierer sømløst mellom det helt stille og det mer bombastiske og barna blir sugd inn i deres univers fra første stund. Denne konserten er også en nydelig opplevelse for barnas voksne ledsagere.
Foto: Monica Storjordet

«Himstregimser og andre duppeditter» er en forestilling for barn mellom 3-6 år, co-produsert av Kloden teater og Bærum kulturhus. Koreograf Ida Cathrin Utvik har fordypet seg i scenekunst rettet mot barn og scenograf Lærke Bang Barfod skaper et fantasifullt og inspirerende univers. Utøverne er godt trent i samspillet mellom det som skjer på scenen og barna. Produksjonen ble utviklet med flere testgrupper i målgruppen som så produksjonen underveis i prosessen. Den har kvalitet i alle ledd og skaper en magisk kunstopplevelse for barna, ifølge Mari Haugen.
Video: Tania Maria Musina
-
- Tydelig aldersmerking: Forestillinger bør være nøyaktig aldersbestemt. En vag beskrivelse kan føre til feil forventninger.
- Testpublikum: Å vise forestillingen for målgruppen før lansering gir verdifull innsikt.
- Foreldre kan feiltolke aldersgrenser: Mange foreldre tror barnet deres er «modent for alderen», men det betyr ikke nødvendigvis at de får en god opplevelse.
-
- 0-3 år: Maks 30 min (kanskje med fri lek etterpå, men det er fint å bare la målgruppen være mottakere også).
- 4-8 år: 40-45 min med tydelige overganger mellom sekvenser.
- Ungdom: Maks 60 min, gjerne med mulighet for interaktiv deltakelse.
- Tilpass etter tid på dagen: Unngå å sette opp forestillinger for små barn midt i sove- eller spisetid.
-
- Noen arrangementer er for de voksne, andre for barna: Vær tydelig på hvem arrangementet er for, og unngå misforståelser der voksne tror at et babyarrangement er for dem, eller omvendt.
- Oppdra publikum: Informer på forhånd om hvordan man skal oppføre seg under forestillingen. (For eksempel: La mobilen ligge i veska under hele forestillingen, spar fotografering til applausen og vær til stede i øyeblikket).
- Skap gode rammer: Tydelig kommunikasjon om hvor og hvordan arrangementet foregår bidrar til gode opplevelser for både barn og voksne.
-
- Interaktive elementer: Her kan man la barna delta i deler av forestillingen, enten ved å synge med, bevege seg eller være medskapende.
- Lek med format: Fysiske aktiviteter, overraskelser og publikumsmedvirkning fungerer godt.
- Tilpasset kommunikasjon: Barn reagerer godt på direkte henvendelser fra scenen.
- Unngå for mye forklaring: Barn responderer ofte bedre på handling enn lange forklaringer.
-
- Bruk visuelle virkemidler: Bilder og farger som appellerer til målgruppen er viktig.
- Tydelig informasjon til de voksne: Foreldre og lærere trenger praktisk informasjon for å kunne planlegge.
- Språk og tone må være treffende: Unngå for komplisert språk i tekstene – enkel, leken og konkret informasjon fungerer best.
Tilgjengelighet og inkludering
En god publikumsopplevelse starter med trygghet og tilgjengelighet. Arenaer må tilpasses ulike behov, og ansatte bør være trent i publikumsvertsskap.
Visuelle guider kan hjelpe barn med spesielle behov, for eksempel barn med autisme, med å forberede seg på besøket.
Her er tre tips for å gjøre et arrangement mer tilgjengelig:
-
Alle ansatte og frivillige må kunne møte barn på en trygg og imøtekommende måte.
-
Lavere lydnivå, alternative sitteplasser eller spesielle visuelle guider.
-
Gjør det lett for barn med spesielle behov å orientere seg.
Kultur for alle
Det hjelper ikke med fantastiske forestillinger hvis billettene er for dyre for mange familier. Både Kloden teater og Asker kulturhus jobber for at kultur skal være for alle – uansett økonomisk situasjon.
På Kloden har de innført et billetteringssystem inspirert av Stuttgart, der noen betaler mer for at andre kan gå gratis. Det kalles Robin Hood- og Peter Pan-billetter.
-
En Robin Hood-billett koster mer enn vanlig pris og sponser en Peter Pan-billett. En Peter Pan-billett er en lavpris- eller gratisbillett, tilgjengelig for hvem som helst som trenger det.
Kloden teater praktiserer ikke lenger gjestelister. Også utøvere må kjøpe Peter Pan-billett til familie og venner. Det fjerner stigma og gjør systemet enklere å administrere. Dette er en tillitsbasert modell, ingen må be om billigbillett, den bare er der og kan hentes ut uten spørsmål.
-
- Kulturkort for ungdom: Mange kommuner har ordninger der ungdom kan få rabatterte eller gratis billetter til konserter og teaterforestillinger.
- Familiebilletter: Rimeligere pakker for store familier gjør det lettere for flere å delta sammen.
- Gratisbilletter via skoler og barnehager: Samarbeid med skoler og barnehager for å distribuere gratisbilletter til barn fra lavinntektsfamilier.
- Mange stiftelser, kommuner og fond, for eksempel den lokale banken, kan være villig til å sponse en turné rettet mot barn og unge om denne er gratis og når mange. For eksempel en gratisturné ut i barnehagene.
-
- QR-kode for gratisbilletter: Del ut plakater eller digitale lenker med QR-koder som gir tilgang til et begrenset antall gratisbilletter uten behov for registrering.
- Samarbeid med helsestasjoner og frivillige organisasjoner: Helsestasjoner, NAV og frivillige organisasjoner kan hjelpe med å spre informasjon om gratisbilletter til familier som trenger det.
- Skjulte rabatter: I stedet for å ha en egen «gratisbillett», kan rabatten trekkes automatisk i systemet for de som velger den, uten at det signaliseres offentlig.

Dette er plakaten Asker kulturhus deler på helsestasjoner, biblioteker og innbyggertorg våren 2025. Det er egne QR-koder for å hente ut gratisbilletter til arrangementene.
Foto: Asker kulturhus
Det bør generelt oppfordres til å gjøre mange arrangementer for barn og unge gratis.
Tiltakene på Kloden teater med Robin Hood-billetter og Peter Pan-billetter og ved Asker kulturhus, hvor omtrent 1/3 av alt som skjer for barn og unge er gratis for alle, er gode eksempler til etterfølgelse. Asker kulturhus arrangerer også, i samarbeid med DKS, rundt 80 gratis konserter i året for barn i alderen 3-6 år fordi vi synes det er viktig å stimulere barnas interesse for musikk og kultur av høy kvalitet fra tidlig alder. Barna er et svært viktig publikum. Ved å ta dem på alvor bygger vi også morgendagens publikum.
I tillegg bør vi som kulturarrangører, på lik linje med idretten, jobbe målrettet for inkludering og mot utenforskap.
Til slutt vil vi understreke at vi selvfølgelig anbefaler å programmere konserter eller forestillinger med høy kunstnerisk kvalitet. Satser man på kvalitet er det ofte lettere å markedsføre og få publikum til å komme tilbake ved senere arrangementer.
Gi oss tilbakemelding!
Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!
hei@musikkontoret.no
Forbehold
Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.
I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.
Relatert innhold

Slik får du underleverandørene med på laget – en guide for festivalarrangører
Et godt festivalområde starter med god planlegging.

— Vi måtte klare å rendyrke et konsept som kan skaleres etter publikumsinteressen

Hvordan bruke data for å vokse som artist?
Musikkbransjen er i stadig endring, og data spiller en viktig rolle i hvordan artister kan vokse og nå ut til sitt publikum.