Forsikringer når ulykken er ute:

— En god instrumentforsikring kan redde dagen og instrumentet

Av Tord Litleskare

| 08. desember, 2023
I samarbeid med

GramArt

Illustrasjonsbilde av instrumenter på en scene. Foto: Dolo Iglesias / Unsplash

Illustrasjonsbilde av instrumenter på en scene.
Foto: Dolo Iglesias / Unsplash

Å være artist innebærer mer enn bare å skape musikk og spille konserter. Det er også et yrke med mye usikkerhet, risiko og, dessverre, uforutsette hendelser.

Derfor er det viktig for artister og musikere å ha forsikringene i orden. Det beskytter mot potensielle økonomiske tap som kan oppstå på grunn av skader på utstyr, avlyste konserter, ulykker, sykdom og så videre.

Konsertopptredener er i tillegg krevende både fysisk og psykisk. Skader og psykisk sykdom kan oppstå når man minst venter det.

Langvarig sykdom kan gjøre at en mister spillejobber. Og siden næringsdrivende ikke har det samme sosiale sikkerhetsnettet som fast ansatte, kan utøvere raskt havne i en vanskelig økonomisk situasjon.

Noe som ofte forverrer det hele.

Kollektiv ulykkesforsikring

NAVs forsikringer for selvstendig næringsdrivende kan koste mye og være lite hensiktsmessig for artister, sier Lasse W. Fosshaug i GramArt. I mange tilfeller vil det være mer fornuftig å finne en forsikring gjennom et forsikringsselskap, eller se etter alternative ansettelsesformer der helseforsikring er inkludert.

Ingen av organisasjonene i musikkfeltet har helseforsikring inkludert, men hos GramArt er alle medlemmer dekket av deres kollektive ulykkesforsikring, uten ekstra kostnad.

— Forsikringer er jo noe du har en tendens til å overse eller irritere seg over inntil du trenger det. Det er sure penger ut når du ikke har så voldsomt mye til overs i utgangspunktet. Men blir du ufør eller trenger lang behandling og rehabilitering, så kommer du til å angre på at du ikke hadde en forsikring. Faste ansatte har jo ofte en slik forsikring gjennom jobben, men ikke næringsdrivende. Derfor har GramArt valgt å kollektivt forsikre alle sine medlemmer gjennom If, forteller Fosshaug.

Lasse W. Fosshaug er kommunikasjonsrådgiver i GramArt. Foto: Heidi Furre

Lasse W. Fosshaug er kommunikasjonsrådgiver i GramArt.
Foto: Heidi Furre

Reise- og instrumentforsikring

I tillegg anbefaler Fosshaug alle å sjekke reiseforsikringen sin. I mange tilfeller dekker ikke reiseforsikringer jobbreise, noe som betyr at du ikke er dekket på turné eller på vei til studio.

GramArt har en rimelig reiseforsikring for medlemmer som også dekker jobbreiser.

— Også har du det som kanskje virker mest innlysende for en artist, men som ofte forsømmes, nemlig instrumentforsikringen. Instrumentet er arbeidsverktøyet ditt og for mange kan det være både følelsesmessig og økonomisk krise om det går i stykker. En god instrumentforsikring kan redde dagen og instrumentet. GramArt tilbyr også instrumentforsikring til medlemmene, og vi har veldig lang erfaring med å sikre rask og effektiv saksbehandling.

— Jeg tror faktisk vi har reddet et par spillejobber gjennom rask behandling også, avslutter han.

GramArt

Artistorganisasjonen GramArt er interesseorganisasjonen for næringsdrivende artister, musikere og utøvende studioprodusenter innen populærmusikken. De er Norges eldste og mest erfarne artistorganisasjon og gir deg hjelp til hele karrieren. Medlemmene får gratis juridisk rådgivning, inkludert ulykkesforsikring, relevante medlemsfordeler, et stort nettverk og sosiale sammenkomster. Med et tydelig oppdrag for en begrenset kunstnergruppe, har de dessuten stor innflytelse på artistøkonomien gjennom forhandlingsutvalg og politisk påvirkning.

Besøk GramArt