Kabler

Turnéhelse

Helse handler ikke kun om trening. Det er en del av en større helhet!

Det å ivareta helsen på turné kan være komplekst på grunn av en hel haug av ukontrollerbare faktorer, i tillegg til informasjonsoverflod om dietter og trening.

Jeg mener det er er unødvendig å føle at du må være ekspert for å ta sunne valg.

Av Simen Børven

Sist oppdatert: 15. november, 2023

Intro

Personlig fokuserer jeg på daglige rutiner for å ivareta helsen min som musiker på turné, og på hjemmebane.

Jeg deler helsen min i fire kategorier, hvor tre av dem er input-orienterte og én er output-orientert. Her rangerer jeg kategoriene etter størst målbar effekt på langsiktig helse (longevity): Nære relasjoner, søvn, næringsinntak og bevegelse.

Artikkelforfatter Simen Børven spiller bass i det norske bandet Leprous. Her er han fotografert på toget mellom Leprous’ konserter i Strasbourg og Paris, oktober 2023. Foto: Baard Kolstad

Artikkelforfatter Simen Børven spiller bass i det norske bandet Leprous. Her er han fotografert på toget mellom Leprous’ konserter i Strasbourg og Paris, oktober 2023.
Foto: Baard Kolstad

Nære relasjoner

Mitt viktigste helsetips er å ta vare på nære relasjoner - både på veien og på hjemmefronten. Gode relasjoner er den største og viktigste markøren for god helse over tid.

Legg en strategi for å ha det godt med deg selv i kontakt med «de der hjemme», samtidig som du fokuser på og praktiserer tilstedeværelse. Min erfaring er at dårlig synca forventninger ofte er triggeren for konflikter på turné. Å dele scene med en som ikke er mentalt til stede, fordi vedkommende nylig har krangla med kjæresten sin for eksempel, svekker stemninga og resultatene på tur.

Søvn

Forholdene på dette punktet påvirkes av faktorer som tidssoner, og/eller om det er en fly in- eller en bussturné. Dersom man har fire fly ins fordelt på fire datoer, må du akseptere at du ikke får syv timer sammenhengende søvn, som er minimumsanbefalingen med tanke på søvnmengde.

Selv om kvaliteten på søvnen har mye å si, grunnet forskjellige søvnstadier og så videre, er min erfaring at det hjelper veldig med en høneblund i ny og ne.

Mekk deg en god reisepute, sovebriller og hodetelefoner med noise cancelling. Finn deg en benk eller et gulv. Tadda!

Næringsinntak

Ser du en frukt eller en grønnsak med farge - spis det!

Noen steder i verden kan det være vanskelig å få tak i mat som er laga på gode råvarer. Om du har reist i Italia har du sikkert blitt overrasket over matutvalget og den høye kvaliteten på mange bensinstasjoner, i skarp kontrast til for eksempel USA, der det til tider virker som om det kun eksisterer raffinert sukker og superraske karbohydrater. I slike tilfeller er det godt å ha «nødproviant», i form av eksempelvis næringsbarer, som jeg tar med meg fra backstagen kvelden før.

Bevegelse

Planlegg tidspunktet for når du skal trene, om det så er yoga, kroppsvektsøvelser eller om du tar drop in-timer på et treningssenter i nærheten av venue.

Personlig pleier jeg å trene en liten time rett etter jeg går av scenen. Etter et 90-minutters sett er jeg jo varm og gjennomsvett allerede, så jeg hopper rett på øvelsene jeg har mentalt og praktisk har planlagt tidligere på dagen. Ja, det er sent på kvelden, men hele døgnrytmen min er skiftet uansett, i tillegg til at jeg sparer masse tid på dagen ved at trening ikke blir et dagsprosjekt. Da prioriterer jeg andre ting.

Jeg pleier å ta med meg en yogamatte og treningsbånd på turneen jeg drar på. I kombinasjon med det jeg kan gjøre med min egen kroppsvekt, vet jeg at jeg får ganske mange effektive økter på tur, både på å opprettholde styrke og mobilitet.

Gi oss tilbakemelding!

Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!

hei@musikkontoret.no

Forbehold

Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.

I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.