Disco

Trykk av vinyl

Skal du gi ut musikken din på vinyl er det viktig å være ute i god tid - og ha både master og artwork på plass tidlig.

Det er ofte lang ventetid på trykking av vinyl. Du skal også få tilsendt en testpressing som du hører gjennom og godkjenner før hele opplaget blir trykket opp.

Alt dette tar tid og må tas med i beregningen når du setter lanseringsdatoen for din utgivelse.

Av Julie Enger Børresen

Sist oppdatert: 22. november, 2023

Intro

Når du skal trykke vinyl er det i all hovedsak to ting du må ha på plass: Musikk og artwork.

Du må ha en egen master for vinylutgivelser, og det er lurt å hyre inn en designer som kan levere det trykkeriet trenger av artwork.

Denne guiden er skrevet av Julie Enger Børresen, tidligere trommeslager og låtskriver i bandet Frk. Fryd. Nå jobber hun med soloprosjektet LULI.

Julie Enger Børresen anbefaler å være ute i god tid når du skal trykke vinyl. Det er ofte litt ventetid og du skal ha tid til å godkjenne testpressen. Selv var hun sent ut med sin siste utgivelse og endte med å få platene en stund etter at musikken var ute på strømmetjenestene. Foto: Alexandra Gjerlaugsen

Julie Enger Børresen anbefaler å være ute i god tid når du skal trykke vinyl. Det er ofte litt ventetid og du skal ha tid til å godkjenne testpressen. Selv var hun sent ut med sin siste utgivelse og endte med å få platene en stund etter at musikken var ute på strømmetjenestene.
Foto: Alexandra Gjerlaugsen

Pris

Hva slags type omslag, fargevalg på vinylplaten, enkel- eller dobbelplate og størrelsen på opplaget er noen av valgene som er med og bestemmer prisen.

Det er også lurt å hente inn tilbud fra ulike trykkeriet i denne prosessen.

Vi anbefaler å sette opp et budsjett og vurdere grundig hvor mange vinylplater du tror du kan selge (eller sende ut som promo), slik at du ikke brenner inne med for mange eksemplarer.

Det er heller ikke spesielt miljøvennlig å trykke opp for mange vinylplater.

Lyd

Det bør lages en egen master tilpasset vinylutgivelsen. Kort forklart er det mer rom for dynamikk her, og masteren som er tilpasset strømmetjenestene (eller CD-utgivelse) vil ikke låte særlig bra på vinyl.

Noen teknikere har spesialisert seg på å produsere master til vinylformatet.

Artwork

Omslaget er en viktig del av pakken. Tenk på hva du selv ønsker å ha i hylla og hva du vil formidle med det visuelle i ditt prosjekt. Her er det kun fantasien (og lommeboken) som kan sette begrensninger.

Det er for eksempel mulig å lage alt fra utbrettscover, vinylboks eller kombinere designet med farget vinyl.

Det ferdige produktet: «Bare et menneske» er LULIs debutalbum som soloartist. Foto: Alexandra Gjerlaugsen / D2

Det ferdige produktet: «Bare et menneske» er LULIs debutalbum som soloartist.
Foto: Alexandra Gjerlaugsen / D2

Det du trenger design til er vanligvis forsiden, baksiden og kanten/ryggen (den som vises i platesamlingen). Eventuelt et innleggsark med for eksempel tekstene til låtene og mer informasjon om hvem som medvirker, om du ønsker det.

Vinyltrykkerienes ønsker om formater kan variere. Stavanger-trykkeriet T-Time har samlet nyttige maler for de ulike formatene på sine nettsider. Det samme har Diger.

Det kan være smart å hyre inn en fotograf og designer, både for å sikre best mulig omslag, men også for at de rette filene blir sendt til trykkeriet i god nok kvalitet.

Praktisk

Til slutt, noen punkter du må huske på når du skal gi ut vinyl!

Gi oss tilbakemelding!

Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!

hei@musikkontoret.no

Forbehold

Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.

I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.