Fra arkivopptak til nattklubber:
Folkemusikken finner nye veier
Av Tord Litleskare
|
Anders Sundsteigen Hana (i midten) er plateaktuell sammen med Olav Christer Rossebø og Åshild Vetrhus. De to førstnevnte har sammen med Kristian Kallevik startet plateselskapet KRETS.
Foto: Vidar Landa
Plateselskapet KRETS vil bidra til å løfte fram den utemma, levende folkemusikken – slik den høres ut i gode lag, på dansegulv og på fest.
Anders Sundsteigen Hana er kjent fra eksperimentell støyrock, improvisasjonsmusikk og sjangeroverskridende prosjekter. Men i 2017 oppdaget han en utgivelse som fikk ham til å revurdere hele sitt syn på norsk folkemusikk.
— Jeg hadde levd mesteparten av livet uten folkemusikk, så kom jeg over «Skjoldmøyslaget» av Torleiv H. og Hallvard T. Bjørgum. Der spiller de noen slåtter som går under betegnelsen «rammeslåtter» som går på gorrlaus felestille. Disse slåttene var så mystiske og fengende at jeg måtte kaste alt jeg trodde jeg visste om norsk folkemusikk på sjøen.
— Det satte i gang en voldsom interesse, forteller han.
For Hana har sjangergrenser aldri vært avgjørende – musikk er musikk, og han sier han har vært på en reise i dette universet siden han begynte å spille gitar som seksåring. Likevel ble han overrasket over hvor dypt og komplekst det tradisjonelle tonespråket var. Han beskriver folkemusikken som et eget språk, der man må trene gehøret sitt på nytt for å forstå nyansene.
— Det er som å lære et nytt språk. Når du først mestrer det, hører du hvordan folk leker seg med slåtteformer, tonalitet og rytmikk.
Denne tilnærmingen, hvor folkemusikk utforskes med samme nysgjerrighet som eksperimentell musikk, har preget både hans egen reise og motivasjonen for å starte KRETS.
Digitaliseringens muligheter og utfordringer
Folkemusikk har tradisjonelt vært knyttet til geografiske og sosiale fellesskap, men i dag kan man lære seg en stilart fra en annen kant av landet via digitaliserte arkivopptak. Hana mener dette gir nye muligheter, men også utfordringer.
— Flere kan oppdage og lære seg tradisjonen, selv om de ikke er fra området. Samtidig ser vi at enkelte tradisjoner mangler utøvere. Det er et problem.
Han har selv brukt utallige timer på å studere gamle arkivopptak, noe han mener er en uvurderlig ressurs for å forstå musikken på et dypere nivå.
— Arkivene gir oss et innblikk i en verden som nesten ikke finnes lenger, hvor folkemusikken og tradisjonen var en naturlig del av hverdagen. Som Knut Hamre sa: «I gamle dager fulgte musikken mennesket gjennom hele livet, fra fødsel, gjennom kvardag og fest, heilt fram til døden».
— Jeg tror mange trekkes mot folkemusikken fordi den står utenfor det kommersielle. Du er ikke en del av et individualistisk løp – du er i et fellesskap hvor man samles rundt en uttrykksform som har blitt utvikla og forma gjennom generasjoner, i hundrevis av år. —Anders Sundsteigen Hana
I dagens folkemusikkbølge snakkes det mye om autentisitet, men Hana stiller seg spørrende til begrepet.
— Jo mer jeg dykker inn i dette, jo mindre vet jeg hva autentisitet egentlig er.
For ham handler det mer om fellesskap og alternative musikalske uttrykk enn om en bestemt «ekte» lyd.
— Jeg tror mange trekkes mot folkemusikken fordi den står utenfor det kommersielle. Du er ikke en del av et individualistisk løp – du er i et fellesskap hvor man samles rundt en uttrykksform som har blitt utvikla og forma gjennom generasjoner, i hundrevis av år. Det er en veldig spesiell følelse å få lov å være med på. Det er kanskje dét som oppleves som autentisk.
Bilde fra konsertserien Gorrlaus i Stavanger i 2023. Alexander Aga Røynstrand og Per Anders Buen Garnås på scenen foran et lydhørt publikum.
Foto: Anders Sundsteigen Hana
Et plateselskap for den rå folkemusikken
KRETS er et samarbeid mellom Kristian Kallevik, mannen bak Fysisk format og platebutikken Tiger, og musikerene Olav Christer Rossebø og Anders Sundsteigen Hana. En grunn idé er å ta med noe av tilnærmingen man har hatt på folkemusikk i konsertserien Gorrlaus i Stavanger.
Der har de, ifølge Sundsteigen Hana, måtte bygge opp folkemusikken fra grunnen av, fordi man i Stavanger har hatt utrolig lite eksponering for tradisjonsmusikk.
— Her har man erfart at den rå, utemma varianten slår veldig bra an. Og vi i KRETS tenker kanskje at vi kan prøve å ha en lignende tilnærming som plateselskap.
En annen motivasjon er at det fremdeles er for få som gir ut norsk folkemusikk i forhold til hvor mye interessant det er som skjer. Det er utrolig mange gode og interessante utøvere om dagen, mener Sundsteigen Hana.
— Jeg oppdaget denne musikken sent, og jeg tror mange med lignende bakgrunn kunne digget dette om de bare ble eksponert for det, sier han.
Hvordan skal et nytt plateselskap distribuere folkemusikk i 2025? Hana er klar på at fysisk format er viktig.
— Vi vil gjerne fokusere på fysiske utgivelser, fordi vi da kan legge ved bakgrunnsstoff. Men økonomien spiller inn, så vi må vurdere utgivelse for utgivelse.
Når det kommer til strømming, har han sterke meninger.
— Jeg er egentlig motstander av strømming. Spotify gir utøverne minimalt, og det virker som om de helst vil erstatte oss med KI-generert musikk. Samtidig investerer de penger i utvikling av militær KI, som jo er helt forferdelig. Så jeg tenker, for å si det på godt norsk: «Fuck det, steng av og hør på fysiske utgivelser og støtt artistene direkte.»
Likevel ser han en viss verdi i digitale plattformer som Bandcamp, som gir mer penger til artistene. Strømming kan dessuten være en god måte å oppdage ny musikk på.
— Baksiden igjen er at strømming ofte går hånd i hånd med scrolling og overforbruk, og at man ikke har konsentrasjon eller tid til fordypning. Men folkemusikken krever tid. Å lære seg et nytt språk er en veldig omfattende prosess med få snarveier.
— Tuva har gått i bresjen. Hun sa bare: «Hva om vi har solo hardingfele, langeleik eller slåttetralling på nattklubb, slik de hadde i gamle dager?» Og så funker det steinbra! —Anders Sundsteigen Hana
For Hana handler det ikke bare om å gi ut musikken, men også om hvordan den presenteres og oppleves. I Oslo har Tuvas Blodklubb vist at hardingfele og nattklubb fungerer utmerket sammen, mens Gorrlaus i Stavanger har bygget opp et miljø for levende folkemusikk.
— Tuva (Syvertsen, journ.anm.) har gått i bresjen. Hun sa bare: «Hva om vi har solo hardingfele, langeleik eller slåttetralling på nattklubb, slik de hadde i gamle dager?» Og så funker det steinbra!
Bergen har fulgt opp med Klubb Komle, og Hana mener dette viser at folkemusikken ikke trenger å pakkes inn for å nå et nytt publikum.
— Dette er noe vi har gjort i tusen år – hvorfor kan vi ikke bare fortsette?
Men selv om folkemusikken har funnet nye scener, er det få som satser på å dokumentere og utgi den. Hana mener det må komme mer innenfra – folkemusikerne og miljøene må selv ta ansvar for å synliggjøre musikken.
— Vi kan ikke stole på at noen andre enn oss forvalter denne musikken. Det er i den norske stats interesse, ikke Spotifys.
Han mener støtteordninger er avgjørende, men at det også trengs mer synlighet og nye innfallsvinkler.
— Kanskje flere aktører bør trekkes inn i festivaler som Folkelarm, med en annen vinkling. Det er viktig at dette eksisterer utenfor det kommersielle landskapet.
For dem som vil fordype seg i folkemusikk, har Hana et enkelt råd:
— Arkivene er gull. Men hvis du vil lære deg noe, trenger du egentlig bare én folkemusiker. Så blir du henvist videre, og så er du i gang.

Anders Sundsteigen Hana i aksjon på scenen.
Foto: Ljerka Kukurin
Relatert innhold

Fire kvinner, ett selskap og mange hatter – slik bygger Bigboy sin egen vei i musikkbransjen

Hvordan bruke data for å vokse som artist?
Musikkbransjen er i stadig endring, og data spiller en viktig rolle i hvordan artister kan vokse og nå ut til sitt publikum.
