Boombox

min lesetid

Sikre artist- eller bandnavnet ditt før noen andre gjør det

Navnet ditt er mer enn bare en kul idé. Det er en viktig del av merkevaren din. Men er det egentlig ditt?

Av Magnus Haugo og Tord Litleskare i samarbeid med Patentstyret

Sist oppdatert: 12. mai, 2025

Som artist eller band bruker du navnet ditt overalt. Likevel er det mange som glemmer at det kan beskyttes på samme måte som musikken din.

Å registrere artist- eller bandnavnet som varemerke gir deg enerett og gjør det enklere å unngå konflikter. Det er en smart investering hvis du vil bygge noe som varer.

Intro

Det er nok av eksempler på konflikter som har oppstått rundt artist- og bandnavn: Her til lands har blant annet Highasakite, Hjerteslag, Mari Bølla og Immortal vært involvert i konflikter de siste årene. Internasjonalt pågikk det over flere år en krangel mellom de gjenlevende medlemmene i The Doors om hvorvidt to av medlemmene kunne turnere under navnet The Doors of the 21st Century. Mye kunne kanskje vært unngått om man hadde ryddige avtaler rundt registrering av varemerke på plass på et tidlig tidspunkt.

Kort forklart gir et registrert varemerke navnet ditt juridisk beskyttelse. Det gjør det blant annet enklere å stoppe andre som bruker navnet ditt uten lov, eller som opptrer under et navn som ligner for mye.

Uten registrering risikerer du i verste fall å måtte bytte navn, fordi noen andre sikrer seg rettighetene før deg.

Magnus Haugo er jurist og rådgiver i varemerkeavdelingen hos Patentstyret. Han jobber med saker om varemerkeregistrering, samt opplæring og informasjon rundt dette. Magnus er også aktiv deltidsmusiker, og spiller i bandet Slug Boys. Foto: Kaspar Fuglesang / Patentstyret

Magnus Haugo er jurist og rådgiver i varemerkeavdelingen hos Patentstyret. Han jobber med saker om varemerkeregistrering, samt opplæring og informasjon rundt dette. Magnus er også aktiv deltidsmusiker, og spiller i bandet Slug Boys.
Foto: Kaspar Fuglesang / Patentstyret

I tillegg er det verdt å nevne at registrerte varemerker kan bidra til å sikre rettigheter til og inntekter fra merch.

Kiss er kanskje det beste eksempelet på et band som har tenkt på varemerker som en viktig del av forretningsstrategien sin. Da katalogen deres ble solgt til Pophouse i 2024, inkluderte salget også en lang rekke varemerkeregistreringer – fra bandlogoen og medlemmenes scenenavn til den ikoniske ansiktssminken.

Patentstyret

Patentstyret er det offentlige organet i Norge som behandler søknader om varemerke, patent og design. De hjelper deg med å sikre rettighetene dine, enten du er gründer, artist eller driver eget selskap.

Besøk Patentstyret

Hva er et varemerke?

Et varemerke kan være et navn, en logo eller andre kjennetegn som skiller én aktør fra en annen. For artister og band er det ofte navnet som er viktigst – det er dette publikum søker på, husker og assosierer med musikken.

En registrert rettighet gir enerett til navnet i bransjen, reduserer risikoen for konflikter og styrker mulighetene for vekst og kommersiell utnyttelse.

Har artist eller band også et sterkt visuelt symbol eller logo – som Rolling Stones' berømte tunge eller de karakteristiske M- og A-bokstavene i Metallicas logo – kan dette også registreres for å sikre den visuelle identiteten.

Hva må til for å få registrert et varemerke?

Artist- eller bandnavnet kan registreres som varemerke hos Patentstyret.

Når du søker om varemerkeregistrering, må du oppgi hva du ønsker å beskytte - og hvilke varer og tjenester det skal gjelde for. For artister vil dette typisk omfatte musikkfiler, klær og konsertopptredener.

Særlig to krav må være oppfylt:

Før du søker, anbefaler vi å bruke søketjenesten til Patentstyret for å sjekke om navnet ligner på noe som allerede er registrert som varemerke. Du kan også bruke Navnesøk til å gjøre et felles søk i varemerkeregisteret, Enhetsregisteret i Brønnøysund og domenenavnregisteret – for å se om noe som ligner er tatt som varemerke, foretaksnavn eller domene.

Å registrere et varemerke i Norge koster fra 3.800 kroner. Rettigheten varer i 10 år, og kan fornyes så lenge du ønsker.

Hva om jeg satser internasjonalt?

En varemerkeregistrering i Norge gir kun enerett her hjemme. Andre land har egne kontorer. Skal det satses i Tyskland, kan det søkes gjennom EUs varemerkemyndighet, EUIPO. I USA er det varemerkemyndigheten USPTO som gjelder.

Før en slik satsing bør det være klart hva som venter. Kanskje er navnet allerede registrert i ett av markedene – og da er det en fordel å oppdage det tidlig.

Det gir rom for å tilpasse seg, finne alternativer eller inngå avtaler med dem som eier rettighetene.

Ikke vent med å sikre navnet

Navnet er ofte publikums første møte med en artist – og fellesnevneren for alt som vises, spilles og deles. Et godt beskyttet navn gir trygghet, vekstmuligheter og kontroll over merkevaren. Uten dette kan karrieren bremses av unødvendige konflikter, tvungne navnebytter og tapte muligheter.

Registrer varemerket, avklar rettighetene internt – og stå bedre rustet for fremtiden.

Gi oss tilbakemelding!

Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!

hei@musikkontoret.no

Forbehold

Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.

I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.