Studio

Fra hobby til næring

Når skal du registrere deg som næringsdrivende? Og når skal selvangivelsen for næringsdrivende leveres inn?

Her skal vi blant annet gå gjennom noen økonomiske nøkkelkonsepter for musikere og kunstnere i startgropa (i betydningen driftsmessig og administrativ startgrop). Vi skal også snuse litt på grenseoppgangen(e) mellom hobby og næring.

«Stay tuned», som backline-techen sa!

Av Ivar Bjørnson

I samarbeid med

GramArt

Sist oppdatert: 12. september, 2023

Intro

Driver du hobby, skal du ikke levere næringsoppgave, men «bare» godkjenne eller korrigere den forhåndsutfylte «selvangivelse for lønnstakere og pensjonister».

Driver du næring, skal du derimot levere selvangivelse for næringsdrivende med næringsoppgave og eventuelle andre vedlegg.

Denne guiden er utarbeidet av Ivar Bjørnson, gitarist og låtskriver i metalbandet Enslaved. Han har også vært ansvarlig for økonomien i bandet - og er glad i tall!

Artikkelforfatter Ivar Bjørnson er gitarist og låtskriver i metalbandet Enslaved. Han har gjennom årenes løp opparbeidet seg et godt grep om bandøkonomi, regnskapshåndtering og innsending av ulike skjemaer. I tillegg til å være rockestjerne er han styreleder i GramArt. Foto: Christian Misje

Artikkelforfatter Ivar Bjørnson er gitarist og låtskriver i metalbandet Enslaved. Han har gjennom årenes løp opparbeidet seg et godt grep om bandøkonomi, regnskapshåndtering og innsending av ulike skjemaer. I tillegg til å være rockestjerne er han styreleder i GramArt.
Foto: Christian Misje

GramArt

GramArt er en interesseorganisasjon for artister, musikere og studioprodusenter innen populærmusikken. De er Norges eldste og mest erfarne artistorganisasjon og gir deg hjelp til hele karrieren; relevante medlemsfordeler, rådgivning, et stort nettverk og sosiale sammenkomster. Med et tydelig oppdrag for en begrenset kunstnergruppe, har de dessuten stor innflytelse på artistøkonomien gjennom forhandlingsutvalg og politisk påvirkning.

Besøk GramArt

Hobby eller næring?

Grensen mellom hobby og næring er ikke klart definert gjennom lover.

Hos Skatteetaten kan vi lese at det som vurderes er om virksomheten drives for egen regning, har et visst omfang, er egnet til å gå med overskudd over tid og tar sikte på en viss varighet.

Nå vil jeg gå gjennom disse fire punktene med det jeg, ut fra egen erfaring og kompetanse, legger i punktene:

Selv om det nok kan virke litt forvirrende gir disse punktene likevel en god pekepinn på hva myndighetene krever for å godkjenne deg (og eventuelt bandet ditt) som næringsdrivende.

Nå er det viktig at du samler bilag (et fint ord for kvitteringer og fakturaer) om du tror det kan bli næringsdrift av hobbyen i fremtiden.

Bilag

Å «samle på bilag» høres tilforlatelig og lett ut.

Jeg har riktignok bare min egen erfaring og empiri å vise til, men dette er selve akilleshælen for mang en næringsdrivende innen musikk- og underholdningsbransjen (helt alvorlig).

Tidligere handlet det mye om å lime inn originalkvitteringer i permer. Nå foregår det meste digitalt og regnskapsprogrammer, som for eksempel Tripletex, har mobilapper hvor du enkelt kan scanne inn kvitteringer i regnskapet ditt - så lenge du husker på å faktisk gjøre det.

Tips

Det er viktig å få riktig bilag når du handler fysisk i en butikk. En skikkelig kvittering skal vise navn på utsalgssted, adresse, organisasjonsnummer, ha en tilfredsstillende beskrivelse av varene og/eller tjenestene som er kjøpt, hvordan betaling er gjennomført, samt spesifikasjon av MVA.

Livet som selvstendig næringsdrivende handler ikke bare om å samle på kvitteringer. Foto: Mike Walter / Unsplash

Livet som selvstendig næringsdrivende handler ikke bare om å samle på kvitteringer.
Foto: Mike Walter / Unsplash

Regnskap

Det neste steg mot perfekte rutiner er å prosessere bilagene du «dumper» i permen, eller den digitale mappen din, så ofte du kan.

Enkelte har svært få bilag i løpet av et år, og om omsetningen er under eller lik kr 50.000, kan du levere en forenklet summering av inntekter, utgifter og resultat som vedlegg til selvangivelsen. I disse tilfellene kan det forsvares å bruke et enkelt Excel-oppsett.

Har du litt flere bilag anbefales det å bruke et regnskapsprogram.

Vi går ikke nærmere inn på selve utfyllingen av selvangivelsen og næringsoppgaven her. Det er et seminar for seg selv, som tilbys av GramArt, musikkontorene og flere andre organisasjoner.

Følg med her for årlige kurs i perioden mars til mai.

Regnskap med balanse

Før vi slipper regnskap og selvangivelser helt skal vi så vidt innom dette med balanse.

Eksempelet i filen over, er nemlig bare et halvt regnskap. Denne delen, som vi litt flåsete kan kalle «inntekter minus utgifter gir resultatet», kalles resultatregnskap.

Resultatregnskapet viser hvordan det har gått, men sier ingenting om hvor pengene og verdiene befinner seg, har vært og er på vei. Er det kontanter i selskapet, er det utstyr, er det gjeld, og så videre. Dette er det som menes med balanse.

Selvstendig næringsdrivende med relativt enkle forhold som i eksemplene vi har vist i denne guiden, vil neppe ha noen praktisk befatning med balanseregnskaper med det første, men det er greit å ha en elementær forståelse av at et komplett regnskap består av resultatet på den ene siden, og balansen på den andre siden.

Gi oss tilbakemelding!

Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!

hei@musikkontoret.no

Forbehold

Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.

I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.