Kontorstol

Valg av selskapsform

ENK eller AS?

Et riktig valg av selskapsform kan spare deg både tid, penger og administrasjon, og kan ha stor betydning for dine sosiale rettigheter.

Denne guiden vil hjelpe deg i veien mot riktig selskapsform.

Av Bendik Kajander og Therese Mattsson

I samarbeid med

Creo

Sist oppdatert: 06. juni, 2024

Intro

Hvilken selskapsform skal du velge som næringsdrivende?

Dette kan avhenge av hvilken næring du driver med og hvor stor økonomisk risiko du tar. Skal du være frilanser eller ansatt? Er du med i et band eller er du soloartist? Hvor stor omsetning har du eller forventer du å få? Og hvilke sosiale rettigheter vil du være berettiget til?

Denne guiden er utarbeidet av Bendik Kajander og Therese Mattsson. De er begge jurister og jobber til daglig med juridisk rådgivning i Creo.

Creo

Creo er landets største kunstnerorganisasjon og arbeider for å sikre sine medlemmer bedre lønns, - og arbeidsvilkår. Som medlem i Creo får du informasjon, veiledning og bistand i spørsmål om dine arbeidsforhold. De tilbyr også juridisk rådgivning, søknad- og kontraktshjelp, fri inkassotjeneste, kurs og konferanser – i tillegg til en rekke medlemsfordeler.

Besøk Creo

Enkeltpersonforetak (ENK)

Enkeltpersonforetak drives av en person og er den enkleste formen for organisering av næringsvirksomhet.

Om du ikke forventer en enorm økonomisk vekst og ikke skal ta stor økonomisk risiko, regnes ofte et ENK for å være den beste selskapsformen.

Et enkeltpersonforetak kan opprettes enkelt på altinn.no. Her finner du også mer utfyllende informasjon.

Ansvarlig selskap (ANS og DA)

Ansvarlig selskap er et selskap hvor to eller flere eiere samlet eller hver for seg har et ubegrenset personlig ansvar for virksomheten.

I likhet med ENK vil et ansvarlig selskap være et bra valg om du ikke forventer en stor økonomisk vekst og hvor næringen ikke innebærer stor økonomisk risiko.

Et ansvarlig selskap kan ha flere eiere, og egner seg derfor godt når det er flere personer som skal drive næring sammen.

Et ansvarlig selskap kan opprettes enkelt på altinn.no. Her finner du også mer utfyllende informasjon.

Aksjeselskap (AS)

Aksjeselskap er den vanligste selskapsformen i Norge. Et AS egner seg godt når du skal drive næring med andre som kanskje innebærer en grad av økonomisk risiko. I tillegg er et AS godt egnet for å få investorer til å satse penger på selskapet.

Et AS gir flere fordeler og sikkerhet for deg som eier. På den andre siden stilles det flere formelle krav til et aksjeselskap som igjen kan kreve en større arbeidsinnsats.

Et aksjeselskap opprettes enkelt på altinn.no. Her finner du også mer utfyllende informasjon.

Andre selskapsformer?

Det er mange ulike selskapsformer å velge i Norge. Vi har valgt å begrense oss til tre vanlige selskapsformer i denne guiden, men det er også verdt å nevne at en del konsert- og festivalarrangører velger å drive som en stiftelse eller forening.

Du kan lese mer om dette hos Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Sjekk også ut episode 7. av podcasten Artistpodden, hvor musiker Ivar Peersen snakker om valg av selskapsform, under.

Gi oss tilbakemelding!

Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!

hei@musikkontoret.no

Forbehold

Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.

I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.