Arrangørprisen 2022:

— Utrolig motiverende å få et klapp på skulderen

Av Malin Langøy Aarbø

| 12. mai, 2023
Girl in red blant publikum på Pstereo

Gir in Red på Pstereo. Bildet er nominert til «Årets øyeblikk».
Foto: Bendik Hassel

Etter å ha ligget brakk på grunn av pandemien er Arrangørprisen tilbake - denne gang viktigere enn noensinne, ifølge daglig leder i Norske Kulturarrangører.

— Landets arrangører fortjener all den hyllest og oppmerksomhet de kan få, etter å ha stablet de utroligste kulturopplevelser på beina i en utfordrende tid, forteller Siri Haugan Holden i Norske Kulturarrangører (NKA).

Siden 2001 har organisasjonen delt ut kollegapriser til de beste i arrangør-Norge.

Nytt for i år er prisen «Årets inspirasjon», som skal gå til et prosjekt, tiltak eller konsept som utmerket seg i fjor - og som ikke minst kan være til inspirasjon for andre.

Publikum henger inn mot scenen på konsert

Rockeklubben i Porsgrunn er nominert til Årets helårsarrangør, og til Årets øyeblikk. Foto fra konsert med The Good The Bad & The Zugly.
Foto: Ketil Hardy

Siri holden står foran en vegg

Daglig leder i Norske Kulturarrangører, Siri Haugan Holden.
Foro: Jane Lool

Girl in red blant publikum på Pstereo

Gir in Red på Pstereo. Bildet er nominert til «Årets øyeblikk».
Foto: Bendik Hassel

Arrangørprisen

Arrangørprisen er en kollegapris som Norske Kulturarrangører har delt ut siden 2001. De nominerte velges ut av en fagjury, deretter er det opp til arrangørkolleger å stemme frem sine favoritter.

Det er frist for å stemme 21. mai.

Les mer om Arrangørprisen

Hardrock dominerer på topplistene

Finalistene for Arrangørprisen 2023 er nå klare, og frem til 21. mai skal bransjen selv stemme frem hvem som skal gå seirende ut. Blant de nominerte er hardrock- og metallfestivalen Tons of Rock, som finner sted på Ekebergsletta i Oslo i juni hvert år.

Denne gang har de klatret seg opp på flere av nominasjonslistene, og kan stikke av med en pris for både «Årets inspirasjon» og «Årets øyeblikk».

Publikum på Tons of Rock

Tons of Rock er nominert til Årets inspirasjon og Årets øyeblikk.
Foto: Håvard Mæland

— Det er alltid stor stas å få anerkjennelse for arbeidet vi gjør. At de fantastiske menneskene i staben vår får et klapp på skulderen for hardt arbeid og gode ideer, er utrolig kjekt og motiverende, opplyser daglig leder Jarle Kvåle.

— Ingen hvilepute, mener daglig leder

Bakgrunnen for nominasjonen er blant annet holdningskampanjen Tons of Love, som oppsto som følge av masseskytingen i Oslo sentrum i fjor.

Målet er å minne folk på hvordan man skal oppføre seg på festival.

— Vi har et helt fantastisk publikum på Tons of Rock. Tilbakemeldingene fra politi og offentlige etater er at publikummet vårt er utrolig hyggelige folk, med lite bråk på festivalen. Dette er vi glade for, men det er heller ingen hvilepute, opplyser lederen.

Han innrømmer at de grusomme handlingene i forkant av fjorårets Pride-parade påvirket arrangørene, som skulle avholde sin siste festivaldag når hendelsen inntraff.

— Det ble en ekstremt sterk og spesiell dag, som igjen minnet oss om hvor viktig samhold er for oss alle. Vi har blitt kontaktet av andre festivaler, både nasjonalt og internasjonalt, som vil høre mer om våre kampanjer, sier Kvåle.

Det ble en ekstremt sterk og spesiell dag, som igjen minnet oss om hvor viktig samhold er for oss alle.
Jarle Kvåle, daglig leder i Tons of Rock

Vil holde liv i samiske møteplasser

Blant andre nominerte er også Samisk Påskefestival i Kautokeino, som opplevde et kraftig oppsving i publikumstallet i fjor. Festivalen har et unikt program og profil som ønsker å ta vare på de samiske påsketradisjonene.

Nå kan de stikke av med en pris for «Årets festival» og «Årets øyeblikk».

— Under korona forsvant nærmest alle samiske møteplasser. Derfor var det fantastisk for mange å kunne møte slekt, venner og bekjente som man ellers bare møter på Påskefestivalen, sier produsent Elle Mari Dunfjell Oskal, og legger til:

— Dette viser hvor viktige samiske festivaler er for mange. På Påskefestivalen er samer i flertall, noe som er veldig stort å føle på når man ellers er en minoritet.

Folk danser i kofte på samisk påskefestival

Sámi beassášmárkanat / Samisk påskefestival er nominert til Årets festival og Årets øyeblikk.
Foto: Mads Suhr Pettersen

De nominerte til Arrangørprisen 2022

Vinnerne av Arrangørprisen 2022 blir annonsert av Norske Kulturarrangører før sommeren.