Sommerhilsen fra daglig leder, Anette Bylund:

— Tiden er inne for å hevde posisjonen til Kulturhovedstanden Kristiansand, og Kunstnerregionen Agder.

Av Anette Bylund

| 26. juni, 2024

Lukten av solkrem og svette har satt seg, og en regntung vår føles som et fjernt minne. Sommerferien er her, og vi legger bak oss et helt halvår. Jeg skal prøve å ikke la oppsummeringen bli en hel novelle, for her er det mye å si.

Midt i april gikk Sørveiv av stabelen, hvor vi presenterte 2 paneler som handlet om musikkens rolle i byutvikling og hvordan bygge en attraktiv by under titlene "Kristiansand - The Nashville of Norway" og "Kristiansand music city - key elements, effective strategies and why it’s worh pursuing".

Under Agder Kulturkonferanse i juni hørte vi et inspirerende innlegg av Sound Diplomacys grunnlegger Shain Shapiro om Kunst, Kultur og stedsutvikling, og en tydelig imponert Øystein Strand fra Kulturdirektoratet over Regionplan Agders "Størst kunstnertetthet etter Oslo innen 2030".

At Agder fylkeskommune i Regionplan Agder setter seg så deilige mål som størst kunstnertetthet i landet etter Oslo, er en stor motivasjon for oss som jobber for tilrettelegging for kreativ næring. Når da Kristiansand kommune også velger å prioritere "Kunst og Kultur i alt vi gjør", får vi virkelig blod på tann som det heter. Med åpning av Kunstsilo har optimismen fått vind i seilene, og kikkertene er rettet mot Sørlandet. Kunsten og kulturens posisjon som en samlende kraft, leverandør for god folkehelse og en essensiell endringsagent begynner virkelig å få bredt fotfeste.

Tiden er inne for å hevde posisjonen til Kulturhovedstanden Kristiansand, og Kunstnerregionen Agder.

Første stopp er Kulturdagen på Munken 14.august under tittelen; Kunst og kultur i krig, krise og dyrtid. Fullt program slippes før ferien, sett av datoen.

Sommerferien er her, og vi legger bak oss et helt halvår. Jeg skal prøve å ikke la oppsummeringen bli en hel novelle, for her er det mye å si.
I skrivende stund har det allerede blitt tatt inn gode liveopplevleser fra scenekanten på Terrassejazz på Evje, Heimover på Åmli, Hunsfos i Vennesla, Sommerbris og Halvøya på Odderøya. Dette er bare et lite utvalg, og vi skriver ikke juli engang!

De to neste månedene kan du vasse i gode liveopplevelser og en bredde av kulturelle uttrykk fra Flekkefjord i Vest, Hovden i Nord og Risør og Gjerstad i Øst. Om ikke som publikummer, så ta en vakt som frivillig. Det vil du ikke angre på.

Om ikke som publikummer, så ta en vakt som frivillig. Det vil du ikke angre på.

Våren har vært vår første sesong i vårt nye hjem, Kraftverk. Her har Cultiva, UiA og SiA samlet et sterkt studentmiljø, kompetansesentrene for kunst og kultur, og ledende aktører innen kreativ næring under ett tak. Dette taket huser serveringslokale, scener, blackbox, studioer, kontorer, utstillingsrom og åpne samlingsrom som danner en inspirerende ramme for dialog og samarbeid. Vi er stolt av å ha vært en del av prosessen, og høster frukter daglig.

Som helt fersk daglig leder i denne motoren for musikkliv i sør kjenner jeg på et stort ansvar for å prioritere i riktig retning. Fordi i denne regionen finnes så mye ressurser, engasjement og visjon at mulighetene er store.

Anette Bylund

Anette Bylund er ny daglig leder i Musikkontoret Sørf.
Foto: Simen Børven

Som helt fersk daglig leder i denne motoren for musikkliv i sør kjenner jeg på et stort ansvar for å prioritere i riktig retning.

Det er jeg veldig glad for at Kjetil, Solveig, Judit, Anna, Nicholas, Jarle, Marte og Simen(for å nevne noen) har gjort gjennom de siste 20 årene. I løpet av den tiden er det også en god samling styremedlemmer som har etablert sin visjon, og satt sitt merke på utviklingen av Musikkontoret Sørf og musikklivet i sør.

I 2024 er det faktisk hele 20 år siden stiftelsesmøtet på Aladdin. Det skal markeres på det mest naturlige sted akkurat nå; Kraftverk. Lørdag 9.november. Vi jobber med konserter, faglig innhold, utstilling, hedring av fortid og feiring av alt det spennende, ukjente som ligger foran oss. Feiringen blir i skikkelig Sørf-ånd, gjort med små ressurser og stort hjerte.

Mens vi har varmet oss på det helt utrolig imponerende debutalbumet til Les Imprimès, Dirty Old Town ble kåret til «Årets helårsarrangør», det er åpnet nytt prosjektrom på Odderøya, BRA musikk har arrangert flere låtskrivercamper og etablert bookingselskap, entreprenørselskapet Syncwave har hentet inn investorkapital, Naked Koala er i full pre-prod inn mot stadion konsert i Papua Ny-Guinea og konsertaktiviteten blomstrer, har vi hatt en skikkelig spennende vår.

  • Vi arrangert våre første lytteklubber, med fullt hus, attraktive paneler og skikkelig spennende låter fra helt rå artister og bandprosjekter. Vil du bli bedre kjent med hva som skapes lokalt om dagen, så har du flere nye muligheter i høst. Første allerede 3.september på Kraftverk.
  • Tildelingsutvalget i Rytmisk Satsing har så langt i år behandlet 67 søknader for til sammen 1 913 990 kr. Det vitner om både høye ambisjoner og høyt nivå på musikklivet i Kristiansand kommune.
Lytteklubb 1 Kristiansand

Første lytteklubb i Kristiansand - Foto: Nico Hagen, South Coast Creative

  • Vi har gjennomført rundt 50 veiledninger for rundt 35 aktører og prosjekter innen musikknæring. Alt fra artist- og band prosjekter, til arrangører og entreprenørskap. I dag tar vi det et steg videre og lanserer en helt ny Mentorordning sammen med de andre musikkontorene og Music Norway.
  • Sammen med Scenekunst Sør eier Sørf et kulturhus for det frie feltet i Arendal. Munken har fått 150 000 kroner i utviklingsmidler fra Kulturdirektoratet, som sammen med støtte fra Sparebanken Sør gir oss mulighet til å virkelig kartlegge og bygge opp Munken sin posisjon som en essensiell institusjon for det frie feltet i Arendal og omegn. Her inviterer vi flere med på laget, både kultur, næring og folkevalgte.
  • Vi har gjennomført vår første arrangørsamling etter korona-bobla i samarbeid med Sørnorsk Jazzsenter, og feltet er tydelig sulten på mer. I høst vil vi følge opp med fagrelevante samlinger både i øst og vest.
  • l februar gjennomførte vi Kreativ bruk av nettverk i samarbeid med Kulturrom, og låtskriverkurs med Erlend Ropstad sammen med Norsk viseforum og Kristiansand studentsamfunn.
  • 8.mars markerte vi kvinnedagen med Lyden av likestilling i samarbeid med CreateMe UiA og AKKS Kristiansand. Her snakket vi om hvordan syklus påvirker prestasjon, hvordan bygge image og rekruttering.
  • CopAgder: ACT 24 gikk også av stabelen samme måned. Der var det et imponerende bredt samarbeidsnettverk, ledet an av Arena for bærekraft, som gikk sammen for å finne konkrete løsninger på bærekraftig omstilling.
  • EIK har gjennomført 3 samlinger med de 13 deltakere på EIK Hub, og 2 bransjetreff. Alt med deltakere fra hele kunst og kulturfeltet som ønsker å skape enda mer næring i regionen vår.

I høstens kurs og aktivitetsrekke har Sørf stort fokus på nettverk og kompetansedeling.

I møter skapes samarbeid, ideer og store drømmer. Det er dette vi trenger for å skape flere jobber lokalt, og beholde kompetansen og ressursene i regionen. Vi har alt som skal til for å nå målene i regionplan Agder.

Nå skal vi bruke nysgjerrigheten på å se hva som finnes rett rundt oss, snakke hverandre opp, spille hverandre gode og bruke de enorme ressursene vi har. Akkurat her.

God sommer!