Frilanslivet:

Hvordan fungerer det egentlig med NAV og foreldrepenger når du er frilanser?

Av Tord Litleskare

| 03. november, 2022
Hanna von Bergen og Christina Skreiberg står bak podkasten og kursserien «Frilanslivet». Foto: Sara Angelica Spilling

Hanna von Bergen og Christina Skreiberg står bak podkasten og kursserien «Frilanslivet».
Foto: Sara Angelica Spilling

I lang tid har duoen bak podcasten «Frilanslivet» ønsket å lage en episode hvor NAV svarer på spørsmål knyttet til foreldrepenger for frilansere.

Endelig har de lykkes og resultatet har blitt to episoder dedikert til dette, hvor Trine Bjørn, fagansvarlig for for foreldrepenger i NAV, svarer på spørsmål fra Hanna von Bergen.

Tematikken er brennheit for mange frilansere og selvstendig næringsdrivende.

For hvordan bør du egentlig planlegge når du mottar honorar fra en rekke kunder og ønsker å tilrettelegge best mulig for permisjonstiden? Og kan du jobbe mens du er i permisjon?

Varig endring

Blir foreldrepenger basert på din nye inntekt hvis du har gått veldig opp eller ned i lønn eller inntekt?

— Noe jeg totalt hadde misforstått var dette med varig endring. For jeg trodde det holdt at man hadde en endring i inntekt på over 25% for å kanskje få foreldrepenger beregnet basert på den nye inntekten... Men det viser seg at du både må ha hatt en «varig endring» i tillegg til 25% endring i inntekt, forteller Hanna von Bergen som nå er gravid og går ut i foreldrepermisjon i februar.

Forbered dokumentasjon

Von Bergen legger til at «varig endring» vil si at det har skjedd en varig endring i innholdet av det du driver med som har ført til denne inntektsendringen.

Det kan for eksempel være at du har utvidet til å jobbe med flere felt, endret din praksis eller byttet jobb.

— Det er altså en endring i selve innholdet av det du jobber med som må ha skjedd i tillegg til at det er en endring av inntekt. Lurt å vite! Hvis du har hatt både varig endring og endring i inntekt kan det være greit å forberede dokumentasjon som viser dette.

Du kan høre den første av de to episodene med Trine Bjørn fra NAV nedenfor.

Frilanslivet

Frilanslivet er en podkast om hvordan det er å jobbe for seg selv i medie-, kunst- og kulturbransjen i Norge. Podkasten lages av Hanna von Bergen (33) og Christina Skreiberg (41). Christina er frilansjournalist, tobarnsmor og har vært frilanser de siste 14 årene. Hanna er prosjektleder og kulturarrangør og har vært frilanser de siste seks årene.

Besøk Frilanslivet