Fire kvinner, ett selskap og mange hatter – slik bygger Bigboy sin egen vei i musikkbransjen
Av Tord Litleskare
|
Bigboy Management består av Silje Halstensen (også kjent under artistnavnet Bendik), Malin Isabel Disco Guleng (Most Likely Malin), CEO Veslemøy Fossdal og Thea Arnesdotter Lien.
Foto: Privat
Bigboy Management drives av fire kvinner som kombinerer management, booking og label. Målet er å bygge noe eget – på egne premisser.
Da Veslemøy Fossdal og tre kolleger startet Bigboy Management i 2023, var det med et tydelig ønske: Å kunne jobbe med musikk på egne premisser – og skape et arbeidssted og en bedriftsmodell de selv hadde savnet i bransjen.
— Alle fire har jobbet med kultur og musikk på ulike måter, og tre av oss har erfaring som utøvende musikere. Vi ønsket å bruke det vi hadde med oss for å ta mer eierskap over hvordan vi jobber med musikk, forteller Fossdal.
Navnet Bigboy spiller både på humoren i at fire kvinner går sammen i et bransjelandskap som lenge har vært mannsdominert, og på ønsket om å gi artistene de jobber med vekst og kraft.
— Vi liker hvordan det klinger, og det er et lite manifest i seg selv. I tillegg er det jo motsatsen til navnet mitt, Veslemøy – så det har blitt mange lag i det, sier hun.
Samler rollene for å gi oversikt
Bigboy tilbyr i dag management som hovedtjeneste, men trår også inn i booking og label når behovet melder seg. Det gir fleksibilitet og struktur.
— Det begynte med at vi så behovene som dukket opp underveis. Noen artister manglet bookingapparat, så Thea, som har erfaring fra Bendik Booking og jobber med booking på Chateau Neuf, tok det ansvaret. Labelbiten kom fordi Silje (Bendik) ønsket å gi ut egen musikk gjennom selskapet. Når vi først hadde et musikkselskap, var det naturlig å legge det inn i samme struktur.
Fordelen med denne modellen er ifølge Fossdal todelt:
— For artisten betyr det færre folk å forholde seg til og bedre oversikt. Det blir mindre fragmentert, særlig i etableringsfasen. For vår del gir det en verdifull innsikt i hele prosjektforløpet, som gjør oss bedre i rollen som management.
De tilbyr også tjenester som pressebilder, konsertfoto og promotekst, noe som kan være avgjørende når budsjettet er stramt.
— Det å kunne gjøre slike ting internt sparer penger for artisten, og gir samtidig et mer helhetlig uttrykk.

Sofie Tollefsbøl, Johannes Aagard, Ola Øverby (alle tre utgjør Sofi O, Ola er også i Fieh) og Malin Isabel Disco Guleng/Most Likely Marlin. Dette bildet er fra New Colossus i New York.
Foto: Veslemøy Fossdal
«Vi lærer mens vi går»
Bigboy er fortsatt i en oppstartsfase, og de fire partnerne har alle andre jobber ved siden av for å sikre økonomisk trygghet. Det betyr at arbeidsukene er fulle, men ikke uten mening.
— Det er krevende å bygge økonomisk bærekraft i starten, og vi ønsker å investere mest mulig i artistene og i selskapet. Samtidig lærer vi enormt mye. Ingen av oss har formell utdanning som manager eller labeldrifter, men vi kommer langt med nysgjerrighet, ydmykhet og tillit til egen kompetanse.
En viktig del av det første året har vært å bli synlige og få fotfeste i bransjen.
— Det har gått over all forventning. Vi har blitt tatt godt imot, fått plass i programmer som Øya International, Vill Vill Vest, Music Norways Masterclass og Musikkontoret MØSTs Katapult. Vi tar det som et signal om at vi har gjort noe riktig i vårt første leveår, samtidig som vi vet at det har bidratt enormt mye til vår utvikling og det vi vurderer som en relativt bratt læringskurve det første året.
Flere gjør som oss – og det er bra
Bigboy opplever at de ikke står alene om å ville gjøre ting på egen hånd. De peker på aktører som Distrikt, Lun Music, Fyr, Boomboy og Ugreit som eksempler på samme bevegelse.
— Det er inspirerende å se andre få til ting uten støtte fra majorselskapene. Samtidig ser vi at det ikke handler om konkurranse – tvert imot. Det er en kultur for å dele erfaringer og heie på hverandre. Music Norway har også vært viktig her, med programmer som bygger fellesskap blant unge bransjeaktører.
Også etablerte aktører har vært rause, forteller hun:
— Vi har fått god hjelp fra blant annet Jansen Records, som bistår oss med distribusjon. Det gjør det lettere å finne vår egen vei, og samtidig stå støtt i bransjen.

Veslemøy er utdannet psykolog og jobber til daglig som administrasjonsleder og stedfortredende daglig leder på Chateau Neuf. Hun har bakgrunn fra Radio Nova og studentbooking, og har blant annet vært musikkredaktør og artistvert. Det siste hun gjorde før pandemien stengte landet i 2020? Hun var artistvert for Fieh.
Foto: Ousu Leigh
Fremtiden bygges stein for stein
Målet for Bigboy er klart: Bærekraftig drift – og kontinuerlig utvikling.
— Vi vil lære så mye vi kan, samtidig som vi etablerer en struktur vi kan leve av. Vi tror ikke på å kopiere majorselskapene, men heller på å bruke vår egen energi, våre egne ideer og lære underveis. Nå ser vi også mer internasjonalt, og var nylig i New York for å knytte kontakter.
Til andre som vurderer å starte noe lignende, har Fossdal et enkelt, men tydelig råd:
— Gå for det. Så lenge du ikke lover mer enn du kan holde, og er villig til å jobbe for det, er det ikke så mye som kan gå galt. Og det hjelper enormt å være flere – det gir både trygghet og glede.
Relatert innhold

— Det blir en liten OJKOS-familie

— Vi måtte klare å rendyrke et konsept som kan skaleres etter publikumsinteressen

Hvordan bruke data for å vokse som artist?
Musikkbransjen er i stadig endring, og data spiller en viktig rolle i hvordan artister kan vokse og nå ut til sitt publikum.