Artistundersøkelsen skal gi svar på en rekke spørsmål rundt livet som utøver

Av Tord Litleskare

| 24. januar, 2024
Marit Larsen er artist og styremedlem i GramArt, som står bak Artistundersøkelsen sammen med CreaTeME ved Universitetet i Agder. Foto: Ingrid Pop

Marit Larsen er artist og styremedlem i GramArt, som står bak Artistundersøkelsen sammen med CreaTeME ved Universitetet i Agder.
Foto: Ingrid Pop

Arbeidsforholdene og økonomien til artister og musikere innen populærmusikken har ikke vært kartlagt siden 2015. Nå skal artistenes økonomi undersøkes.

Artistundersøkelsen gjennomføres av GramArt og CreaTeME ved Universitetet i Agder.

Du kan delta i undersøkelsen her.

Marit Larsen, artist og styremedlem i GramArt, sier følgende om undersøkelsen:

— Dette er innsikt som både vi i GramArt, politikere og utdanningsinstitusjoner trenger for å gjøre næringsforholdene til norske artister best mulig. Vi artister har selv utformet undersøkelsen for å avdekke det som virkelig betyr noe for oss.

Ønsker mange svar

Styreleder i GramArt og gitarist i Enslaved, Ivar Storm Peersen, legger til at artistene kan være trygge på at undersøkelsen er utformet på en måte som tar hensyn til behovene deres.

— Endelig kan vi få vite mer om hva artistene faktisk sitter igjen med når alle musikere, lydteknikere og turnébusser er betalt. Vi mistenker at dette er veldig mye mindre enn mange tror. Jo flere svar, jo bedre blir det.

Dataene som samles inn tar organisasjonen, ifølge Peersen, med videre i arbeidet med å sørge for at næringsdrivende artister og musikere får en inntekt de kan leve av.

Ivar Storm Peersen på scenen med Enslaved under Tons of Rock i 2022.  Foto: Tord Litleskare

Ivar Storm Peersen på scenen med Enslaved under Tons of Rock i 2022.
Foto: Tord Litleskare

Pålitelige data over tid

Det er Universitet i Agder, nærmere bestemt det nyopprettede CreaTeME (Centre for Excellence in Creative Use of Technologies in Music Education), som har fått oppdraget med å gjennomføre artistundersøkelsen.

— Innsikten fra undersøkelsen tar vi med oss videre i forskning og utvikling innen musikkbransjen, sier Daniel Nordgård, professor ved Universitetet i Agder, direktør for CreaTeME og styremedlem i GramArt.

Han legger til at siden dette vil bli en regelmessig undersøkelse, vil de også få pålitelige data over tid slik at de kan se utviklingen på feltet.

— Dermed vil undersøkelsen også kunne brukes til å evaluere de ulike tiltakene fra departementene, virkemiddelapparatet og andre som har innflytelse på artistøkonomien.

GramArt

Artistorganisasjonen GramArt er interesseorganisasjonen for næringsdrivende artister, musikere og utøvende studioprodusenter innen populærmusikken. De er Norges eldste og mest erfarne artistorganisasjon og gir deg hjelp til hele karrieren. Medlemmene får gratis juridisk rådgivning, inkludert ulykkesforsikring, relevante medlemsfordeler, et stort nettverk og sosiale sammenkomster. Med et tydelig oppdrag for en begrenset kunstnergruppe, har de dessuten stor innflytelse på artistøkonomien gjennom forhandlingsutvalg og politisk påvirkning.

Besøk GramArt