
Hvordan bruke data for å vokse som artist?
Musikkbransjen er i stadig endring, og data spiller en viktig rolle i hvordan artister kan vokse og nå ut til sitt publikum.
Ved å forstå og analysere data fra ulike plattformer kan du ta smartere beslutninger om musikkpromotering, publikumsmålretting og innholdsstrategi.
Denne guiden gir deg en innføring i hvordan du kan bruke data til din fordel.
Av Svitlana Pozniakova og Tord Litleskare
— Sist oppdatert:Intro
Data er overalt i musikkbransjen, men det er spredt og vanskelig å få oversikt over. Mange artister vet ikke engang hvor de skal starte. Hvis du bruker data riktig kan du få en bedre forståelse av din karriere og hvordan du kan vokse.
Hver dag lastes det opp titusenvis av nye låter til plattformer som Spotify, og for å skille seg ut må artister bruke innsikt fra data aktivt. Dette gjelder ikke bare strømmetall, men også hvordan publikum oppdager musikken din, hvem som lytter, og hvordan du best kan engasjere dem.
- Data hjelper deg å forstå hva som fungerer og hva som ikke fungerer i din musikkpromotering.
- Plattformene du bruker (Spotify, Instagram, TikTok, osv.) samler inn store mengder informasjon om lytterne dine.
- Riktig bruk av data kan hjelpe deg med å nå ut til superfans og øke engasjementet rundt din musikk.
Svitlana Pozniakova er gründer av selskapet Nexro, som nylig ble en del av IndyRIOT. Hun flyttet til Norge fra Ukraina i 2019 for å ta en mastergrad ved NHH i Bergen. Det var gjennom et prosjekt der hun ble interessert i kombinasjonen musikkbransje og forretningsutvikling.
Foto: Kimberly Larsen
Hvilke datakilder er viktige?
For å utnytte data best mulig, må du vite hvor du skal se. Ikke alle plattformer er like viktige for alle artister. Noen har hovedpublikummet sitt på TikTok, mens andre lykkes best via Spotify eller livekonserter. Det handler om å finne de kanalene som fungerer for deg.
Det finnes mange kilder til verdifull data, men det viktigste er å vite hva du leter etter.
Kvantitative data som strømmetall og følgervekst gir deg harde tall, mens kvalitative data, for eksempel en sentimentanalyse av kommentarer i sosiale medier, kan gi deg innsikt i hva folk faktisk mener om musikken din.
-
Spotify, Apple Music, Tidal: Se på antall strømninger, lyttertall og geografiske data.
-
Instagram, TikTok, X (tidligere Twitter): Analyser engasjement, følgervekst og interaksjon.
-
Bruk innsikt fra billettsalg til å planlegge turnéer og events.
-
Hvem er dine lyttere? Alder, kjønn, lokasjon og vaner.
Hvordan bruke data til å utvikle din strategi?
Mange artister går blindt inn i markedsføring og satser på flaks. Det fungerer sjelden. Ved å analysere data kan du se hvem som allerede lytter til musikken din og hvordan du kan tiltrekke flere. Hvis du ser at mange av lytterne dine hører på musikken din i bakgrunnen, kan det være lurt å tiltrekke flere aktive lyttere, da disse har størst verdi for din karriere.
Det finnes tjenester som samler tall og gir bedre oversikt, eksempelvis Chartmetric og Songstats. Det kan gi et godt bilde i starten, men også dataene du får her bør du analysere og gå dypere inn i.
-
Se på hvem som lytter til musikken din og hvor de befinner seg. Hvis du har mange lyttere i en spesifikk by eller aldersgruppe, kan du tilpasse din promostrategi deretter.
Når du ikke det publikummet du ønsker i dag? Da bør du kanskje legge om strategien eller vurdere andre kunstneriske valg i musikken din. Du kan for eksempel la deg inspirere av andre artister som treffer målgruppen.
-
Analyser tidligere kampanjer: Hvilke innlegg på sosiale medier ga mest engasjement? Hvilke sanger blir strømmet mest? Bruk denne innsikten til å justere innholdet ditt.
I IndyRIOT analyserer vi data fra en flere kilder for å kunne gi våre kunder (i all hovedsak artister) konkrete råd om hva slags innhold de kan produsere til de ulike plattformene sine.
Målet er å finne potensielle superfans og konvertere dem over fra artistens SoMe-profiler til å strømme musikken og kjøpe billetter til konsertene.
-
Prøv ulike innholdsstrategier og se hvordan publikum reagerer. Bruk data til å justere kampanjene dine i sanntid.

Et britisk band økte lyttertallene sine med 230 % på tre uker ved å justere innholdsstrategien sin basert på data gjennom IndyRIOT. Ved å fokusere mer på utgivelser, tekster og liveopptredener på sosiale medier, nådde de flere lyttere. Målrettet markedsføring mot Australia førte også til en økning i strømminger fra Melbourne og Sydney.
Foto: Elizeu Dias / Unsplash
Tidspunktet du poster innhold på sosiale medier er mindre viktig enn før, men det hjelper å forstå når publikum er mest aktive. Algoritmer prioriterer innhold som får engasjement, så det handler mer om å få følgere til å trykke, se og interagere enn om eksakt klokkeslett.
En post blir ikke automatisk sett av alle følgerne dine, den må skape reaksjoner for å spres videre.
Geografi er heller ikke like avgjørende som før. Tidligere måtte artister bygge seg opp lokalt før de kunne vokse internasjonalt, men strømmetjenester har gjort verden mer global. Det viktigste er å forstå hvor publikumet ditt faktisk er, ikke nødvendigvis hvor du bor. En norsk artist som lager countrymusikk på engelsk bør kanskje rette seg mot Nashville, ikke Oslo.
Små artister kan fortsatt ha nytte av et lokalt publikum, spesielt for å finansiere turneer eller få de første lytterne. Men etter hvert som du vokser, er det viktigere å bruke data til å finne riktig publikum globalt.
Strømmetjenester og digitale verktøy gir muligheten til å nå ut over landegrenser, og artister bør utnytte det i promoteringen sin.
Hvor aktiv må du være i sosiale medier?
Det er ikke nok å lage musikk og håpe at folk finner den. Du må være synlig og til stede. Mange artister kvier seg for å være aktive på sosiale medier, men i startfasen er det avgjørende for å bygge publikum. Det handler ikke om å poste overalt, men om å finne de plattformene hvor publikumet ditt er mest aktivt og fokusere der.
Konkurransen er enorm, med titusenvis av nye låter lastet opp hver dag. Hvis du ikke synliggjør deg selv, vil noen andre gjøre det. Oppmerksomhet er nøkkelen, og uten aktiv innsats blir det vanskelig å vokse som artist.
- Post minst annenhver dag på Instagram og TikTok.
- Finn ut hvilke plattformer som fungerer best for deg, og fokuser der.
- Vær strategisk – ikke bare post, men analyser hva som gir resultater.
Mål og resultater
Mange artister og plateselskaper har ingen tydelige mål for kampanjene sine, noe som gjør det vanskelig å måle suksess. Før du starter en promotering, bør du spørre deg selv: Ønsker du flere superfans, aktive lyttere, høyere strømming på én spesifikk låt, eller flere forhåndslagrede sanger før en utgivelse? Uten en klar retning blir det vanskelig å vite hva som fungerer.
For å vurdere om en kampanje er vellykket, må du definere hva du vil oppnå og hvilke nøkkeltall du skal følge med på. Et samarbeid med en influencer kan gi flere lyttere, men er det de rette lytterne?
Ved å sette mål og analysere resultatene kan du justere strategien og sikre at innsatsen din gir reell verdi.
Fremtidens trender i datadrevet musikkpromotering
De store plateselskapene bruker data i stor skala for å finne ut hvilke artister de skal satse på. Det betyr at uavhengige artister må være enda smartere med hvordan de bruker sine egne data.
-
Kan gi deg innsikt i hva du bør poste og når du bør poste det.
-
Ikke stol på sosiale medier. Du kan for eksempel bygge en egen plattform for superfans med IndyRIOT.
-
Bruk data til å gi fansen en opplevelse skreddersydd til dem.
Data kan virke overveldende, men det gir deg en reell mulighet til å bygge en suksessrik musikkarriere. Ved å forstå publikumet ditt, bruke de rette verktøyene og analysere hva som fungerer, kan du skape en strategi som gir varig vekst.
Start i det små, eksperimenter og la data veilede veien videre!
Gi oss tilbakemelding!
Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!
hei@musikkontoret.no
Forbehold
Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.
I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.