Kulturrom lanserer håndbok om kultur i eksisterende bygg

Av Tord Litleskare

| 10. oktober, 2025
Nora Dyrvik, forfatteren av håndboka, er arkitekt og svært engasjert prosjektrådgiver i Kulturrom innen kultur og stedsutvikling, der hun utvikler verktøy og veiledning for etablering av kulturlokaler i eksisterende bygg. Foto: Ali Iversen Yassin

Nora Dyrvik, forfatteren av håndboka, er arkitekt og svært engasjert prosjektrådgiver i Kulturrom innen kultur og stedsutvikling, der hun utvikler verktøy og veiledning for etablering av kulturlokaler i eksisterende bygg.
Foto: Ali Iversen Yassin

Hvordan kan gamle bygg få nytt liv som kulturlokaler? Kulturrom gir i 2026 ut en håndbok som skal hjelpe kulturaktører å navigere i regelverk, prosesser og tekniske krav.

Mange aktører som vil ta i bruk eksisterende bygg møter tidlig på komplekse begreper og en jungel av regler. Håndboken er utviklet for å samle erfaringer fra ulike prosjekter, og gjøre det enklere for nye initiativer å lykkes uten å starte fra scratch.

Behovet er stort, for kulturfeltet er i stor grad avhengig av å ta i bruk eksisterende bygg, mens nybygg sjelden er aktuelt.

— Vi håper at denne håndboken kan inspirere flere til å igangsette transformasjonsprosjekter som skaper gode møteplasser i lokalsamfunn – og til å utforske nye måter å samarbeide på, sier daglig leder i Kulturrom, Karen Sofie Sørensen.

Hun legger til:

— En holdningsendring i byggebransjen, med fokus på gjenbruk fremfor nybygg, kombinert med en kommuneøkonomi i knestående, legger til rette for strukturelle endringer i hvordan vi utvikler og forvalter vår felles bygningsmasse. Dette skaper et momentum som kulturaktører kan og bør utnytte. Men for å lykkes i praksis, trengs deling av kompetanse, brobygging på tvers av sektorer og utforsking av nye samarbeidsmodeller.

Eksempler fra praksis

Håndboken trekker frem flere ombyggingsprosjekter fra hele landet. Disse viser hvordan alt fra fabrikker til svømmehaller kan transformeres til levende kulturlokaler.

Den tidligere smør- og kjøttfabrikken Bergen Kjøtt er i dag et kulturproduksjonshus med 110 leietakere, to scener og over 160 arrangementer i året. Foto: Nayara Leite

Den tidligere smør- og kjøttfabrikken Bergen Kjøtt er i dag et kulturproduksjonshus med 110 leietakere, to scener og over 160 arrangementer i året.
Foto: Nayara Leite

Den gamle svømmehallen i Bodø er blitt til Svømmehallen Scene, en moderne konsertscene og produksjonshus med plass til 1.500 publikummere. Bildet er fra før ombyggingen. Foto: Martin Losvik

Den gamle svømmehallen i Bodø er blitt til Svømmehallen Scene, en moderne konsertscene og produksjonshus med plass til 1.500 publikummere. Bildet er fra før ombyggingen.
Foto: Martin Losvik

En tidligere rørleggerforretning i Lillehammer bygges nå om til Kulturhjerte, et kreativt kraftsenter for ungdom som skal stå ferdig høsten 2025. Her er Kulturrom på besøk. Foto: Kulturrom

En tidligere rørleggerforretning i Lillehammer bygges nå om til Kulturhjerte, et kreativt kraftsenter for ungdom som skal stå ferdig høsten 2025. Her er Kulturrom på besøk.
Foto: Kulturrom

Tre nøkkelbegreper du må forstå:

Hva skjer videre?

Den kommende håndboken samler erfaringer, eksempler og konkrete råd. Målet er å gi kulturfeltet et praktisk verktøy – både for å forstå prosessene og for å gå i dialog med kommuner, eiere og fagfolk.

Hele håndboken lanseres tidlig i 2026, og blir tilgjengelig både fysisk og på Kulturroms nettsider. Et utdrag kan allerede nå lastes ned her.

Kulturrom

Kulturrom er tilskuddsordningen for teknisk utstyr og lokaler. Kulturrom skal bidra til at det finnes øvingslokaler og gode tekniske vilkår for fremføring av musikk, dans og teater over hele landet.

Besøk Kulturrom