Urban countryfest med nabolagsfølelse:
— Vi måtte klare å rendyrke et konsept som kan skaleres etter publikumsinteressen
Av Tord Litleskare
|
Kenneth Bjerga og Morten Gjersum ved Tou Scene i Stavanger står bak ny festival.
Foto: Henriette Heimdal
Hva kan arrangører kan lære av nylanserte Storhaug Countryfestival?
Countrymusikken har fått ny vind i seilene, og stadig flere lyttere – både unge og eldre – finner veien inn i sjangeren. I Stavanger lanseres det i disse dager en ny festival som ønsker å fange bredden i uttrykket, og samtidig løfte frem det lokale.
Storhaug Countryfestival kombinerer støvler i tradisjonen med blikket rettet fremover i sitt første program, og ønsker å by på en urban, inkluderende countryopplevelse midt i byen.
Musikkansvarlig Morten Gjersum deler sine tanker bak festivallanseringen– og hva andre arrangører kan lære av satsingen.
Urban, ekte og inkluderende
Storhaug Countryfestival ble til gjennom et ønske om å forene kjærligheten til countrymusikk med det unike lokalmiljøet på Storhaug i Stavanger. Ifølge Gjersum har målet vært å lage en festival som føles urban, ekte og inkluderende – ikke en klisjébasert cowboyfest.
Konseptet ble utviklet i tett dialog mellom programgruppen og lokale aktører og artister.
— Vi har latt oss inspirere like mye av Nashville som av nabolagsstemningen på Storhaug, forteller Gjersum.
Festivalen skal speile sjangeren, men også plassen den oppstår i – og gjøre country til noe som oppleves som relevant for folk som bor i byen.
I første omgang blir det en endagsfestival, men Gjersum er tydelig på at de er klare for å skalere opp til både to og tre dager i fremtiden dersom de får med seg publikum.
— Vi måtte klare å rendyrke et konsept som kan skaleres etter publikumsinteressen.

Festivalen har base på Tou – et levende kulturhus midt i hjertet av Stavanger-bydelen Storhaug.
Foto: Hanne Nygaard
Fra røttene til fremtiden
Hvor bevisste har dere vært på å rendyrke country som sjanger - og hvordan balanserer dere bredde og tydelighet i bookingen?
— Vi har vært kompromissløse på at alt skal ha en fot i countrytradisjonen, men innenfor det har vi vært åpne for både americana, outlaw, bluegrass og moderne tolkninger. Balansen handler om å gi plass til både det autentiske og det overraskende – og la det oppleves som en helhet, ikke en spilleliste. Det er viktigere for oss at kvaliteten i det musikalske er til stede enn hva slags staffasje som finnes rundt artistene.
Han legger til:
— Vi ønsker å være en annerledes countryfestival, og mener at første års lineup speiler det tydelig.
Å sette sammen programmet har vært en kunstnerisk og strategisk øvelse. Teamet har jobbet med å lage et program som både fungerer musikalsk og kommersielt, med tydelige dramaturgiske linjer gjennom kvelden.
— Vi ønsker at programmet skal kunne leses som en fortelling: Fra røttene til framtiden av country, sier Gjersum.
Derfor kombinerer de kjente navn som gir troverdighet i sjangeren, med yngre artister som kan trekke et nytt publikum. Det handler om å bygge bro mellom generasjoner, men også mellom ulike innfallsvinkler til sjangeren.
Generasjonene som faktisk hører på country
Gjersum understreker at festivalen skal speile det publikummet som faktisk hører på country i dag – og det er langt mer sammensatt enn mange tror. Derfor har de booket både etablerte legender og unge, sjangeroverskridende navn.
— Vi tror nøkkelen til en levedyktig festival er å speile generasjonene. Det gir både dybde og dynamikk – og åpner for uventede møteplasser på tvers av alder.
Når det kommer til publikumsbygging, har teamet bak Storhaug Countryfestival hatt en dobbel strategi:
På den ene siden ønsker de å favne dem som allerede har et forhold til sjangeren. På den andre siden vil de nå de som kanskje ikke vet at de liker country, ennå.
— Vi tror mange kommer til å oppleve at dette er «mer dem» enn de trodde, sier Gjersum.
Ved å bruke visuell profil, lokal tilknytning og god historiefortelling i markedsføringen, håper de å senke terskelen og vekke nysgjerrighet.

Som en av landets mest markante countryartister har Bjøro Håland preget sjangeren i flere tiår.
Foto: Peder Austrud
Skalerbarhet og produksjon
Som for alle nye festivaler har det vært utfordringer med logistikk og finansiering, men her har valget av arena vært en nøkkelfaktor. Tou er et flerbrukshus med lang erfaring og høy produksjonskompetanse.
— Tou er kanskje et av de stedene i landet som er best tilrettelagt for skalerbare festivaler, mener Gjersum.
Dermed kan festivalen vokse uten at produksjonsapparatet må startes helt fra bunnen av hvert år, noe som gir både trygghet og fleksibilitet for arrangørene.
Hva har dere lært så langt i prosessen, og hva slags utvikling ser dere for dere dersom festivalen får fotfeste?
— Vi har lært at det finnes en stor entusiasme for country – og at den ikke nødvendigvis følger de gamle geografiske og aldersmessige skillene. Hvis festivalen får fotfeste, ser vi for oss en forsiktig, organisk vekst, der kvalitet og innhold alltid går foran størrelse.
— Vi tror sjela ligger i å være tett på musikken, på publikum – og på nabolaget, avslutter Gjersum.
Relatert innhold

Fire kvinner, ett selskap og mange hatter – slik bygger Bigboy sin egen vei i musikkbransjen

Slik får du underleverandørene med på laget – en guide for festivalarrangører
Et godt festivalområde starter med god planlegging.

Hvordan bruke data for å vokse som artist?
Musikkbransjen er i stadig endring, og data spiller en viktig rolle i hvordan artister kan vokse og nå ut til sitt publikum.