Fremtidens jazzmusikere:
— Jeg var overrasket over hvor raskt de tok komplekse ting, bare vi la det til rette
Av Petter Johansen Skipperø
|
Lydia (t.v) på trombone og Selma på kontrabass. Begge er deltakere hos Improbasen, og har lært hvordan de skal samarbeide for å skape fin musikk.
Foto: Improbasen
Hvordan kan sjuåringer stå trygt på scenen og spille jazz? Hos Improbasen har de gjort det til en kunst å la barn utforske jazz på sine egne premisser.
Resultatet er en god blanding av lekenhet, improvisasjon og selvtillit – noe daglig leder Odd André Elveland er overbevist om at flere kan lære av.
For mange barn innebærer deres første møte med utøvende musikk å pugge noter eller spille sanger etter et bestemt mønster. Hos Improbasen snur de dette på hodet: Her lærer barn fra sjuårsalderen å slippe kreativiteten løs ved å improvisere over et bluesskjema eller en liten akkordrekke.
— Poenget er at barn skal få føle på mestring raskt, og forstå at improvisasjon og musikk ikke er skummelt, men nærmere en lek med toner og rytmer. Barna får også jevnlig mulighet til å spille konserter.
Det forteller Odd André Elveland, som er jazzmusiker og daglig leder for Improbasen, et unikt prosjekt som lar barn og unge utforske jazz og improvisasjon. Han har bakgrunn som saksofonist og er også en av de som underviser hos Improbasen.
Elveland ble selv overrasket da han startet med å lære barn jazz.
— Jeg var overrasket over hvor raskt de tok komplekse ting, bare vi la det til rette, forteller han.
— Mange tror at barn er for små til å forstå jazz, men de er faktisk mer åpne for improvisasjon enn voksne. Kombinasjonen av tidlig praksis, korte og enkle øvelser, og et støttende miljø gjør at terskelen for å «ta en solo» blir lavere. Det fører til at barn både blir gode musikere og gode til å samarbeide.
Hvorfor jazz for barn?
Å spørre om barn kan lære jazz før de har fylt ti er litt som å spørre om de kan lære seg et fremmedspråk. Mange vil kanskje mene at det er for tidlig, at man bør vente til enten ungdomsskolen eller videregående. Hos Improbasen mener de noe helt annet.
— Vi møter ofte påstanden om at jazz er for komplekst og vanskelig for barn, men jeg mener det er motsatt. Nettopp fordi barn ikke har en idé om at jazz er «vanskelig», sier Elveland.
— Vi oppdager at når barn får prøve improvisasjon tidlig, utvikler de mindre frykt for å gjøre feil. De har heller ikke et bilde av at jazz kan være skummelt. Dermed går de rett på sak og har det gøy.
Når barna møtes til øving, handler det derfor ikke om lange forelesninger om jazzhistorie eller akkordprogresjoner. Barna møtes for å spille musikk og kose seg – de kaster seg rett ut i det. Med enkle skalaer og raske grep skaper de lyder sammen. Dette betyr at selv de yngste, får muligheten til å spille musikk og lage lyder, mens en voksen eller andre barn akkompagnerer.
Målet er at barna ikke utvikler mentale barrierer før de overhodet begynner. I stedet legges det til rette for en leken tilnærming der de bytter mellom instrumenter, spiller korte fraser og lytter til hverandres ideer. På den måten fremstår jazz – som mange voksne anser som en noe elitistisk sjanger – som et naturlig miljø hvor barn kan være kreative og ha det gøy.
Men hvordan går man fra enkel nysgjerrighet til faktisk mestring av jazz?

Lina (t.v) og Amalie byr på engasjerende samspill. Lina på tenorsaksofon og Amalie på piano.
Foto: Improbasen
Lek og rammer
Det viktigste stikkordet er balansen mellom struktur og frihet. Elveland mener at det kanskje kan høres litt banalt ut for erfarne musikere, men en typisk start er å la barna spille en 12-takters blues med én bluesskala de vet passer til akkordene hele veien.
— Gi barna enkle, men effektive systemer for improvisasjon, og la dem leke fritt innenfor disse rammene. Da hører barna fort om de får «riktig» lyd, forteller han.
— Vi jobber mye med bluesskala og veldig enkel funksjonsharmonikk. Da trenger ikke ungene å bekymre seg for å treffe feil akkord. De hører at det høres ganske kult ut, og så får de en følelse av mestring. Det er en mye mer positiv inngang enn om vi skulle forklart alle mulige teorier og historier først.
Improbasen er veldig opptatt av at undervisningen skal være på barnas premisser. Det gjør at barna også får velge hva de vil spille og hvordan de vil utforske et instrument.
— Noen barn kommer inn og sier at de vil spille trommer, men så oppdager de at de heller vil spille vibrafon eller saksofon. Så lenge vi har instrumentet tilgjengelig, får de prøve. Barna roterer ofte mellom instrumenter, så ser vi om de finner et instrument de liker bedre enn et annet. Så fort de merker at dette høres bra ut, tenker de at dette kan de få til.
Selv om mye av det kan se ut som lek, er det også en tydelig struktur på læringsopplegget. Barna lærer akkordrekkefølger (som 2-5-1), litt om funksjonsharmonikk og hvordan man kan improvisere melodier over akkorder. For voksne kan det ligne en veldig forenklet versjon av jazzundervisning, men instruktørene er opptatt av å lære barna litt etter litt, kombinert med mye praktisk spilling. Dette gjør barna trygge på det de driver med, og hva er da neste steg for en ung jazzmusiker? Nemlig scenen. Hvordan forbereder man et barn på et møte med et stort konsertpublikum?
Opplevelse og mestring
De fleste barna som begynner hos Improbasen, er mellom sju og ti år. Noen har spilt instrumenter før, mens andre har aldri rørt et instrument. For dem er alt nytt. Likevel blir mange av dem raskt hektet på å spille jazz, ifølge Elveland.
Mange foreldre har også sagt at de er overrasket over at barna kommer hjem og kan spille noe som høres ut som jazz, selv etter et par øvinger. Hemmeligheten er å bruke enkle, men effektive verktøy for improvisasjon – og at barna ikke opplever det som er krav om at alt skal være perfekt.
— Vi har sett at barn egentlig håndterer systemer veldig bra. Når de får litt funksjonsharmonikk og forstår at ulike toner passer til ulike ting, så blir det heller mer frigjørende enn begrensende. Barn liker faktisk noen klare rammer, slik at de ikke føler at alt er kaos, forteller Elveland.
En annen del av det som kan skape en trygghet er at det er like mange gutter som jenter. Hos Improbasen er de heldige som har en høy andel jenter. Det er sjelden vare innenfor jazzen.
— Ofte er det en overvekt av gutter innenfor jazzmiljøet, men hos oss er kjønnsbalansen veldig jevn. Det betyr at jentene ikke føler de er en minoritet, og det gjør at de tør å improvisere uten å være redde for å dumme seg ut, forteller han.

Altsaksofonist Mia på scenen ved Victoria Nasjonal jazzscene.
Foto: Improbasen
Konserter skal ikke være farlig
En av de mest unike delene med Improbasen er konsertserien Barnas jazzscene på Nasjonal jazzscene, som skjer en gang hver måned. Her får ungene opptre foran et publikum som betaler billett og ofte består av foreldre, venner og tilfeldige jazzentusiaster. For mange høres det skremmende ut å slippe en sjuåring på scenen, men Improbasen opplever det stikk motsatte.
— Vi forteller ikke barna at det er skummelt å være foran mange folk. Vi sier bare at «på lørdag har vi konsert, så da kan du spille det du har øvd på». Ungene synes det er veldig stas. De får applaus, og de skjønner at dette er noe mer enn bare lek.
Dermed blir barna scenevante allerede fra de er sju år gamle, noe mange voksne musikere skulle ønske de var. Likevel forteller Elveland at noen kan være nervøs på den første konserten, men at innen den tredje eller fjerde konserten er de trygge som bare det.
— Det er veldig gøy å se hvordan barna går fra «hjelp jeg tør ikke», til «hør på det jeg har funnet på». Og alt skjer fordi vi ikke gjør et veldig stort nummer uten at det er en stor scene.
— For mange av barna blir konsertene en slags arena for mestring. De får vist hva de har lært, og de får reelle tilbakemeldinger i form av applaus, forteller han.
Musikalsk og personlig vekst
Elveland mener at barnas personlige vekst er minst like viktig som den musikalske. Han har sett barn utvikle seg fra å være beskjedne og sjenerte, til å spille musikk foran mange folk, og være veldig trygge mens de gjør det.
— Jeg pleier å si at når de tør å stå der og finne på noe på sparket, er det en forvandling i seg selv. Denne selvtilliten tar de med seg inn i andre deler av livet også, på skolen og med vennene sine, forteller han.
Når han snakker om barnas opplevelse, trekker han fram at mange blir positivt overrasket over at feil ikke er farlig.
— Når man improviserer har man ikke en fasit. Du kan prøve en melodi, og om det ikke låter bra, så prøver du en annen. Jeg har sett flere barn og unge som blir frigjort av tanken på dette, for mye annen musikkopplæring kan være veldig streng på «riktig» eller «feil» note. Her sier vi at en «feil» kan lede til noe kult, hvis du følger opp med neste tone.
Foreldre kan spille en viktig rolle, ifølge Elveland, men det trenger ikke nødvendigvis å være sånn. Det viktigste er at barna har lyst til å drive med musikk.
— Jeg sier gjerne til foreldre: «Be barna spille litt hver dag, men dere trenger ikke tvinge dem til å øve lenge. La dem vise deg en liten del av det de har lært seg eller laget selv». Da blir det ikke noe de føler på som en plikt, men noe som de kanskje synes er gøy. Og så får de vise det fram igjen når de kommer hit, kanskje legge noen andre instrumenter til.

Tre unge musikere i aksjon. Fred (t.v) på trompet, Elsa Johanna på altsaksofon og Selma på kontrapass. Et ungt jazz-ensemble som utforsker jazzens verden.
Foto: Improbasen
Praktiske råd
Mange er nysgjerrige på om de kan lære noe av det de gjør hos Improbasen. Ifølge Elveland er det absolutt mulig å gjøre mye av det samme.
-
La barna teste instrumenter og la dem få oppleve mestring eller følelsen av å klare noe tidlig, for eksempel med en bluesskala.
Vær raus med enkle progresjoner. Barna vokser fort, men de må ha noe som gjør at de får en god start. Jo mer de føler at de lykkes, desto mer vil de øve på egen hånd.
-
Selv om noen sier at de vil spille trommer, gi dem sjansen til å teste piano, bass og kanskje vibrafon også.
Det gir dem mer innsikt i hvordan de andre instrumentene fungerer, og de velger mer bevisst hvilket instrument de til slutt liker best.
-
Vis dem én skala som fungerer hele veien, så de hører at det de spiller høres bra ut.
-
Selv en liten konsert for foreldre eller venner kan gi dem mestringsfølelse og selvtillit. Det handler ikke om å ha høye krav, men om å la barna opptre jevnlig. Enten på en scene nær deg eller en faktisk jazzscene.
Sceneskrekk går nesten bort av seg selv når de opplever det som moro.
-
Barn er ikke for unge til å forstå grunnelementer i funksjonsharmonikk.
De tar det ofte raskt, særlig hvis de lærer det gjennom praktiske oppgaver eller lek.
-
Det ene utelukker ikke det andre. Gjør opplegget morsomt, men vit hvor du vil.
-
Et miljø der det er like mange jenter som gutter, gjør at ingen føler seg som en minoritet, eller er redd for å skille seg ut.
-
Uansett om det er nabokommunen eller et annet land, samarbeid gir inspirasjon.
Barna skjønner at de er en del av noe større. De lærer så utrolig mye av å møte andre unge musikere.
-
Barna får utvikle både instrumentferdigheter og sosiale egenskaper, og mange blir trygge på seg selv.
— Noen ganger har vi hatt besøk av andre miljøer som blir overrasket at det går an å jobbe slik vi gjør med sjuåringer. Men når de ser hvor entusiastiske barna er og hvor raskt de lærer, skjønner de at her er det mye vi også kan lære, forteller Elveland.
Dette viser hvordan barn faktisk kan improvisere med jazz fra ung alder, og at det ikke er nødvendig å vente til man er 15 eller 16 år. Den mest overbevisende grunnen til at det fungerer, er at barna selv ser ut til å like det. De opplever mestring, fellesskap og en type musikalitet som er vanskelig å få gjennom undervisning hvor man kun lærer seg noter.
Improbasen er en stor inspirasjon for musikklærere, kulturskoler og foreldre til å våge å introdusere jazz, men også andre ting, for barn mye tidligere. Det kan føre til at norsk jazz – og andre sjangere – får et friskere pust fra unge som har lært å tro på egen kreativitet helt fra starten av.
— Jeg mener at barn ofte kan langt mer enn vi tror. De trenger bare muligheten, og det er det Improbasen handler om, avslutter Elveland.

Daglig leder ved Improbasen, Odd André Elveland.
Foto: Petter Johansen Skipperø
Relatert innhold

Slik får du underleverandørene med på laget – en guide for festivalarrangører
Et godt festivalområde starter med god planlegging.

— Vi måtte klare å rendyrke et konsept som kan skaleres etter publikumsinteressen
