
Hvordan tilpasse konsertproduksjoner til yngre målgrupper?
Erfaringer, praktiske råd og inspirasjon.
Å lage konserter for barn og unge er en unik kunstform. Barn er ærlige og umiddelbare, noe som gjør dem til et fantastisk, men også krevende publikum.
Denne guiden bygger på erfaringene til Rasmus Rohde, kjent fra Rasmus og Verdens Beste Band, som har lang erfaring med å lage konserter for barn som både engasjerer og inspirerer.
Av Rasmus Rohde og Tord Litleskare
— Sist oppdatert:Intro
Når man opptrer for barn og unge er det første budet å spille for målgruppen. En merker fort om en har de med seg eller ikke. Det må en jobbe med. Hva er det de hekter seg på? Hva er det de ikke hekter seg på? Vi som kulturarbeidere må gjøre noe for å tilpasse oss publikum.
Det er også viktig at de lærer seg å sitte stille og konsentrere seg. Det er en øvelse å lytte. I dag er barn så ekstremt visuelle, så det å kun lytte med ørene blir en utfordring for mange.

Rasmus Rohde er en anerkjent låtskriver og dramatiker, og han har flere ganger vunnet Spellemannprisen for sitt arbeid med Verdens Beste Band. Bandet har spesialisert seg på musikk og sceneforestillinger for barn og unge. Foto: Ole Wuttudal
Målgruppeforståelse
Rasmus og Verdens Beste Band har turnert barnehager og barneskoler siden begynnelsen av 2000-tallet. Og vi har lært mye på veien.
Det er stor forskjell på de ulike aldersgruppene innenfor det som ofte blir en samlekategori: «Barn og unge». Det trengs ulike virkemidler for å nå ut til publikum avhengig av alderstrinn.
-
Dette er en nesten egen sjanger. De minste barna er ikke så opptatt av fortellinger. De faller raskt av en narrasjon og er gjerne åpen for mer kompleks musikk, ulike lyder og klanger, store visuelle elementer, sterke farger osv.
-
I denne aldersgruppen har barna begynt å lære seg sanger, vers, rim og eventyr. Her kan man med fordel introdusere en fortelling, et narrativ som ungene kan ifølge med på, og som gir konserten en utvikling og en spenningskurve.
-
Dette er nok hovedmålgruppen til Rasmus og Verdens Beste Band.
Det er stor forskjell på 6- og 9-åringen, men vi opplever at her kan man synge og fortelle om det meste mellom himmel og jord og ungene responderer, ler, gråter og er veldig engasjerte.
Vi tenker at det er viktig å lage kontraster, både musikalsk og tekstlig, alltid variere og overraske under konserten, vi snakker ofte direkte til ungene og ber om svar, vi får de med på å synge og gjøre bevegelser, får opp ungene på scenen, og vi har også ofte en scenisk form med både kostymer og bakteppe/bakvegg med bilder og videoer.
Vi prøver å være voksne og å ikke late som vi er kule og ungdommelige for å gjøre oss mer «spiselige» for ungene. Vi prøver å ikke mase for mye, prøver holde tempo nede, samtidig som vi ofte lager show og popkonsert-stemning.
Ikke minst prøver vi å lage musikk og tekst som både er relevant for oss selv, barna og de voksne som hører på. Det vil si: sanger som på et eller annet vis handler om familieliv i dag.
-
Her begynner det å bli mer hormoner og mer uforutsigbart. Noen ganger er publikum med på alt, mens andre ganger tør de ikke å slippe seg løs. Det begynner å bli hardere. Da må vi spille de sangene som handler om forelskelse og sånne ting. Da er de ofte med! Men det er klart at vi også av og til «mister» noen av ungdommen. De syns vi blir for teite.
Av og til viser det seg likevel at de har hatt stort utbytte av konserten, blant annet fordi de har vært fans av musikken vår da de var yngre.
Språk og tematikk i låttekster
Språket i en låttekst må være klart og morsomt, men det kan gjerne ha flere lag. Det som treffer barna, trenger ikke nødvendigvis å utelukke de voksne – og noen ganger kan det faktisk være omvendt. Humor, små historier og temaer som alle kan kjenne seg igjen i, er nøkkelen til tekster som fungerer på tvers av aldersgrupper.
Jeg skriver om ting jeg synes er morsomt selv, eller ting jeg har tullet med barna mine om. Som sangen «Puppan te pappa». Den kan virke som en enkel spøk, men for meg handler den om å tulle med oss menn og vårt oppblåste selvbilde. For barna er det kanskje morsomt fordi vi tuller med pappa, som ofte framstår som en som vet og kan alt. For de voksne ligger humoren i å se hvor absurde vi menn kan være – og det treffer på et annet nivå.
En annen sang, «Fiskebolla i sjokoladesaus», kom fra en helt konkret situasjon hjemme. Sønnen min spiste ikke annet enn leverpostei i flere år, så da vi dro til Spania, måtte vi pakke med oss masse bokser. Det ble til en låt om matkrangler, men på en måte som både er morsom og gjenkjennelig.
Et tredje eksempel er sangen «Verdens fineste katt». Den handler om en av kattene våre som vi faktisk måtte avlive og den er ekstremt trist. Flere ganger har det hendt at unger må gå ut under konserten, fordi de blir så lei seg - og det er jo ikke så gøy. Samtidig er det også en av de sangene som unger ofte synger når de vil covre en av låtene våre.
Når vi skriver sanger, starter vi ofte med det som engasjerer oss selv, og så finner vi ut hva barna kobler seg på.

Animert musikkvideo til «Puppan te pappa», produsert under et animasjonskurs i regi av Trondheim barnefilmklubb i 2016.
Erfaringer fra scenen
Å spille for barn handler om å komme rett til poenget. Ofte er det første linje i første vers som må fange oppmerksomheten. Det er ikke tid til lange introduksjoner eller unødvendige soloer – barna vil rett på. Det betyr at musikken må være enkel å forstå, men samtidig engasjerende nok til å holde dem med hele veien.
Når vi lager en konsert, tenker vi mye på helheten. Hvordan ser rommet ut? Hvordan er overgangen mellom låtene – er de for raske eller for trege? Kontraster er viktig. Vi starter ofte rolig for å etablere en god stemning, før vi tar opp energien. Går man rett på med fullt tempo, kan det bli overveldende. Det handler om å finne en balanse mellom det rolige og det energiske.

Rasmus og Verdens Beste Band gjør også festivalopptredener på store utendørsscener. Her fra Olavfest i 2019.
Foto: Olavfest

Det kan være fint å bruke visuelle virkemidler, som gitar-solbriller, når man markedsfører seg mot et ungt publikum.
Foto: Bård Ivar Engelsås
Noe annet som er helt avgjørende, er å kunne stoffet utenat. Når jeg spiller, ser jeg ofte mer på barna enn på instrumentet. Det handler om å være til stede i rommet og følge med: Har vi dem med? Er de oppslukt, eller begynner de å falle av? Det krever at man har kontroll på materialet sitt, slik at fokuset kan være på publikum og ikke på å huske hva som kommer etterpå.
Andre ganger kan det selvfølgelig være fint at publikum ser at man er helt og holdent oppslukt av musikken, at man viser at det betyr noe det man gjør, at det er viktig for en, noe står på spill. Det gjør også at ungene kobler seg på: De merker at selv om musikk er lek og overskudd, så er det også et dypt alvor.
-
Det er viktig å inkludere barna i det som skjer. Vi har alltid med elementer av interaktivitet – noe barna kan gjøre, enten det er å synge, rope eller bevege seg.
Når barna deltar aktivt, blir konserten deres også, ikke bare vår.
-
Det hjelper å gjøre låtene relevante for dem.
Når vi for eksempel synger om frykt, pleier jeg å spørre hva de er redde for. Det blir ofte morsomme og fine svar. Så forteller jeg om «Storeslem», en gutt jeg var redd for da jeg var liten, før vi spiller låta med samme navn. På den måten får vi knyttet et tema de kan kjenne seg igjen i til musikken.
-
Og så er det jo alltid litt kaos av og til. Noen ganger kan barna bli veldig ivrige, spesielt når vi åpner for at de kan rope ut ting. Da gjelder det å være tydelig, men hyggelig. Det er vi som styrer konserten, og det må barna forstå – men uten at det blir surt eller strengt.
Ofte er det faktisk lærerne som bråker mest når de prøver å hysje!
Praktiske råd og inspirasjon
Når du lager konserter for barn, er det viktig å ha en praktisk tilnærming som tar høyde for ulike typer settinger. En barnekonsert varer sjelden lenger enn 40 minutter, og selv det kan være en utfordring å holde på oppmerksomheten hele veien. Tilpasning er nøkkelen – både i forhold til konteksten og de praktiske rammene.
Vi spiller ofte konserter i gymsaler på skoler, eller utendørs på festivaler. Begge deler krever tilpasninger. På skoler er fokuset ofte på musikken, mens på festivaler kan sukkerspinnmaskiner og andre distraksjoner bli hovedattraksjonen. Da gjelder det å lese publikum og justere underveis.
En annen viktig ting er å være ambisiøs. Ikke tenk at konserter for barn kan være halvveis. Bruk støtteordninger og ressurser til å utvikle kvalitet i alt fra musikk til kostymer og regi. Tenk på hva som hadde begeistret deg som barn, eller hva du vil at dine egne barn skal oppleve.
-
Spiller du i en gymsal, trenger du god lydkontroll for å unngå ekko og støy. På en festival må du konkurrere med mye annet som skjer.
Hver setting har sine utfordringer – vær fleksibel.
-
Kaos kan oppstå, som da vi hadde en idé om at barn skulle lage mat på scenen midt i en konsert. Det ble for mye, og vi måtte droppe det helt.
Ikke vær redd for å justere underveis.
-
Barnekonserter fortjener høy standard. Bruk tid på å utvikle konseptet, og søk støtte for å realisere det.
Ikke undervurder målgruppen – de fortjener det beste.
-
Det er viktig å spille for målgruppen og bruke erfaringene til å justere. Publikum, særlig barn, gir deg ærlige og umiddelbare tilbakemeldinger.
-
Når du blir for opptatt av egen kunst eller prestasjon, risikerer du å miste publikum.
Det er selvfølgelig en balansegang. For å utvikle seg, så må man jo fokusere på jobben sin. Men det er litt lurt å merke seg hvordan musikken responderer hos publikum og eventuelt justere ting og lære av det.
Gi oss tilbakemelding!
Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!
hei@musikkontoret.no
Forbehold
Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.
I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.
Relatert innhold

Slik får du underleverandørene med på laget – en guide for festivalarrangører
Et godt festivalområde starter med god planlegging.

— Vi måtte klare å rendyrke et konsept som kan skaleres etter publikumsinteressen

Hvordan bruke data for å vokse som artist?
Musikkbransjen er i stadig endring, og data spiller en viktig rolle i hvordan artister kan vokse og nå ut til sitt publikum.