GramArt og Employ vil gi artister de samme rettighetene som fast ansatte

Av Tord Litleskare

| 04. juni, 2024
I samarbeid med

GramArt

Illustrasjonsbilde. Foto: Marvin Meyer / Unsplash

Illustrasjonsbilde.
Foto: Marvin Meyer / Unsplash

Artistfellesskapet vil gi næringsdrivende artister og musikere de samme sosiale rettighetene som fast ansatte, uten at det går på bekostning av frihet og kreativ kontroll.

I en pressemelding om det nye initiativet melder GramArt at organisasjonen under pandemien så hvor sårbare kunstnere er når alt stenger ned.

Midlertidige støtteordninger hjalp litt, men forsvant så snart ting åpnet igjen. Mange sluttet med musikk på grunn av usikkerhet.

Dette er bakgrunnen for at GramArt og Employ gjennom Artistfellesskapet ønsker å gjøre hverdagen tryggere og enklere for artister og musikere.

Høy terskel for å starte AS

Artistfellesskapet tilbyr blant annet sykepenger fra dag én, helseforsikring, gratis juridisk rådgivning, pensjonssparing, regnskap og gode forsikringsordninger.

Dette skal gi artistene mer sikkerhet og forutsigbarhet.

— Mange av våre medlemmer har gjennom flere år gitt uttrykk for usikre arbeidsforhold, fravær av sosiale rettigheter og dårlige muligheter til å spare til for eksempel pensjon, forteller Ivar Peersen, styreleder i GramArt.

Han har selv ansvar for driften av flere aksjeselskap (AS), en selskapsform han har valgt fordi det er den tryggeste måten å organisere næring på.

— Men for mange er det en høy terskel å satse på sitt eget AS, i tillegg til at man får mye ansvar om man er eneste ansatt. Gjennom Artistfellesskapet får den enkelte en fleksibel ansettelse med de samme rettighetene som en vanlig ansatt, uten administrasjonsbyrden og kompleksiteten som et eget AS kan medføre.

Ivar Peersen på scenen med Enslaved under Tons of Rock 2022. Foto: Tord Litleskare

Ivar Peersen på scenen med Enslaved under Tons of Rock 2022.
Foto: Tord Litleskare

Fordeler med samdrift

Det er samdriftsselskapet Employ som drifter Artistfellesskapet for GramArts medlemmer. De har lang erfaring med dette, og grunnleggerne av selskapet er selv musikere.

Daglig leder Karl-Dag Kjosavik er utdannet både som jazzlærer og innen økonomi.

— Vi syntes det var merkelig at det ikke fantes bedre løsninger for selvstendig næringsdrivende og at det måtte være både mer jobb og dyrere for alle når hver og en skulle drive sin egen lille bedrift og ta hele risikoen selv. Det måtte jo være mye bedre om vi slo oss sammen! Og etter å ha drevet samdrift med andre nå i godt over ti år, som inkluderte en pandemi, så er det ingen tvil om at det er bedre å samarbeide enn å være hver for seg.

Du kan lese mer om Artistfellesskapet her.