Scenekunstmedisin:

Treningslære og fysisk helse for musikere

Av Tord Litleskare

| 29. august, 2022
I samarbeid med

Creo

Timene i øvingslokalet og konsertopptredener er krevende fysisk. Har du riktig kunnskap om hvilken fysisk belastning musikeryrket egentlig påfører deg? Hva vet du om sammenhengen mellom restitusjon og prestasjon og hvordan får man kroppen til å spille på lag? Foto: Davide Ragusa

Timene i øvingslokalet og konsertopptredener er krevende fysisk. Har du riktig kunnskap om hvilken fysisk belastning musikeryrket egentlig påfører deg? Hva vet du om sammenhengen mellom restitusjon og prestasjon og hvordan får man kroppen til å spille på lag?
Foto: Davide Ragusa / Unsplash

Om du er musiker, danser, sanger eller utøver på andre måter, er det helt essensielt at muskulaturen og kroppen har kapasiteten som trengs for å prestere.

Kroppen din må rett og slett tåle de fysiske belastningene den utsettes for til daglig. Da er det lurt å øve eller trene seg bedre. Sånn sett er ikke musikken så veldig annerledes enn idretten.

Creo har samlet en rekke nyttige guider og ressurser om scenekunstmedisin på sine nettsider.

Ressursene tar for seg både fysisk og psykisk helse. Du finner blant annet informasjon om mental trening, samtaleterapi, hørsel, treningslære, behandling og forebygging.

Mesteparten av innholdet er åpent for alle, noe er forbeholdt Creos medlemmer.

Prestasjonsfremmende trening

Ingrid Eythorsdottir fra Norges idrettshøgskole holdt et innlegg under Frilansfrokost, arrangert av Creo, Samspill, Nordic Black Theatre og Musikkontoret MØST i Oslo 25. august.

Med kunnskap fra idrett og forskning viste hun eksempler på hvordan du, som musiker, kan prestere best mulig, lengst mulig.

Ingrid Eythorsdottir holdt foredrag under Frilansfrokost 25. august. Foto: Sergio Dreyer

Ingrid Eythorsdottir holdt foredrag under Frilansfrokost 25. august.
Foto: Sergio Dreyer

Musikere som bruker mye av tiden sin i øvingslokalet og på krevende turnéer, kan absolutt sammenlignes med toppidrettsutøvere. I tillegg skal de som regel stå i yrket sitt mye lenger enn de fleste idrettsutøvere.

Fikk du ikke med deg Frilansfrokost kan du se videoforedraget til Eythorsdottir på Creos nettsider.

Mange myter

Creo opplever at det for mange som jobber med scenekunst er lite kunnskap om øvings- og treningslære og fysisk helse, og at det er mange myter som florerer rundt disse temaene. De samme prinsippene gjelder enten du står mye bøyd over DJ-bordet, spiller støyrock på en tung Fender Jazzmaster, danser eller er idrettsutøver.

På sine nettsider vil Creo fremover presentere ulik tematikk, hvor de med kunnskap fra idrett og forskning vil vise eksempler på hvordan kunstnere kan prestere beste mulig.

Creo

Creo er landets største kunstnerorganisasjon og arbeider for å sikre sine medlemmer bedre lønns, - og arbeidsvilkår. Som medlem i Creo får du informasjon, veiledning og bistand i spørsmål om dine arbeidsforhold. De tilbyr også juridisk rådgivning, søknad- og kontraktshjelp, fri inkassotjeneste, kurs og konferanser – i tillegg til en rekke medlemsfordeler.

Besøk Creo