Northern Expo med fire nye filmer:

Premierefest på TIFF

Av Fredrik Forssman

| 08. mars, 2022
Northern Expo TIFF 2022 0487

Northern Expo viste hele fire nye filmer under Tromsø Internasjonale Filmfestival. Utekinoen på Stortorget i Tromsø fikk se nye sider av blant annet Susanne Lundeng, Jakop Janssønn og Moddi.

Northern Expo TIFF 2022 0487
Northern Expo TIFF 2022 0628
Northern Expo TIFF 2022 0608
Northern Expo TIFF 2022 0604
Northern Expo TIFF 2022 0596
Northern Expo TIFF 2022 0588
Northern Expo TIFF 2022 0542
Vippepunktet Jakop Janssønn

Vippepunktet (regi: Knut Åserud)

«Vippepunktet» av tar utgangspunkt i den dramatiske tilstanden verden er i anno 2021. Klimaforandringer, geopolitiske endringer og global pandemi preger verden. Knut Åseruds film belyser relasjonen mellom menneske og natur, følelsen av kaos og isolasjon, usikkerhet og håp. Gjennom filmens ulike faser bringes vi inn i et musikalsk og filmatisk univers som både forstyrrer, berører og utfordrer oss til å kjenne etter.

Musikken er laget av komponist Jakop Janssønn, med tekster av Moddi. Musikken er innspilt i nedstengingsperioden i februar 2021, hvor musikerne ikke hadde mulighet til å samles, men har gjort opptakene fra sine hjemmestudio.

INTRO 00 07 50 10 Still014

LEAGUS (regi: Martin Losvik)

LEAGUS er et nymusikk-/impro band fra Nord-Norge, forankret i samisk kysttradisjon.
Duoen består av pianist og vokalist Herborg Rundberg og gitarist Kristian Svalestad Olstad.

Her ser vi LEAGUS fremføre deler av verket “Flora Eallin” sammen med Nordnorsk Jazzensemble.
Flora er planter, og Eallin betyr liv - verket er en ode til busker og trær, tang og tare, mark og mose.
Vi får ta del i en musikalsk reise som tematiserer planterikets betydning for oss mennesker.

Susanne Lundeng

Susanne Lundeng (regi: Thor Brenne)

Et visuelt portrett av den anerkjente folkemusikeren Susanne Lundeng fra Bodø, hvor vi får interessante betraktninger fra en lang karriere og ikke minst en masse musikk med Nord-Norges unike slagkraft som visuelt bakteppe.

Vi får følge Susanne med sitt band på turné der de bl a besøker unike plasser i Nordland som Beiarn og Værøy. Vi blir også med Susanne til øya Fleinvær som har en helt spesiell plass i hennes hjerte og som på mange måter har formet hennes kunstnerskap.

Northern Expo Showcase Still19

Northern Expo x SXSW Online 2021 (regi: Carl Christian Lein Størmer)

Livekonserter på toppen av verden, en musikkfilm som tar fire ulike artister på en vinterlig reise gjennom Tromsø sentrum som ender opp på toppen av fjellheisen. Filmen ble laget som en digital showcase på verdens største musikkfestival - SXSW i Austin, Texas - og ble av mange løftet frem som et av høydepunktene under årets festival.