Podcast-guide:

Lær mer om norsk musikkbransje

Av Tord Litleskare

| 21. mars, 2022
Will francis ZD Nyhmgk Zl Q unsplash

Podcasten har for alvor inntatt norsk musikkbransje.
Foto: Will Francis / Unsplash

Underholdning og kunnskap om en annen. Disse podcastene tar pulsen på norsk musikkbransje - og du kan lære av de beste!

Ikke alle liker å lese, og du trenger ikke nødvendigvis å dra på by:Larm, Trondheim Calling eller Vill Vill Vest for å lære av de beste i norsk musikkbransje, selv om det er veldig artig dét også. Hva med å bare gå en tur i skogen og lytte til noen av de klokeste hodene der ute?

Her har vi samlet noen av de beste norske bransjepoddene.

Lage musikk

Torgny Amdam tar seg god tid i møte med forskjellige musikkskapere i denne podcast-serien fra TONO - og det er nettopp dette formatet tematikken fortjener.

I møtene mellom Amdam og artister som ISÁK, Philip Emilio, Marte Eberson og Ane Brun får lytteren interessante innblikk i selve skapelsesprosessen: Hvorfor ble den låten slik? Hva er historien bak den og den teksten?

#bransjen

I «#bransjen» tar artist, sanger og låtskriver Caroline Bonnet tak i både musikere og bransjeprofiler og lar lytteren ta del i spennende samtaler og diskusjoner.

Tonen er lett og ledig - og både kjente og ukjente deler sine historier og perspektiver.

by:Larm Backstage

Programleder og konferanseprodusent hos showcasefestivalen by:Larm, Agnes Steen Echersberg, inviterer til interessante samtaler.

Gjennom tematikk som spenner fra musikkeksport til festivalplanlegging gir podkasten deg en grundig titt inn i kulissene til den norske musikkbransjen.

Låtskriverpodden

En podkast av og for låtskrivere. Lær og nyt historiene bak dine norskproduserte favorittlåter og hvordan de ble til. Hvor kommer ideene fra? Hvordan stjele fra andre med god samvittighet?

I episodene møter du både norske legender og ferske talenter i samtale om det viktigste av alt: Å skape musikk.

Eksportpodden

Et av de ferskeste tilskuddene i det norske musikkbransjepodlandskapet er Music Norways Eksportpodden. Så sent som i mars 2022 ble første episode i serien «The Music Manager» sluppet, hvor Vegard Waske møter Aslak Klever.

Her forteller han blant annet om hvordan han jobber strategisk med sine låtskrivere og produsenter for å utvikle deres karrierer i Norge og internasjonalt.

Bak spakene

«Bak spakene» snur mikrofonen 180 grader og rett i fleisen på dem som vanligvis setter dem opp. Låtskriver, produsent og journalist Ole Henrik Antonsen intervjuer norske produsenter, lydteknikere og låtskrivere om det de kan best.

Bli med backstage

Gjengen i Bergen Live har en evig sterk merittliste: Ikke bare sto de bak en av landets hyggeligste klubbfestivaler, som senere ble utendørsfestivalen Bergenfest - arrangørene har de siste femten årene også hentet noen av verdens største artister til byen mellom de syv fjell.

I «Bli med backstage» inviteres lytteren backstage sammen med «artister, arrangører og andre i bransjen som sitter på fine historier».

Popkammeret

Musiker Einar Stray forsøker å finne tilbake til sin indre musikknerd sammen med en rekke norske artister i «Popkammeret».

I tillegg til mye fin musikkprat, deler blant andre Charlotte Dos Santos, Fieh, Konradsen, Kråkesølv, Myra og Lindstrøm sine perspektiver på låtskriving, produksjon og karrierevalg.

Arena Oslo Podden

Kultur og innovasjon er på ønskelisten til både politikere og musikkbyråkratiet, men hvor enkelt er det egentlig?

Tormod Olsen (Arena Oslo) og Roar Smelhus (6CST og Home Work Space) snakker med ulike deler av det norske kultur- og tech-miljøet om erfaringer, råd og perspektiver.

Kulturrådet

Interessert i å lære mer om Kulturrådet? Finne ut hva som skal til for å få tilslag på søknaden din? Eller gå inn i de store diskusjonene om bruk av skattepenger på kultur med Sløseriombudsmannen og Öde Nerdrum eller ytringsfrihet i kunsten med Kamelen?

Da er Kulturrådets egen podcast å anbefale! Serien som ledes av bransje-ringrev Malin Kulseth handler om hvor viktig kunst og kultur er for oss og for samfunnet.

Frilanslivet

«Frilanslivet» dedikerer en liten time til dem som jobber for seg selv innen medie-, kunst- og kulturbransjen.

Hanna von Bergen og Christina Skreiberg går i dybden av frilanseres virke og skapende prosess, om alt fra forhandling til grensesetting.

Braksnakk

Musikkontoret Braks egen podcast, «Braksnakk», samler de beste tipsene fra folk som har peiling, og tar deg til dypet av den sagnomsuste musikkbyen Bergen.

Podkasten samler ulike perspektiver og historier, samtidig som man får eksklusiv tilgang til både internasjonale suksesshistorier til bransje og folks utfordringer akkurat nå, ledet av Kristian Stockhaus.

Flere bransjepodcaster som fortjener å nevnes her? Tips oss gjerne på hei@musikkontoret.no!