Vinneren av Norsk Viseforums artiststipend 2023:

— Det er veldig stort for meg å få en sånn anerkjennelse

Av Marte Gravem Isaksen

| 26. juni, 2023
Randi Oline Foto: Bjørg Ulveseth Mæhlum

Foto: Bjørg Ulveseth Mæhlum

Randi Oline har gitt ut sine første tre singler i år, og den siste, «Gatene fylles av farger», ble skrevet etter terroren, 25. juni i fjor. For øyeblikket jobber hun med sin debutskive, og planlegger musikkvideoinnspilling. Med seg på veien får hun Norsk Viseforums artiststipend på 30.000 kroner, mentorhjelp fra MØST og konserter produsert av Norsk Viseforum.

Randi Oline er en låtskriver og artist fra Brøttum i Ringsaker som lager musikk med fokus på formidling av historier og følelser, også når det kan være både vondt og skummelt. Etter oppvekst på gård, biologistudier og mye tid tilbrakt ute, er naturen en viktig kilde til trøst, glede og inspirasjon. Iblant dukker det opp naturbilder- og lyder i tekstene og musikken hennes.

«Gatene fylles av farger» er en sår og ærlig sang om å bli redd og å trenge et synlig fellesskap som skeiv. Selv kaller hun den en «en kjærlighetserklæring til det skeive miljøet og pride». Låta har blitt plukket opp av mange i sosiale medier, blant annet Amnesty International Norge.

Siden 2020 har hun brukt mye tid på å skrive egne låter, og hun ble uteksaminert fra musikkskolen LIMPI i Lillehammer i 2022.

— Jeg ble så overraska og glad da jeg ble oppringt med beskjeden om at jeg hadde vunnet stipendet at orda var vanskelige å finne. I etterkant av telefonsamtalen var jeg usikker på om det hadde vært en drøm, så jeg ble letta da jeg fikk en mail om det dagen etter. Det er veldig stort for meg å få en sånn anerkjennelse fra en jury med mennesker jeg ser opp til. Jeg søkte også på stipendet i fjor, og det er motiverende å se at det er verdt å prøve på nytt, og at det lønner seg å ikke gi opp. I august skal jeg lage en musikkvideo til en av låtene mine, og jeg er takknemlig for å få pengestøtte til det. Jeg gleder meg i tillegg veldig til å lære og få råd av en mentor med erfaring, og til å spille flere konserter! Jeg er så spent på tida som kommer! Sier Randi Oline.

Randi Oline står med øynene lukket i naturen

Foto: Bjørg Ulveseth Mæhlum

Randi Oline har pannelugg, lilla overdel og sitter i gresset

Foto: Bjørg Ulveseth Mæhlum

Juryen skriver i sin begrunnelse:

En enstemmig jury var enige om at årets vinner av Norsk Viseforums artiststipend er Randi Oline! Hun evner å røre oss med det hun skriver, og tar oss med inn i historiene. Hun skriver tidsaktuelle tekster om viktige temaer, som i «Gatene fylles med farger», som omhandler terroren under fjorårets Pride. Hun både viderefører og reaktualiserer visesjangeren. Tekstene er igjen pakket inn i en varm og ærlig produksjon, med fine arrangementer. Randi Oline skriver sterke melodier som vi nynner på etter få gjennomlyttinger, og med sin særegne stemme og tilstedeværelse i musikken er hun en artist vi har stor tro på, og gleder oss til å følge videre.

Juryen besto av:

  • Pål Moddi Knutsen: artist, låtskriver og bookingansvarlig på Kråkeslottfestivalen
  • Leif Haaland: artist og kommunikasjonsrådgiver i MØST
  • Linn M. Skoie: prosjektleder hos FKP Scorpio og Kongsberg Jazzfestival, booker artister som Louien, Ole Kirkeng og Krissy Mary.
  • Monica Johansen: artist og kommunikasjonsrådgiver i Norsk Viseforum

Som mottaker av stipendet får Randi Oline:

  • 30.000 kroner til produksjon eller formidling av egen musikk
  • Oppfølging fra en erfaren mentor i samarbeid med MØST
  • Minst tre konserter booket av Norsk Viseforum

Norsk Viseforum

Norsk Viseforum er en medlems- og interesseorganisasjon for låtskrivere, viseartister og viseklubber i Norge. Vi arbeider for å styrke betydningen og vilkårene for visekunst og sanglyrikk.

Besøk Norsk Viseforum