Musikk for barn:

— Det er jo det beste publikummet, det!

Av Tonje Halbjørhus

| 21. mars, 2025
Du og jeg og vi 2 - 3 - 4 er trioen bestående av Julie Falkevik Tungevåg, Ellen Brekken og Elisabeth Mørland Nesset.  Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Du og jeg og vi 2 - 3 - 4 er trioen bestående av Julie Falkevik Tungevåg, Ellen Brekken og Elisabeth Mørland Nesset.
Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

I ti år har Julie Falkevik Tungevåg (37) skrevet og fremført musikk for barn med bandet Du og jeg og vi 2 - 3 - 4.

Aldersgruppen de spiller mest for er barn fra seks til ti år. I tillegg til Julie består bandet av Ellen Brekken og Elisabeth Mørland Nesset. Sammen har de reist landet rundt og spilt på festivaler og kulturhus, og på skoler gjennom Den kulturelle skolesekken (DKS).

— Det jeg synes er så deilig med å spille for barn er at de er så ærlige. Hvis det er et konsept eller noe som ikke engasjerer, så har de ikke opparbeida seg en sånn snillhet ennå, hvor de later som. Hvis du mister dem, så mister du dem, og hvis du vinner dem, så viser de det virkelig, forklarer Julie.

Å spille konserter for barn gir like stor variasjon i responsen som å spille konserter for voksne.

— Konsertene kan være veldig ulike. Vi merket det godt etter covid. Da vi spilte for barn som aldri hadde vært på konsert fordi det ikke var lov, merka vi at de kunne det dårligere. Det med de sosiale kodene med å sitte i ro og ikke snakke med sidemannen, eller det å skulle klappe etter sangene... Det er en del sånne ting som vi tar for gitt, men det må også læres. Og hvis man aldri har opplevd det, så er det jo logisk at man ikke vet hva man skal gjøre. Da blir DKS en læringsarena.

Fra Innervik til Beat for beat

Hennes første minne av en forestilling fra da hun selv var liten, var fra teaterbåten Innvik. Julie er oppvokst i Deknepollen, ei bygd på Vestlandskysten. Da teaterbåten la til kai og spilte forestillingen om Teskjekjerringa, var det spesielt hvordan pianoet ble brukt i forestillingen som gjorde inntrykk.

Nettopp pianoet skulle bli Julies hovedinstrument.

— Jeg skjønte egentlig ikke at det gikk an å bli musiker. Jeg så ikke noe lenger enn musikklinja på videregående. Det var på en måte det som var final destination. Men jeg var fan av «Beat for beat» på NRK, og Gisle Børge Styve som var fast pianist der i mange år, var et av mine største forbilder.

Nå spiller hun selv i bandet i «Beat for beat».

Etter videregående tok Julie musikkutdanning ved Høyskolen i Staffeldts gate (nå NLA), Universitetet i Oslo, og konservatoriet i Kristiansand (nå Universitetet i Kristiansand). Det var også i Kristiansand at barneprosjektet Du og jeg og vi 2 - 3 - 4 så dagens lys. Julie fikk oppdraget med å lage en sommerkonsert for barn som skulle fremføres i Kilden teater- og konserthus. Det kom masse folk, og ble en stor suksess.

— Det var kjempegøy! Skummelt, ærefrykt. Men det var veldig deilig å ha et prosjekt jeg kunne leke meg i.

Første barnekonsert i Kilden. Foto: Privat

Første barnekonsert i Kilden.
Foto: Privat

En god groove

Etter flere år under utdanning hadde Julie blitt litt lei av å hele tiden skulle være så innmari seriøs og flink. Musikk for barn ble det nye frirommet.

— Barnemusikk skal ikke være av dårligere kvalitet, men det er mer rom for lekenhet med sjangre og humor. Jeg hadde lyst til å være spontan og ha det gøy.

Nå har også dette blitt et seriøst prosjekt, men bandet er opptatt av å holde på lekenheten i samspill med å være gode pedagoger og instrumentalister. Temaene i låtene kan ha stor bredde. Den røde tråden i musikken er sjangerspredning.

— Vi er allsidige og synes at sjangerbredde er gøy, men jeg tror også det er veldig viktig at barna blir eksponert for ulik type musikk. Noe av den mainstream populærkulturen har i stor grad blitt russemusikk for barn. Jeg tror det er bra å bli utsatt for ulike sjangre og høre ting og tenke: «Oi, dette har jeg ikke hørt før, men det var jo litt kult.» Og så er vi glade i en god groove. Man skal ha lyst til å bevege seg litt. Vi har tantebarn hele gjengen, og vi tester ut musikken på de små. Samtidig sanker vi ideer når vi er rundt og spiller og snakker med barna.

Ofte stiller barna mange gode spørsmål, og Julie mener det er halve moroa å få møte dem der de er og ta dem på alvor.

— Vi har en rockelåt som heter «Rottepunk», som handler om en rotte som er veldig lei av å spise kebab. Det er mange barn som lurer på om vi ikke liker kebab. Den typen spørsmål kan komme. Da svarer vi at vi elsker kebab. Det er rotta som ikke liker kebab, ler Julie.

Maxresdefault

Her kan du høre låta «Rottepunk».
Video: YouTube

Musikk for ulike målgrupper

Selv om lytterne først og fremst er ganske små, handler låtene om universelle temaer som er relevante for alle aldersgrupper, og som kan bidra til å sette i gang samtaler med barna.

— Vi har lyst til å være en samtalestarter via låtene. Skrive om noe som fører til at barna kanskje spør de voksne om hva dette betyr.

Dessuten er komposisjonene og arrangementene nøye utført for å ikke bli kjedelige eller for enkle.

— Barn får ofte «hangups» på ting. De skal høre en låt åtti ganger om dagen. Å lage musikk og arrangementer som gjør at også foreldrene kan høre noe nytt i låten etter tjue ganger, er gjort veldig med vilje. Det er litt for å skåne dem, men også for at det ikke skal være mindre kvalitetsbevisst med musikk for barn. Jeg tror det skinner veldig igjennom at vi elsker å gjøre dette prosjektet.

Men Julie skriver også musikk rettet mot bare de voksne i prosjektet Falkevik. Det er mer personlig og handler om ting hun selv har opplevd.

— Jeg tenker hakket mer på mottakeren når jeg skriver for Du og jeg og vi 2 - 3 - 4 enn for Falkevik. I barnemusikken kan jeg også i større grad tre inn i andre roller og late som om jeg er en annen. Falkevik handler mer om hvem jeg er, understreker hun.

Julie skriver også musikk rettet mot bare de voksne i prosjektet Falkevik. Det er mer personlig og handler om ting hun selv har opplevd. Foto: Tonje Halbjørhus

Julie skriver også musikk rettet mot bare de voksne i prosjektet Falkevik. Det er mer personlig og handler om ting hun selv har opplevd.
Foto: Tonje Halbjørhus

Fremtidens konsertpublikum må tas på alvor

I april skal Julie og resten av Du og jeg og vi 2 - 3 - 4 i studio og spille inn et nytt album. Planen er å lansere det til høsten. Hun kan røpe at tematikken spinner rundt ferie og fritid.

— Barn er så gode på å bare leve og å ha fri. Det bør vi voksne lære litt av egentlig. Ideer og inspirasjon kan komme fra hvor som helst. Vi har som mål at det neste albumet skal bli det beste vi har laget, og gleder oss til å gå i studio.

Det er i aller høyeste grad gode tider for barnemusikk, og flere og flere arrangører og festivaler har et eget barneprogram.

— Det er viktig å lage kultur for barn, det er viktig å utdanne dem og lage fremtidens konsertpublikum. Selv har vi blant annet vært fan av Maj Britt Andersen og Geir Holmsen som var musikalske forbilder for oss, og kanskje de første som tok barnemusikk på alvor her i Norge. Holmsen var produsent for oss på den første plata vår «Krokodille i baksetet» fra 2017. Og så har vi veldig mange gode kollegaer! Jeg føler det har blitt flere og flere de siste årene som lager musikk for barn, og jeg håper det blir enda flere i fremtiden også.

Julie sier hun er glad for at barnemusikk lenge har vært en egen kategori på Spellemannprisutdelingen, men legger til at hun savner flere anmeldelser av barneplater og barnekonserter i mediebildet.

— Som i Aftenposten Junior for eksempel. Jeg opplever at barn er interesserte i musikk, avslutter hun.