Markeringstusj

Hvem håndterer dine rettigheter?

En kort introduksjon til Tono, Gramo og NCB

All offentlig fremføring av låtene du har skrevet eller vært med på genererer inntekt. Organisasjonene Tono, Gramo og NCB forvalter ulike rettigheter for opphavere og utøvere og krever inn penger fra de som benytter seg av musikken din.

Av Tord Litleskare

Sist oppdatert: 12. september, 2023

Tono

Tono eies og styres av opphavere (komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag) og forvalter de økonomiske opphavsrettighetene i musikken de har skapt.

Som Tono-medlem kan du registrere låtene du har skrevet og som har vært fremført offentlig. Husk at alle opplysninger som legges inn må være korrekte.

Vf Nm C Fv XJMQ HD

Her er en introduksjon til Tono på 54 sekunder.
Video: Tono

Kort om Tono

Tono gir tillatelse til bruk av beskyttet musikk (for eksempel på radio, TV, nett, konsert og kino) mot betaling. Hvert år overføres overskuddet i Tono til rettighetshaverne.

Mer informasjon om Tono

Gramo

Gramo er til for at artister, musikere og mastereiere som investerer talent, tid og penger skal få betalt når musikken blir brukt offentlig.

Du kan registrere deg som medlem i Gramo dersom du har vært med på eller eier en låt som er gitt ut.

Kort om Gramo

Gramo gjør det mulig for radiostasjoner, butikker, kafeer, restauranter, treningssentre, hoteller og lignende bedrifter å bruke musikk. Forskjellen på Tono og Gramo er at Tono betaler ut penger til de som har skrevet en låt, mens Gramo betaler ut til de som har sunget, spilt og gitt den ut.

Mer informasjon om Gramo

NCB

Forvaltningen av mekaniske rettigheter overdrar Tono til NCB (Nordic Copyright Bureau). Når du signerer forvaltningsavtale og blir medlem i Tono, meldes du også inn i NCB.

Hvis du vil spille inn musikk eller lage en visuell produksjon som inneholder musikk, skal du først ha tillatelse fra NCB. NCB gir denne tillatelsen på vegne av de komponistene, tekstforfatterne og musikkforlagene som eier rettighetene til musikken.

Kort om NCB

NCB forvalter de økonomiske rettighetene i forbindelse med innspillingen av musikkverk. Det er også NCB som avregner de mekaniske rettighetene. NCB eies av de nordiske rettighetsorganisasjonene.

Mer informasjon om NCB

Gi oss tilbakemelding!

Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!

hei@musikkontoret.no

Forbehold

Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.

I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.