
Demping av øvingsrom
Sliter dere med dårlig lyd i øvingsrommet? Blir alt bare grøt og dere får vondt i hodet av å spille der over lengre tid?
Da er kanskje en løsning å gjøre noen akustiske grep i form av lyddemping!
I denne guiden går vi gjennom enkle DIY-konsepter for å forbedre lydkvaliteten i vanlige øvingsrom. Vi forklarer forskjellene på de ulike materialene som kan brukes, ser på hvor man kan få tak i dem og hvordan de best monteres!
Intro
Denne guiden omhandler enkel akustisk demping av rom, og kan kun anvendes som en veileder for rom som har et klart behov for akustisk demping.
Vær oppmerksom på at dersom det er spesielle frekvenser som er problematiske, for eksempel stående bølger (romresonans, det vil si at lyden blir spesielt forsterket i noen bestemte frekvenser) eller flutterekko (klapreekko), så bør man kontakte akustiker.

Artikkelforfatter Eirik Kristensen er anleggsrådgiver i Oslo Musikkråd.
Foto: Nikoline Christensen
Kulturrom
Kulturrom er tilskuddsordningen for teknisk utstyr og lokaler. Kulturrom skal bidra til at det finnes øvingslokaler og gode tekniske vilkår for fremføring av musikk, dans og teater over hele landet.
Lydabsorbenter
Lydabsorbenter klassifiseres i klasser iht. NS-ISO 12354 etter hvor gode de er. Klasse A tilsvarer den beste absorbenten. Klassene forutsetter at absorbenten skal absorbere relativt jevnt fra 250 Hz til 4000 Hz.
Vær oppmerksom på at en lydabsorbent ikke trenger å tilfredsstille en klasse for å være nyttig.
Et eksempel på dette er spilepaneler, som typisk er svært gode i mellomfrekvenser, men svakere i bass og diskant. Men de kan være veldig nyttige i enkeltfrekvenser. Det samme gjelder bassfeller, som kun absorberer bass, og gardiner, som kun absorberer diskant.

Illustrasjon av absorpsjon i øvingsrom. Mengder er ikke beregnet, kun ment som illustrasjon.
Illustrasjonsbilde: Kulturrom
Det finnes mange absorbenter på markedet, og for å oppnå best mulig demping av et rom til musikk, bør man fokusere på følgende hovedtyper:
-
Absorbenter som har en porøs overflate som absorberer lyden. For eksempel mineralull og tekstiler.
Mineralullabsorbenter er mest effektivt, og leveres av firmaer som Ecophon, Rockfon og Glava. Det er de samme platene som man finner i himlinger i kontorer. Er platene direktemontert, så tilfredsstiller de som regel klasse A hvis de har en tykkelse på minst 40 mm. Dersom de er nedhengt minst 20 cm, er de også gode bassabsorbenter. Det finnes plater i «treullsement» og andre materialer, og gardiner.
Gardiner må monteres 10-15 cm fra vegg for å få god effekt, og henge «foldet», dvs. med dobbel stoffmengde ift. lengden på veggen. Mineralullabsorbenter kan like godt monteres på vegger som i himling.
Treullsementplater må monteres med ca. 50 mm mineralull bak selve treullsementplaten for å få like god demping som en ren mineralullabsorbent, altså er den litt dårligere enn mineralull i seg selv, men svært populær pga. utseendet og materialet. Den kan også brukes direktemontert, altså uten mineralull. Men da vil den være mindre effektiv.
-
Ofte omtalt som «bassfeller». Disse er mest effektive når de plasseres i hjørner og de ytterste delene av himlingen, fordi det ofte er der bassen blir best dempet. Disse kan enten kjøpes ferdige, eller lages selv.
Bassfeller er viktigst i små rom og i rom for forsterket musikk, for å dempe lyd fra trommer og bass, men kan også være fordelaktig i mellomstore og store øverom dersom man ønsker å jevne ut etterklangen.
Dette er typisk hvis man for det meste har porøse absorbenter ellers i rommet. Hvor mye/mange bassfeller man trenger, avhenger av rommet, men en tommelfingerregel for bandrom er at to hjørner bør ha bassfelle fra gulv til tak.
Dersom man har en god, nedsenket, bassabsorberende himling kan behovet bli noe mindre.
-
Eksempelvis perforerte plater med mineralull bak, eller spilepaneler. Disse kan ofte «tunes» til å dempe en spesiell frekvens, og dersom man «tuner» den langt nok ned i frekvens, sitter man igjen med en bassfelle.
Det anbefales at man rådfører seg med akustiker eller i det minste sjekker dokumenterte egenskaper for spilepaneler eller perforerte plater, da de kan være veldig ubalanserte.
Husk at her er det materialet bak selve platen/spilene som er absorbenten. Platen/spilene har ingen absorberende effekt i seg selv. Man må ha minst 50 mm mineralull bak for at det skal være en effektiv absorbent.
Tips ved valg av lydabsorbenter
Sjekk dokumenter egenskaper (absorpsjonskurve iht. NS-ISO 12354), og forsikre deg om at at absorbenten ikke er brennbar og tilfredsstiller relevante brannkrav i bygget.
En snarvei i stedet for å kjøpe absorbenter, kan være å fjerne plater eller panel på veggene dersom de er isolert, slik at man eksponerer isolasjonen. Da kan man ettermontere en pen duk i et luftig materiale som slipper lyden gjennom til isolasjonen. Vanlig isolasjon er som regel en veldig god absorbent.
For å dempe bass må man ha en viss dybde/tykkelse. Omtrent. 20 cm er minimum for å dempe de laveste frekvensene.
-
- Porøse absorbenter kan kjøpes på byggevareforretning, «arves» fra byggeplasser via Finn.no eller andre steder, eller de kan lages selv ved å fylle vanlig mineralull inni en ramme og stifte på en bomullsduk eller annet luftig materiale for å «skjule» isolasjonsmaterialet.
- Bassfeller kan lages selv, bygges som perforerte gipsplater eller treplater med stort hulrom fylt med mineralull.
- Spilepaneler og perforerte plater kan også lages selv eller kjøpes.
-
- Ferdigkjøpte absorbenter kan ofte limes eller skrus direkte.
- Spilepaneler må man bygge et rammeverk rundt (snekkerarbeid).
- Bassfeller kan kjøpes og settes i hjørnet eller lages selv.
- I utgangspunktet bør absorbenter plasseres slik at de bryter opp lydfeltet mellom to parallelle vegger. Hvis man for eksempel har et øverom med to og to parallelle vegger, bør det være absorbenter på én langvegg og én kortvegg.
- Man trenger ikke dekke hele veggflater. En god start kan være å prøve seg fram ved å starte å montere absorbenter i «lyttehøyde»/hodehøyde og lytte seg fram til et godt resultat.
Husk
Dette dokumentet omhandler kun demping av rom. Noen ganger kan et rom ha utfordringer i lydfeltet, eksempelvis «klapreekko», sterke refleksjoner fra en vegg, romresonanser eller andre ting som man ønsker å bli kvitt uten å dempe klangen. Da er det kanskje diffusjon man er ute etter. En diffusor er en flate eller et element som sprer lyden. En bokhylle er en ganske god diffusor, og det finnes også egne produkter man kan kjøpe. De alle fleste musikkrom trenger diffusjon også. Det er musikere som skal bruke rommet, og som skal være fornøyde med resultatene. Bruk ørene aktivt, og test deg fram!
Nyttige lenker
Gi oss tilbakemelding!
Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!
hei@musikkontoret.no
Forbehold
Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.
I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.