Pedaler

Demping av øvingsrom

Sliter dere med dårlig lyd i øvingsrommet? Blir alt bare grøt og dere får vondt i hodet av å spille der over lengre tid?

Da er kanskje en løsning å gjøre noen akustiske grep i form av lyddemping!

I denne guiden går vi gjennom enkle DIY-konsepter for å forbedre lydkvaliteten i vanlige øvingsrom. Vi forklarer forskjellene på de ulike materialene som kan brukes, ser på hvor man kan få tak i dem og hvordan de best monteres!

Av Eirik Kristensen

I samarbeid med

Kulturrom

Sist oppdatert: 28. mars, 2025

Intro

Denne guiden omhandler enkel akustisk demping av rom, og kan kun anvendes som en veileder for rom som har et klart behov for akustisk demping.

Vær oppmerksom på at dersom det er spesielle frekvenser som er problematiske, for eksempel stående bølger (romresonans, det vil si at lyden blir spesielt forsterket i noen bestemte frekvenser) eller flutterekko (klapreekko), så bør man kontakte akustiker.

Artikkelforfatter Eirik Kristensen er anleggsrådgiver i Oslo Musikkråd. Foto: Nikoline Christensen

Artikkelforfatter Eirik Kristensen er anleggsrådgiver i Oslo Musikkråd.
Foto: Nikoline Christensen

Kulturrom

Kulturrom er tilskuddsordningen for teknisk utstyr og lokaler. Kulturrom skal bidra til at det finnes øvingslokaler og gode tekniske vilkår for fremføring av musikk, dans og teater over hele landet.

Besøk Kulturrom

Lydabsorbenter

Lydabsorbenter klassifiseres i klasser iht. NS-ISO 12354 etter hvor gode de er. Klasse A tilsvarer den beste absorbenten. Klassene forutsetter at absorbenten skal absorbere relativt jevnt fra 250 Hz til 4000 Hz.

Vær oppmerksom på at en lydabsorbent ikke trenger å tilfredsstille en klasse for å være nyttig.

Et eksempel på dette er spilepaneler, som typisk er svært gode i mellomfrekvenser, men svakere i bass og diskant. Men de kan være veldig nyttige i enkeltfrekvenser. Det samme gjelder bassfeller, som kun absorberer bass, og gardiner, som kun absorberer diskant.

Illustrasjon av absorpsjon i øvingsrom. Mengder er ikke beregnet, kun ment som illustrasjon. Illustrasjonsbilde: Kulturrom

Illustrasjon av absorpsjon i øvingsrom. Mengder er ikke beregnet, kun ment som illustrasjon.
Illustrasjonsbilde: Kulturrom

Det finnes mange absorbenter på markedet, og for å oppnå best mulig demping av et rom til musikk, bør man fokusere på følgende hovedtyper:

Tips ved valg av lydabsorbenter

Sjekk dokumenter egenskaper (absorpsjonskurve iht. NS-ISO 12354), og forsikre deg om at at absorbenten ikke er brennbar og tilfredsstiller relevante brannkrav i bygget.

En snarvei i stedet for å kjøpe absorbenter, kan være å fjerne plater eller panel på veggene dersom de er isolert, slik at man eksponerer isolasjonen. Da kan man ettermontere en pen duk i et luftig materiale som slipper lyden gjennom til isolasjonen. Vanlig isolasjon er som regel en veldig god absorbent.

For å dempe bass må man ha en viss dybde/tykkelse. Omtrent. 20 cm er minimum for å dempe de laveste frekvensene.

Husk

Dette dokumentet omhandler kun demping av rom. Noen ganger kan et rom ha utfordringer i lydfeltet, eksempelvis «klapreekko», sterke refleksjoner fra en vegg, romresonanser eller andre ting som man ønsker å bli kvitt uten å dempe klangen. Da er det kanskje diffusjon man er ute etter. En diffusor er en flate eller et element som sprer lyden. En bokhylle er en ganske god diffusor, og det finnes også egne produkter man kan kjøpe. De alle fleste musikkrom trenger diffusjon også. Det er musikere som skal bruke rommet, og som skal være fornøyde med resultatene. Bruk ørene aktivt, og test deg fram!

Nyttige lenker

Gi oss tilbakemelding!

Dersom du oppdager feil, har kommentarer eller innspill, hører vi mer enn gjerne fra deg!

hei@musikkontoret.no

Forbehold

Vi jobber hardt for å levere innhold som til en hver tid er oppdatert og riktig. Det kan likevel hende at artikler på Musikkontoret.no inneholder feil og mangler.

I slike tilfeller står ikke Musikkontoret ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.