Bare Egils låtskrivertips:

— Jeg driter litt i hvordan det blir, så lenge det er gøy!

Av Leif Haaland

| 18. april, 2024
I samarbeid med

Norsk viseforum

Egil Hegerberg har uoffisiell norgesrekord i antall bandkonstellasjoner og vant i 2021 Prøysenprisen. Han er vært med i Gartnerlosjen, L.Y.D., Bare Egil Band, Hurra Torpedo, Black Debbath, Thulsa Doom og Bare Egil Spellemannslag, for å nevne noen. Han er også en veldig produktiv låtskriver. Foto: Elisabeth Jakobsen

Egil Hegerberg har uoffisiell norgesrekord i antall bandkonstellasjoner og vant i 2021 Prøysenprisen. Han er vært med i Gartnerlosjen, L.Y.D., Bare Egil Band, Hurra Torpedo, Black Debbath, Thulsa Doom og Bare Egil Spellemannslag, for å nevne noen. Han er også en veldig produktiv låtskriver.
Foto: Elisabeth Jakobsen

De siste ti årene har Egil Hegerberg skrevet én ny låt til hver eneste konsert. Da trengs det gode verktøy og metoder.

Norsk viseforum har lang erfaring med å arrangere kurs, både for sine medlemmer og for andre som er interesserte i låtskriving og sanglyrikk.

I denne artikkelserien deler en rekke profiler sine beste tips for at du skal lykkes som låtskriver!

1. Finn gleden i låtskriving

For Egil Hegerberg er låtskriving først og fremst en kilde til glede og underholdning. Han oppfordrer låtskrivere til å finne emner og temaer som virkelig engasjerer og gleder dem personlig. Enten det er humor, kjærlighet, politikk eller dagliglivets trivialiteter.

Å skrive om det som fenger deg vil bidra til å opprettholde motivasjonen og kreativiteten gjennom hele prosessen. «Jeg driter litt i hvordan det blir, så lenge det er gøy!»

Jeg trodde å sage av greina man satt på var anerkjent tegn på fullstendig uvitenhet Trodde uhemmet vekst i all evighet var en total matematisk umulighet Trodde ikke vi kunne fortsette å berike oss selv på bekostning av alle andres behov Trodde ikke moral og etikk kunne velges bort [Refreng] Til du sa «Jo Det kan vi gjøre» Du sa: «Jo Det går nok bra»
Utsnitt fra låta «Jo!» - Bare Egil Band

2. Vær åpen for det uventede

Egil Hegerberg fremhever betydningen av å være åpen for spontanitet og overraskelser når du skriver sanger. Han oppfordrer til å eksperimentere med ulike sjangre, stiler og instrumenter for å utforske nye musikalske veier.

Ved å utfordre deg selv og trå utenfor komfortsonen, kan du oppdage unike melodier og tekstlinjer som gir låtene dine en særegenhet og friskhet.

3. Jobb med forskjellige tilnærminger:

En av Egil Hegerbergs metoder er å benytte seg av ulike verktøy og tilnærminger for å skape variasjon i låtene sine. Han nevner at han noen ganger bruker et dikt eller et sitat som utgangspunkt for en sang.

Ved å eksperimentere med forskjellige skriveprosesser, som å begynne med en melodi eller en akkordprogresjon, kan du utforske nye kreative muligheter og finne din egen unike stil.

Du kan lese hele intervjuet med Egil i magasinet Viser.

Norsk viseforum

Norsk viseforum er en medlems- og interesseorganisasjon for låtskrivere, viseartister og viseklubber i Norge.

Besøk Norsk viseforum