Janoves låtskrivertips:

— De beste idéene kommer ofte rekende som små gnister

Av Monica Johansen

| 03. mai, 2024
I samarbeid med

Norsk viseforum

Låtskriver og artist Janove Ottesen. Foto: Arne Bru Haug

Låtskriver og artist Janove Ottesen.
Foto: Arne Bru Haug

Janove Ottesen har gitt ut flere soloalbum, og er kjent som låtskriver og frontfigur i det norske rockebandet Kaizers Orchestra.

Norsk viseforum har lang erfaring med å arrangere kurs, både for sine medlemmer og for andre som er interesserte i låtskriving og sanglyrikk.

I denne artikkelserien deler en rekke profiler sine beste tips for at du skal lykkes som låtskriver!

1. Finn inspirasjon

Starten av en låtskrivingsprosess handler om å bli inspirert, og det er mye du kan gjøre for å sette deg selv i situasjoner eller moduser hvor du er mottagelig. Dette handler i stor grad om å bli kjent med seg selv: Hvordan og/eller når blir du inspirert? Dette kan være å lese ei bok, gå en tur, se en film eller å ta toget.

For meg er den raskeste og beste måten å bli inspirert på å se på film eller serier. Jeg er veldig glad i mafia-filmer og dokumentarer om mine idoler; både artister, filmskapere og skuespillere. Og det trenger ikke å være mer enn noen minutter, bare for å komme i modus. Jeg kan godt begynne å se en dokumentar om Bob Dylan, og 10 minutt senere har jeg slått av TV-en og i full gang med å fange idéen som har truffet meg. Jeg setter meg ikke ned for å jobbe med låtskriving når jeg ikke er inspirert. Da blir ikke resultatet bra. Så: finn inspirasjon først, og så er du i gang med arbeidet!

Det står en brønn Et svart djupt hål og lyger For kver cent drypt er nok et løfte brutt Det her er en rik brønn som lyger Han er tusen fot djup du står med et stup Når din mynt fyker Du finner ikkje gull i regnbuens gryter Men i bånn av en rik brønn som lyger
Utsnitt av «En rik brønn som lyger» - Janove

2. Fang genuint inspirerte idéer!

De beste idéene kommer ofte rekende som små gnister. Det kan være et refreng, en melodi, en rytme eller ei strofe. Og gnister er flyktige, så du må fange de når de oppstår! Skriv de ned, bruk mobilopptak eller noe annet - bare fang dem!

Det finst ei trapp som går ner til en kjeller Den er så trang at du må gå sidelengs Og på veggen henger tjukt med bilder Av folk som har gått ner, men som ingen ser igjen For Marcello sin kjeller er ingen vanlig kjeller Det har vært 100 mann der nere på en gong Det står et bord midt på golvet, midt på bordet En revolver, på den står det made in Hong Kong
Utsnitt av «Resistansen» - Kaizers Orchestra

3. Helheter og univers

Når jeg skal lage et tekstunivers, er det fordi jeg skal lage et helt album eller en hel trilogi. Da må det henge sammen på et eller annet nivå. Min metode er å etablere spilleregler for universet. Hvilke instrumenter setter de musikalske rammene? Hvilke personer utgjør karaktergalleriet?

Når du har definert reglene for ditt univers, da vet du også hvordan du kan bryte reglene for å skape spenning, friksjon, overraskelser og oppløsinger!

For å komme i gang bruker jeg ofte «Tom Waits»-metoden:

Ta fram et ark og skriv ned ord du vil ha med i universet dit. Dette kan være navn på personer, ting, byer, land, hendelser – hva som helst.

Det fins en hengende hage i Amsterdam Kor Édith Piaf har stått og sunget sin Padam Padam De amorøse promenerer langs en kanal Og en ukjent og en fremmed lett kan ende opp arm i arm Men har du vært i Hamburg, Tommy? Hamburg, Tommy, har du vært der? For alle reiser til Berlin Her kan du være deg sjøl, eller du kan være en annen Ingen som bryr seg når du går rundt på Reeperbahn
Utsnitt av «Det sorte karneval» - Janove

Norsk viseforum

Norsk viseforum er en medlems- og interesseorganisasjon for låtskrivere, viseartister og viseklubber i Norge.

Besøk Norsk viseforum