Artister skaper ny møteplass for en bærekraftig musikkbransje

Av Leif Haaland

| 17. august, 2022
Marte Wulff og Roar Smelhus under broen Langs Akerselva der festivalen finner sted. Foto: Augusta Funch-Wulff

Marte Wulff og Roar Smelhus under broen Langs Akerselva der festivalen finner sted.
Foto: Augusta Funch-Wulff

Musikerne Marte Wulff og Einar Flaa har sammen med bærekrafts-innovatør Roar Smelhus tatt initiativ til en fagdag om kulturens rolle i det grønne skiftet, som blir en opptakt til festivalen Langs Akerselva, fredag 19. august.

— Min ikke spesielt hemmelige agenda med dette prosjektet, er å mobilisere i min egen bransje. Det er så utrolig mange reflekterte og kreative folk, sterke formidlere og gode historiefortellere der ute som enten jobber i det stille eller ikke vet hvordan de skal forholde seg til saken i det hele tatt. Jeg tror det som skal til for å skape økt engasjement fra artister og bransjen selv, er økt kunnskap og bevissthet, og en tydeliggjøring av mulighetene og fordelene som ligger i å tørre gå foran som bransje. Det er i dette landskapet vi ønsker å gjøre en forskjell.

Marte Wulff har troen på at initiativet kan gjøre en forskjell. Foto: Marte Vike Arnesen

Marte Wulff har troen på at initiativet kan bety en forskjell.
Foto: Marte Vike Arnesen

Marte Wulff er to ganger Spellemann-nominert artist og skribent med seks soloalbum bak seg. Hun har lenge vært en tydelig stemme i musikkbransjen i samtaler om klima og miljø gjennom grønne turneer, som aktivist, debattant og med diverse kronikker i landets største aviser.

— Som artister med noe over gjennomsnittlig interesse for sosial og miljømessig bærekraft, har jeg og Einar (Flaa) satt oss fore å bygge en plattform som skal jobbe for en mer proaktiv holdning til bærekraft i musikkbransjen, bl.a. ved å fasilitere inkluderende og lavterskel møteplasser der musikkfolk med forskjellig bakgrunn, perspektiver og relasjon til miljø og bærekraft kan snakke sammen og dele og utveksle kunst og kunnskap.

— Vi kaller det Spillerommet, og for å sparke i gang arbeidet avholder vi en pilot der vi både tester konseptet i liten skala og forankrer initiativet bredere hos dem det gjelder. Roar og Langs Akerselva-festivalen har ambisjoner som samsvarer med våre og vi har derfor slått oss sammen med dem om en fagdag tilknyttet festivalen, som skal vokse på sikt.

Einar Flaa er, i tillegg til å være låtskriver og artist, utdannet naturgeograf og har jobbet med klima- og miljøforskning i offentlig og privat regi siden 2003. Foto: Nicolay Woldsdal

Einar Flaa er, i tillegg til å være låtskriver og artist, utdannet naturgeograf og har jobbet med klima- og miljøforskning i offentlig og privat regi siden 2003.
Foto: Nicolay Woldsdal

Piloten blir et formiddagsprogram fra kl 9.30 - 13, før selve festival Langs Akerselva dras i gang, en festival med artister som Gundelach, Konradsen, ARY og Efterklang. For Marte oppleves initiativet som viktig og meningsfylt.

298105552 1127209864673482 2515962023025889392 n

— Vi kan bidra til at det som nå føles stort, fjernt og uhåndterlig blir til noe som skjer nå, som handler om oss og som vi kan gjøre noe med. Det er meningsfylt arbeid spør du meg.

Fagdagen er støttet av fagorganisasjonene Creo, Gramart og Nopa.