Seminar: Kunst og kultur som diplomatisk kraft
Sted | Tvibit, Tromsø |
Dato og tid |
|
Påmelding | Påmelding ↗ |
I samarbeid med med Tromsø World Festival inviterer til seminar om kultur og mangfold. Bør kunst og kultur være en sterkere brobygger i dagens polariserte verden? Kan den samtidig beholde sin viktige rolle som en utfordrer av låste normer og forventninger? Og hvorfor bør også kulturfeltet bli enda bedre på mangfold?
Medvirkende:
Hannah Wozene Kvam - slampoet, skribent, rådgiver
Kjell Arthur Helmersen - Scene Nord / Safemuse
Irene Kinunda Afriyie - Fargespill
Moderator: Maja Sojtaric - Nordlys
Plan for seminaret:
13.00 Lunsj
13.30 Foredrag 3x20 min av Hannah Wozene Kvam, Irene Kinunda og Kjell-Arthur Helmersen
14:30 Pause
15.00 Panelsamtale, ledet av Maja Sojtaric
Gjennom tre foredrag og panelsamtale setter vi fokus på kultur som brobygger, hvorfor mangfold er så bra for din organisasjon og den internasjonale kampen for kunstnerisk frihet. Det blir korte presentasjoner av Irene Kinunda, Hannah Wozene Kvam og Kjell Arthur Helmersen, etterfulgt av en samtale mellom disse tre, ledet av Maja Sojtaric, kommentator og kulturanmelder i Nordlys.I tillegg byr vi på gratis lunsj og tid til prat og mingling. Seminaret er gratis, men vi ønsker påmelding pga matservering (via "billetter")
Om deltakerne:
Irene Kinunda Afriyie er en allsidig kunstner og samfunnsdebattant. Hun har i flere år vært en viktig profil i mangfoldskonseptet Fargespill og var blant annet solist på Nobelkonserten i 2018. Hun har hatt en rekke opptredener i TV og radio. Irene har en helt egen humoristisk måte å reflektere rundt sin plass i det norske samfunnet, og er en ærlig og uredd stemme, blant annet som fast gjestekåsør i Bergens Tidende. Irene har jobbet både som samfunnsfagslærer og som omreisende sanger, har diverse styreverv og er medlem av flere ressursgrupper.
Hannah Wozene Kvam har jobbet lenge innenfor mangfoldsfeltet i kultursektoren. Både som utøver og administrator. Hun var med å etablere artistkollektivet Queendom i 1999, og har i en årrekke jobba som artist, skribent og slam-poet. Nå jobber hun som seniorrådgiver i Viken fylkeskommune, hvor hun utvikler interne mangfoldsstrategier i organisasjonen.
Kjell Arthur Helmersen har fra 2012 vært ansatt som leder av Kultur i Troms, og etter fylkessammenslåingen mellom Troms og Finnmark er han i dag daglig leder for Scene Nord. Han sitter i styringsgruppen for Harstad kommunes arbeid med forfulgte musikere gjennom fribyordningen og i styringsgruppen til interregprosjektet Arctic Pulse.
Safemuse er en ideell organisasjon dedikert til kampen for kunstnerisk frihet, og jobber med å skape arbeidsmuligheter for forfulgte og truede kunstnere gjennom residenser og ulike prosjekter. Organisasjonen har siden oppstarten i 2013 gitt forfulgte kunstnere et trygt sted å bo og utvikle kunsten sin. Harstad kommune og Troms fylkeskommune var de første vertskapsmiljøene for Safemuse, og Harstad erklærte seg som verdens aller første Friby for musikk (Safe Music Haven) i 2012. Scene Nord er tilretteleggere for ordningen i Harstad. Ved hjelp av Safemuse får den sensurerte musikken nytt publikum, og tillegg bidrar Fribymusikerne til å bygge bro på sine nye arbeidssteder, for integrering og for mellommenneskelig forståelse.
Maja Sojtaric er kommentator og kulturanmelder i Nordlys. Sojtaric kom til Norge som flyktning fra Bosnia da hun var 13 år gammel. Hun har mastergrad i litteraturvitenskap, og har tidligere jobbet som kommunikasjonsrådgiver ved Universitetet i Tromsø, hvor hun jobbet med forskningsformidling, særlig knyttet til miljø- og klimaforskning.